Cherecheş face, din arest, „şedinţe operative“ pe Facebook şi le dă directive subalternilor din Primărie: „Dacă alegătorii îl votează, de ce s-ar opri?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Şedinţa operativă… pe Facebook“. Aşa începe ultima postare pe contul de Facebook al primarului aflat în arest preventiv, Cătălin Cherecheş. În mesajul postat, el dă indicaţii din închisoare colegilor din Primărie şi din Consililul Local. Analistul George Jiglău comentează comportamentul politic al primarului din Baia Mare.

Cătălin Cherecheş, aflat în arest preventiv din 27 aprilie, a transmis recent pe Facebook un mesaj în care dă indicaţii şi trasează sarcini consilierilor şi angajaţilor din primărie. Asta nu este primul mesaj, de-a lungul campaniei electorale, perioadă în care el s-a aflat în arest preventiv, el a transmis mai multe scrisori emoţionante electoratului să prin care dezvăluia din experienţele pe care le trăieşte în arest.

Metoda campaniei electorale pe Facebook a funcţionat, el a fost ales cu peste 70% din voturi, specialiştii arătând că a fost vorba de un vot emoţional şi nu unul raţional.

Întrebat de reporterul Adevărul, analistul politic George Jiglău, lector dr. la Universitatea Babeş-Bolyai, a comentat comportamentul politic al edilului arestat prevenitiv, dar şi al altor candidaţi care au fost votaţi într-un procent mare, indiferent că au sau nu probleme cu legea. El se referă la faptul că primarul a ales să posteze pe cotul său acea ”şedinţă operativă”, dar şi la faptul că şi-a exprimat dorinţa de a depune jurământul într-o catedrală. 

”Nu mă miră, pentru că face parte din personaj. Lucruri de genul acesta fac parte din comportamentul lui, e felul în care şi-a construit el imaginea de-a lungul timpului. Evident că are noroc cu faptul că există Facebook şi poate să recurgă, nu doar la şedinţa operativă, dar la a trimite mesaje şi de a le populariza în felul acesta, lucru care acum câţiva ani era mai dificil”, explică el.

De asemenea, analistul politic mai comentează cum s-a desfăşurat campania electorală şi felul în care s-a acordat votul, atât în Baia Mare, cât şi în ate localităţi unde au existat primari cercetaţi penal. 

”Chestiunea principală, în contextul acesta, mi se pare faptul că alegătorii din Baia Mare au votat într-un număr atât de mare genul acesta de pesonaj şi genul acesta de comportament. El şi toţi aleşii, cu precădere locali, care sunt mai <coloraţi> în felul ăsta fac lucruri de acest gen pentru că alegătorii le permit. Câtă vreme le merge aşa şi alegătorilor le place şi continuă să-i voteze, nu văd de ce s-ar opri. E clar că funcţionează şi până la urmă îi interesează să fie realeşi, să fie vizibili. Aspectul notorietăţii este fundamental, mai ales la nivel local, iar Cherecheş de-a lungul mandatului lui de primar a investit foarte mult în imagine”, mai comentează el.
scan sedinta pe fb

Pe de altă parte, analistul politic atrage atenţia că mai apare un ”fenomen” în spectrul politic, şi anume, acolo unde se detaşază un lider, dispare opoziţia politică. 

”La Cluj, de exemplu, Boc a câştigat cu 70% şi nu e în categoria penalilor. De cele mai multe ori, când există un lider local atât de puternic, problema principală este că nu există efectiv o figură relevantă din partea opoziţiei politice. Şi aici pot fi mai multe situaţii. În primul rând, pentru că celelalte partide - de la care ne-am aştepta să facă opoziţie - prosperă, cumva, nu neapărat politic, dar pe alte segmente, alte dimensiuni şi le merge bine aşa şi atunci nu au interes să fac opoziţie în mod real, fie sunt pur şi simplu incompetenţi. De multe ori sunt atât de slabi ca oameni politici, încât nu-s în stare să se pună cu un personaj de genul acesta, care pune stăpânire pe tot spectrul politic. La nivelul comunităţii, nu există nici acolo o mişcare. La categoria tinerii educaţi - care ar fi o contrapondere la persoanele în vârstă, mai puţin educate - nu se întâmplă ceva suficient de relevant pentru a genera o mobilizare la vot a acestui segment”, mai precizează el.

În scrisoarea lui, Cătălin Cherecheş dă indicaţii tuturor consilierilor şi aminteşte cele mai multe dintre proiectele pe care le deruelază primăria. Nici măcar echipa de handbal, care i-a adus un dosar de cercetare penală în toamna anului trecut, nu a fost uitată. 

”Colegii mei, din Consiliul Local, Pop Ştefan şi Rob Marinel, au o misiune pe care le-o încredinţez. Să susţină clubul nou înfiinţat Minaur, să cheme la o întâlnire antrenorii, sponsorii vechi şi să pornească acest proiect, atât pentru handbal fete, cât şi pentru handbal băieţi. Chiar dacă ar fi să o luăm de la zero, important e să se constituie colaborarea dintre Minaur - Academia Minaur - CSŞ2 - Extrem (cu toată supărarea mea pentru familia Negruţ). Vă rog să rugaţi fetele de la HCM care şin la oraşul nostru să ne ajute în proiect, chiar dacă ar fi să pornim din divizia secundă. Avem nevoie de ele pentru ca în doi ani să fim iarăşi ce am fost. La fel şi cu echipa de băieţi. Pentru handbal băieţi, proiectul pe care trebuie să-l consolidăm este cel al Academiei Minaur. Pe structura academiei trebuie să clădim viitorul. DNA! Nimeni dintre cei ce au făcut posibilă performanţa în handbal în Baia Mare nu au dus bani acasă, dimpotrivă, au ajutat cu bani, cu priceperea lor, cu timpul lor, cu sănătatea lor. Sunteţi fericiţi că aţi distrus munca noastră?! Ştiu că nu vă interesează. Ştiu că nu ţineţi la acest oraş, nefiind băimăreni”, a scris el.

”Şedinţa” lui continuă în acelaşi ton, cu recomandări şi sarcini pe care le trasează pe toate domeniile.

Mai puteţi citi:

Scandal între susţinătorii primarului arestat şi o judecătoare: „Cu mine nu te pui, domnule Cherecheş!”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite