Copiii romi sunt învăţaţi să prevină abuzurile şi orice formă de violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie de informare şi sensiblizare pentru prevenirea abuzurilor asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş se derulează, în această perioadă, în judeţ. În cadrul acestei campanii au loc întâlniri cu elevi, părinţi şi cadre didactice din comunităţile de romi.

În cadrul campaniei, au loc întâlniri cu elevi şi părinţi, cărora li se prezintă informaţii de bază privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltării copilului, precum şi modalităţile de sesizare a unui abuz. Activităţile constau în întâlniri directe cu grupurile ţintă (copii până la 10 ani, adolescenţi, părinţi şi cadre didactice), având ca obiectiv informarea, conştientizarea şi prevenirea abuzului asupra copilului.

Campania a debutat în data de 4 mai 2017, la Şcoala Gimnazială din Chelinţa, localitate cunoscută cu o comunitate mare de romi. S-au purtat discuţii cu părinţii de etnie romă, care au primit informaţii privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului. De asemenea, li s-a vorbit despre accesul la educaţie, despre existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar.

În anul şcolar 2016-2017 există un număr de 8 elevi romi care sunt în clasa a VIII-a, pentru care conducerea unităţii şcolare a întocmit dosarele de admitere pentru şcoala profesională din cadrul Liceului Tehnologic “Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni, localitatea de care aparţine Chelinţa.

In cele două şcoli din cadrul comunităţii de romi din Chelinţa există 383 de elevi, din care 358 sunt romi: 59 sunt preşcolari, 226 aparţin învăţământului primar, iar 73 învăţământului gimnazial.

Copiii romi din Chelinţa ar putea beneficia de un program after school

Având în vedere numărul mare de copii romi care frecventează şcoala, dar şi în sensul de a preveni abandonul şcolar, inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului - Judeţul Maramureş a propus demararea unui program after school începând cu anul şcolar 2017-2018.

Instituţia Prefectului - Judeţul Maramureş va solicita Primăriei Oraşului Ulmeni şi ONG-urilor finanţarea acestui program, odată cu începerea anului şcolar 2017-2018. De asemenea, Instituţia Prefectului Maramureş, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Chelinţa şi ONG-urile, vor organiza o acţiune în cadrul programului naţional Şcoala altfel”, care se derulează în perioada 22-26 mai 2017. Acţiunea va consta în deplasarea elevilor romi din clasele primare din Chelinţa la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, pentru a viziona un spectacol de teatru.

La întâlnirea de la Chelinţa au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş – Cristina Moldovan, Nicolae Boitor şi Anamaria Turdean - reprezentanţi ai DGASPC Maramureş, directorul unităţii şcolare din Chelinţa - Carmen Moldovan şi cadrele didactice, viceprimarul oraşului Ulmeni Mateas Ioan, poliţişti de proximitate, părinţi şi elevi de etnie romă.

Campania este derulată de Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

Mai puteţi citi:

Percheziţii şi misiuni la frontiera de stat. Peste 21.000 pachete ţigări, confiscate

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite