Apă de mină deversată în râul Băiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zonă a fost construit un dig pentru devierea apei FOTO: Adevărul
În zonă a fost construit un dig pentru devierea apei FOTO: Adevărul

În această dimineaţă, un cetăţean a sesizat deversarea accidentală de apă de mină dintr-o galerie amplasată în zona localităţii Băiţa. Prefectul Anton Rohian a fost anunţat despre situaţia de urgenţă produsă şi s-a deplasat la faţa locului împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu ş Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a spus că pe debuşarea galeriei "Câmpurele" s-a evacuat accidental apă de mină, care a ajuns în pârâul Valea Roşie, iar de aici, mai departe în emisar, râul Băiţa. Debitul apei evacuate a avut valoarea de 1,5 mc/s. Staţia de epurare "Câmpurele" amplasată în apropierea galeriei a fost inundată, iar funcţionarea acesteia a fost oprită. „Cauza creşterii excesive a debitului de apă evacuat din galerie se datorează, cel mai probabil, unor acumulări de apă în subteran, rezultate în urma unei prăbuşiri (situaţii care s-au întâmplat şi în alte perimetre). Aceste acumulări de apă formate în timp au fost coroborate cu evoluţia din ultima perioadă a situaţiei hidrometeorologie (precipitaţii sub formă de ploaie care au avut şi caracter de aversă şi care s-au inflitrat în reţeaua de galerii din subteran. Apa de mină deversată a ajuns în râul Băiţa, care a fost afectat pe tronsonul din aval, până la confluenţa cu râul Lăpuş“, a explicat Rohian.

S-a procedat de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi angajaţi ai staţiei  la efectuarea de lucrări, respectiv realizarea unui dig din pământ, pentru devierea apei deversate, cu scopul de a proteja staţia de tratatare a apei. Au fost recoltate probe de apă din galerie, de la confluenţa cu râul Lăpuş, respectiv râul Someş. Probele de apă urmează să fie analizate în laboratorul SGA Maramureş. Râul Lăpuş a fost afectat pe tronsonul aval confluenţă cu râul Băiţa, pe o lungime de 500 metri. Pe râul Lăpuş, în  amonte, la confluenţa cu râul Someş şi pe râul Someş, aval confluenţă cu râul Lăpuş fenomenul nu se observă. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Specialiştii hidrologi au precizat că fenomenul de poluare accidentală are doar efect local, pe râul Băiţa.
 

Situaţia este monitorizată, la faţa locului, de către angajaţi ai operatorului staţiei de tratare, membrii ai comitetului local pentru situaţii de urgenţă, respectiv C.J.S.U. Despre producerea situaţiei de urgenţă a fost anunţată conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite