Călătorie cu hărţi vechi de 100 de ani, prin România de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosind hărţi vechi de o sută de ani, profesionişti în cinematografie, artă fotografică, design digital, literatură, alături de istorici şi documentarişti au pornit într-o călătorie prin România de astăzi. Acesta este modul original în care o fundaţie marchează Centenarul României.

Ideea a pornit de la primul album despre România. Albumul numit “România. Natură. Clădiri. Viaţă populară” a fost editat la Leipzig, de F. A. Brockhaus şi îi este dedicat Majestăţii Sale Regelui Carol al II-lea al României. Vechiul album, găsit într-o bibliotecă, a inspirat o echipă de creaţie care a pornit chiar de la gândurile adunate într-o notiţă introductivă semnată de autor, fotograful german Kurt Hielscher: “Am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspe în România şi să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia sau Ţările Nordice. În ajunul călătoriei mele, un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: «De ce să pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta?» Mulţi trebuie să aibă aceeaşi părere. Ce puţin se ştie despre această ţară! Pe mine, însă, tema mă ispitea. Poate că aparatul meu va şti să descopere frumuseţi ascunse. Totuşi, din când în când aveam îndoieli. Sufletul acestei ţări mi se va deschide oare?”.

Kurt Hielscher a călătorit 2.500 de kilometri printr-o ţară în vreme de reconstrucţie, după ce războiul se dezlănţuise „ca o furtună cotropitoare asupra omenirii”. „Pe urma lui”, spune Octavian Goga în prefaţa pe care a scris-o pentru vechiul album, „continentul, transformat dintr-o casă mortuară într-o casă de sănătate, se sbuciuma copleşit de teorii şi formule, fără să-şi găsească locul”.

Satele din Maramureş, în albumul foto dedicat Regelui

O echipă de filmare a ajuns deja în Maramureş în aceste zile, pe urmele fotografului german. Aici sunt în vizor Rozavlea sau Vârful Prislop, care uneşte Maramureşul de Bucovina, locul fiind fotografiat de foograful german. De asemenea bisericile de lemn din Maramureş, despre care forograful german spunea: „cele mai importante realizări ale arhitecturii ţărăneşti, sunt lăcaşuri de rugăciune cu o turlă înaltă şi ascuţită, sprijinită adesea pe o clădire foarte joasă”.

La Onceşti, autorul fotografiilor a surprins chipuri de ţărani care stau în faţa celebrelor porţi maramureşene. Au mai fost surprinse în lucrările lui fotografice portul popular, case ţărăneşti etc. Cimitirul din Năneşti, ţăranii din Negreşti, Cămărzana (Satu Mare) sau Boineşti (Ţara Oaşului), se află, de asemenea, în seria fotografiilor incluse de Kurt Hielscher în albumul “România. Natură. Clădiri. Viaţă populară.”, publicat în 1933, cu o prefaţă de Octavian Goga.       

Proiectul “O călătorie de 100 de ani”, este iniţiat de „Fundaţia Domeniul Otetelişanu”, fiind o cercetare, din perspectiva multiplelor limbaje de expresie contemporane.

Echipele de filmare care vor porni pe urmele fotografului german vor realiza documentarea în toate regiunile României, în Sudul Basarabiei (Ucraina), Cadrilater (Bulgaria) şi în Republica Moldova.

Invitaţii la participare, pentru oricine

„O suită de mini-documentare vor anunţa reţele de cercetare, deschise oricui doreşte să ni se alăture în această aventură, contribuind cu idei, informaţii, fotografii vechi sau filmări actuale. Căutăm o comoară şi oferim recompense oricui are indicii! Fundaţia «Domeniul Otetelişanu» solicită documente, informaţii, fotografii vechi, filmări sau orice alt elemente care să contribuie la conturarea acestui puzzle, oricui doreşte şi poate contribui la această amplă cercetare. Regulamentul acestui concurs este publicat pe reţelele sociale!”, se arată în comunicatul remis presei de către organizatori.

Printre cei porniţi pe urmele lui Hielscher se numără regizorul de origine basarabeană, Igor Cobileanski, unul dintre cei mai premiaţi cineaşti, Cristian Gugu, autorul unei serii remarcabile de documentare şi Lucian Dobrovicescu, istoric, regizor de film şi documentarist.

Sunt invitaţi cei care vor să se alăture demersului, urmând a fi anunţate pe reţelele sociale zonele în care vor avea loc călătoriile. Prin aceste călătorii, prezentul şi trecutul vor fi puse faţă în faţă. Practic, se va face o comparaţie a felului în care arătau atunci locurile fotografiate de Kurt Hielscher şi felul în care arată acum. „Cele mai interesante fotografii vor fi adunate într-un album, care doreşte să pună în oglindă trecutul cu prezentul. Fotografiile făcute de  Hielscher şi cele realizate acum. Îl vom tipări cu drag, în condiţii excepţionale, în 2.000 de exemplare. Dorim să trimitem acest album, ca pe o vedere de altădată, tuturor instituţiilor şi organizaţiilor care susţin sau promovează actul cultural în România”, se mai arată în document.

De asemenea, pornind de la aceste fotografii se vor realiza 50 de micro-filme documentare, despre 50 de locuri fotografiate de Hielscher. „Filmuleţele vor fi disponibile publicului pe situl www.100deani.ro şi vor fi promovate pe reţelele de socializare. Până în decembrie, vom avea un film documentar de 80 de minute, care să prezinte întreaga călătorie de acum”, mai arată documentul.

Concurs cu premii

Totodată, s-a lansat un concurs cu premii pe reţelele de socializare. „Dorim să vă avem alături în această cercetare, pentru a construi împreună o reţea deschisă oricui doreşte să ne însoţească în călătoria de 100 de ani, contribuind cu idei, informaţii, fotografii vechi sau filmări actuale. Vă invităm să căutaţi prin arhivele vechi, prin cufere sau prin lăzile de zestre, să priviţi în jur pentru a observa schimbările şi să ne trimiteţi fotografii care să ne ducă un pas mai departe. Am lansat un concurs pe reţelele de socializare. Cu premii!”, se mai arată în comunicat.

Proiectul aparţine „Fundaţiei Oteteşianu” şi este co-finanţat de Ministerul Culturii şi al Identităţii Naţionale, prin Programul Centenar.

Mai puteţi citi:

Castelul din Pribileşti, monument de rang A, lăsat în paragină

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite