Combinaţiile de plante care ne pot scăpa de gastrită. Ce minuni poate face lichenul de piatră în tratarea hiperacidităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gastrita hiperacidă este o afecţiune tot mai des întâlnită şi este favorizată de stres, dar şi de alţi factori precum alimentaţia la ore neregulate, alcool, tutun sau infecţia cu helicobacter pylori. Medicul recomandă tratament de specialitate, însă în ajutor pot fi folosite plante medicinale pentru ceaiuri.

Pentru bolnavii de gastrită, orice zi obişnuită se poate transforma într-un coşmar. O masă la care a servit ceva nepotrivit poate declanşa dureri cumpliteîn epigastru (capul pieptului), vărsături – uneori până la sânge, greaţă, dureri de cap. Bineînţeles că se impune prezenţa la medic, care va prescrie un tratament de specialitate, dar şi un regim alimentar. Însă pe lângă toate acestea, unele plante medicinale pot fi de un real folos în atenuarea efectelor atât de neplăcute ale afecţiunii.

Biologul Maria Pop, alături de farmaciştii doctoranzi Pop Oana, Pop Andreea şi Pop Octavian Vasile, sunt autorii cărţii Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare, în care descriu cum acţionează câteva plante în afecţiunile stomacului.

”Putem vorbi despre gastrita acută, cronică, toxialimentară, alcoolică sau cu hemoragii inerne. În gastrita acută, mucoasa gastrică se inflamează, iar bolnavul resimte dureri în epigastru, continuu sau intermitent, arsuri, urmate de greaţă şi vomă, constipaţie, balonări şi febră”, explică autorii.

De asemenea, despre gastrita cronică autorii spun că este provocată de factori externi de lungă durată, precum alcoolul, tutunul, alimentaţia neregulată, iar boala evoluează spre ulcer şi boli de ficat.

Combinaţia de plante perfectă pentru combaterea gastritei

Fie că e cronică sau acută, bolnavul ce suferă de gastrită trebuie să se prezinte la medic, însă plantele medicinale pot fi de un real folos, iar biologul vorbeşe în cartea sa despre plantele care sunt de ajutor în tratarea afecţiunii. ”În gastrita cronică se recomandă salcâm, zmeur, gălbenele, obligeană, coada calului, muşeţel, lemn dulce: aceste plante pot forma o combinaţie completă. Salcâmul şi zmeurul inhibă hipersecreţia de acid clorhidric, gălbenelele şi obligeana formează un pansament gastric, coada calului alcalinizează, iar muşeţeul este cicatrizant şi antiinflamator”, descriu autorii cărţii.

Când gastrita hiperacidă este însoţită de Helicobacter pylori, se recomandă tratamentul de lungă durată cu lichen de piatră, o plantă întâlnită în zona alpină şi subalpină, pe stâncile şi platourile înalte, care conţine lichenină, acid lichenic, acid stearic, oxalat de calciu şi de potasiu, vanilină, lactone, substanţe triterpenice, principii amare, ulei volatil şi mucilagii.

În gastrita toxialimentară, mai arată autorii cărţii despre plante, se foloseşte menta, coada calului, dar şi două linguriţe de oţet de mere, diluate în 200 ml de apă plată. În schimb, gastrita hemoragică apare ca urmare a reacţiei dintre sucul gastric şi acidul clorhidric şi se recomandă plante antihemoragice, astringente şi cicatrizante: stejar, traista-ciobanului, urzică, troscot, muşeţel.

Afecţiunile ulceroase necesită tratament de lungă durată

Afecţiunile ulceroase, mai spun autorii cărţii, sunt dereglări ale mucoasei prin erodări până la răni deschise la nivelul stomacului sau duodenului. Ulcerul gastric afectează mai mult bărbaţii decât femeile şi este auzat de o gatrit hiperacidă veche, netratată, consum în exces de aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene, stres, mâncatul în grabă şi neregulat precum şi helicobcter pylori. Ca o curiozitate, autorii mai spun că apare mai frecent la bărbaţii cu grupa sanguină 0, în jurul vârstei de 40-45 de ani, în timp ce cancerul gastric afectează mai mult persoanele cu grupa sanguină A. Ulcerul duodenal şi cel peptic sunt cauzate de helicobacter pylori care pătrunde în profunzimea ţesutului şi produce ulceraţii şi hemoragii.

Ca terapie, Maria Pop recomandă în cartea sa consumarea, înainte de mesele principale, a unor infuzii din plante precum: muşeţel, coada şoricelului, pătlăgină, nalbă, lavandă, păpădie, pir, şovâr, troscot.

Tătăneasa este un bun cicatrizant. În ulcerul duodenal, recomandarea biologului este de a se consuma ceaiuri din plante alcalinizante, emoliente, care conţin vitamine regeneratoare: gălbenele, răchitan, obligeană, sunătoare, muşeţel, pătlagină, ienupăr.

Mai puteţi citi:
 

„Mircea şi Cipocu Show“ au lansat primul episod din sezonul al doilea. Medalion, Mărie şi Ion, completaţi de blonda sexi VIDEO

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite