Cât de riscant poate fi antiperspirantul. Paradoxal, nu este recomandat tocmai în cazuri de transpiraţie excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hiperhidroza, sau transpiraţia abundentă, este o afecţiune extrem de neplăcută, iar efectele ei se transpun direct în viaţa socială a persoanei afectate. O persoană care transpiră abundent va fi izolată în societate, evitată la locul de muncă, iar singura soluţie este prezenţa la medic, care va prescrie un tratament sau chiar o intervenţie chirurgicală.

Hiperhidroza este o afecţiune care trebuie luată în serios, şi nu tratat cu antiperspirante, după cu arată medicul dermatolog Valentin Pop. ”În niciun caz nu recomand antierspirantele. Vorbim de o afecţiune care necesită un tratament foarte greu şi foarte elaborat”, explică el.

Din punct de vedere medical, mai arată el, este vorba despre excitabilitatea în exces a sistemului nervos vegetativ simpatic pe anumite segmente, care determină un răspuns în exces al glandelor sudoripare. Afecţiunea este caracterizată printr-o transpiraţie abundentă, anormală şi poate fi localizată la anumite părţi ale corpului, sau generalizată. ”Antiperspirantele pot fi folosite cu încredere, atunci când nu există contraindicaţii (alergii). Dar în niciun caz, atunci când există hiperhidroză, un exces de transpiraţie”, mai precizează medicul.

De asemenea, medicul dermatolog nu recomandă nici tratamentele naturiste. ”Parte din edicamente sunt obţinute din plante, c toate acestea, nu recomand flosirea plantelor, direct”, mai spune el, arătând că nu există un control direct al cantităţii, în plus, pentru obţinerea medicamentelor din plante, substanţa activă este purificată şi controlată.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în cazuri grave, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical, care presupune scoaterea unui număr mai mic sau mai mare de ganglioni nervoşi simpatici în funcţie de localizarea transpiraţiei excesive. Acesta este considerat şi cel mai eficient tratament, pentru că este aplicat direct pe mecanisml responsabil de prodcerea excesului de transpiraţie şi nu tratează doar simptomele. ”Nervul poate fi întrerupt, dar rămâne intact, pentru a nu mai transite semnale nevoase, sau poate fi îndepărtat un segment din nervii simpatici”, mai explică medicul.

Deşi medicina convenţională nu agreează tratamentele naturiste, specialiştii în fitoterapie şi tratamente alternative arată că există plante precum salvia, frunzele de nuc, frunzele şi coaja de stejar, frunzeşe de gutui sau de vişin, care pot fi de folos ca adjuvant în tratarea transpiraţei abundente. Plantele pot fi folosite ca ceai, ori pentru spălături externe.

Mai puteţi citi:

Plastifina, o plastilină ecologică şi netoxică, joaca transformată într-o mică afacere

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite