VIDEO Turcii care construiau centura Bacăului, acuzaţi de subcontractori că ar fi tras o ţeapă şi ar fi fugit cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Nitulescu FOTO Mircea Merticariu
Mariana Nitulescu FOTO Mircea Merticariu

Oamenii de afaceri români care au lucrat ca subcontractori ai firmei Eko Inşaat Ve Tic din Turcia, câştigătoarea unei licitaţii pentru realizarea Centurii Ocolitoare a Bacăului, acuză partenerii turci de ţepe de milioane de lei. În timp ce statul român îşi poate recupera 77 de milioane de lei, daţi avans în 2016, prin executarea scrisorii de garanţie, subcontractanţii români riscă să intre în faliment.

Mariana Niţulescu, care reprezintă firma Horana GC Internaţional Roads, afirmă că turcii de la Eko İnşaat ve Ticaret A.Ş. mai au să-i plătească aproape 1,8 milioane de lei. La rândul ei, societatea Horana înregistrează datorii mari altor furnizori, cum ar fi Petromold (pentru combustibil), care se cifrează la aproximativ 500 de mii de lei. Firma turcă a anunţat brusc la începutul lunii aprilie că reziliază contractul cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în valoare de 393 de milioane de lei, pentru realizarea şoselei de ocolire a Bacăului, pentru care exista finanţare europeană.

Oamenii de afaceri români, care au lucrat pentru turci, afirmă că nu reuşesc să mai recupereze nimic, că turcii ar fi creat mai multe firme şi cer punerea sechestrului pe puţinele bunuri pe care aceştia le mai au pe teritoriul României şi blocarea conturilor, în speranţa că mai pot recupera ceva.

Reprezentantul firmei Horana din Arad, Mariana Niţulescu, a lansat un apel către autorităţile române, cărora le cere să constate caracterul premeditat cu care turcii au acţionat. Spune că are de recuperat aproape 1,8 milioane de lei. „Am făcut plângeri penale, notificări, somaţii, adrese către ANAF Suceava, către Corpul de control al primului ministru, la Departamentul de Luptă Antifraudă. Turcii refuză acum orice comunicare. Le-am făcut plângere penală la DIICOT pentru înşelăciune, şantaj şi acum voi reformula pentru grup infracţional organizat“, afirmă Mariana Niţulescu, managerul Horana Internaţional Roads.


ANAF Suceava a trimis spre soluţionare plângerea la IPJ Bacău. Plângerea făcută la DIICOT încă nu a trezit niciun ecou. Mariana Niţulescu îşi argumentează acuzaţiile de înşelăciune, şantaj şi de premeditare astfel: „Eko İnşaat ve Ticaret A.Ş, Sucursala Bacău, cunoscând că au probleme de natură financiară la societatea mamă din Turcia, au semnat cu societatea pe care o reprezint un contract, premeditând nerespectarea clauzelor contractuale, scopul lor fiind doar acela de a obţine fonduri de la statul român, prin încasarea avansului pentru lucrare, de aproximativ 77 de milioane de lei, pentru Varianta Ocolitoare Bacău. Societatea pe care o reprezint şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale asumate, iar societatea turcă a început să ne facă şicane încă de la finalul lui 2016“, precizează managerul de la Horana.

Firma din Turcia a câştigat licitaţia organizată de CNADNR cu un preţ mai mare cu 40 de milioane de lei faţă de Pa&Co Internaţional, deţinută de Costel Căşuneanu. După semnarea contractului, turcii şi-au făcut filială în Bucureşti şi Bacău. Apoi, aceeaşi acţionari turci au mai făcut o firmă, pe care ulterior şi-au mutat utilajele, staţia de asfalt şi maşinile, astfel încât, crede Mariana Niţulescu, este aproape imposibil să recupeze banii. După  mai bine de un an în care a făcut organizarea de şantier la Bacău, în care a mutat şi achiziţionat utilaje şi săpat şanţurile de la centură, constructorii au toate uşile închise: „La început, înainte de semnarea contractului, s-a promis de către antreprenor un avans pentru organizarea de şantier. În ziua semnării contractului antreprenorul s-a schimbat şi a dorit ca pentru acest avans să se prezinte o scrisoare de garanţie bancară. Societatea noastră a avut totuşi puterea de a-şi organiza şantierul pentru începerea lucrărilor“.

Horana Internaţional Roads din Arad are activitatea suspendată la Centura Ocolitoare a Bacăului din data de 3 aprilie. Rezilierea contractului între CNAIR şi firma turcă s-a concretizat pe 18 aprilie, motivat de intrarea în faliment a firmei mamă din Turcia. „Sunt la dispoziţia organelor de cercetare penală cu orice document şi lămurire necesară soluţionării cauzei. „Solicit ca în regim de urgenţă organele abilitate să aplice sechestru asigurator pe toate bunurile şi banii existenţi în conturile pe care Eko Insaat le deţin, la Garanti Bank şi BCR“, mai afirmă Mariana Niţulescu.

Potrivit proiectului, centura va avea 30,7 kilometri, cu o lăţime între 9 şi 26 de metri. Vor fi realizate 7 poduri, 9 pasaje, un nod rutier şi 7 sensuri giratorii. Vor fi realizate poduri peste râul Bistriţa, peste canalul Letea, peste râul Precista, digul Săuceşti ş.a. Compania turcă Eko Inşaat Ve Tic As trebuia să termine lucrările până în 2018. În momentul de faţă sunt realizate sub 5% din lucrări. 

Jurnaliştii „Adevărul“ nu au reuşit până la această oră să obţină un punct de vedere de la firma Eko İnşaat ve Ticaret.

UPDATE - REACŢIA FIRMEI Eko İnşaat ve Ticaret

„În ceea ce priveşte conduita necontractuală a societăţii noastre, în cadrul acestui articol se afirmă: «Oamenii de afaceri români, care au lucraat ca subontractori aai firmei Eko Inşat Ve Tic din Turcia, câştigătoarea unei licitaţii petru realizarea Centurii Ocolitoare a Bacăului, acuză partenerii turci de ţepe de milioane de lei».

«Oamenii de afaceri români, care au lucrat la turci, afirmă cu nu reuşesc să mai recupereze nimic, că turcii ar fi creat mai multe firme şi cer punerea sechestrului pe puţinele bunuri pe care aceştia le mai au pe teritoriul României şi blocarea conturilor, în speranţa că mai pot recupera ceva».

Mariana Niţulescu îşi argumentează acuzaţiile de înşelăciune şi santaj cu premeditare astfel: «Eko Inşaat ve Ticaret A.Ş Sucursala Bacău, cunoscând că au probleme de natură financiară la societatea mamă din Turcia, au semnat cu societatea pe care o reprezint un contract de natură financiară la societatea mamă din Turcia, au semnat cu societatea pe care o reprezint un contraact, premeditând nerespectarea clauzelor contractuale, scopul lor fiind doar acela de a obţine fonduri de la statul român, prin încasarea avansului pentru lucrare, de aproximativ 77 de milioane de lei pentru Varianta Ocolitoare Bacău. Societatea pe care o reprezint şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale asumate, iar societatea turcă a început să ne facă şicane încă de la finalul lui 2016», precizează managerul de la Horana.

După semnarea contractului, turcii li-au făcut filială în Bucureşti şi Bacău. Apoi, aceeaşi acţionari turci  au mai făcut o firmă, pe care ulterior şi-au mutat utilajele, staţia de asfalt şi maşinile, astfel încât, crede Mariana Niţulescu, este aproape imposibil să recuperezi banii.

Situaţia de fapt este radical diferită, iar declaraţiile făcute de doamna Niţulescu, coroborate acţiunilor sale de violenţă fizică şi psihică exercitate asupra reprezentanţilor noştri, prin complicitatea altor 5-6 persoane cu care se deplasează zilnic la sediul societăţii noastre, ne fac clar că suntem victima unei acţiuni organizate şi curent puse în practică de intimidare în scopul determinprii angajaţilor noştri la efectuarea unor plăţi fără corespondent în lucrări executate şi în alte condişii decât cele contractual convenite, astfel cum deja s-a întâmplat, operându-se faţă de societatea reprezentată de doamna Niţulescu două plăţi nedatorate. Este adevărat că între societăţile noastre a intervenit un Acord de subcontractare a unor lucrări, însă acesta nu a putut fi finalizat întrucât a intervenit rezilierea contractului principal.

În condiţiile în care contractul nu a putut fi finalizat, aşadar nu au fost executate toate lucrările pentru care s-a convenit preţul contractului, doamna Niţulescu  solicită plăţi care depăşesc valoarea agreată a contractului. Mai mult, preţul lucrărilor exevutate de acest subcontractor nu este încă scadent, dat fiind că potrivit acordului de subcontractare societatea noastră va achita subcontractorului preţul lucrărilor sale în termen de 30 de zile de la data la care societatea noastră încasează efectiv de la CNAIR valoarea respectivelor lucrări, iar până în în acest moment CNAIR SA nu a făcut nicio plată către societatea noastră, cu titlu de preţ al lucrărilor.

Însă, în vederea unor plăţi nedatorate, doamna Niţulescu a cointeresat un grup de subcontractori ai propriei societăţi, faţă de care are probabil propriile debite, semnificative deducem din fervoarea violenţei acestora, împreună cu care exercită presiuni fizice şi psihice asupra angajaţilor noştri, în încercarea de a-i determina să procedeze la astfel de plăţi.

Urmare a exercitării acestor presiuni, societatea noastră a achitat deja companiei reprezentate de doaamna Niţulescu suma de 267.835,74 lei (facem precizarea că în cadrul unui alt contract, de închiriere utilaje, societatea noastră a achitat către această societate suma de 430855 lei şi că nu au fost niciun fel de probleme în executarea acestui contract, atât timp cât proprietarul utilajelor nu a solicitat plăţi nedatorate). Mai mult, din cercetarea unui Raport de interogare emis de Registrul Comerţului aam aflat cu stupoare că doamna Niţulescu nu are nicio legătură cu firma pe care pretinde că o reprezint, nefiind nici asociat şi nici administrator. În fapt, asociatul unic şi administratorul acestei societăţi este un domn în vârstă de 72 de ani despre a cărui existenţă nu am ştiut până în acest moment şi cu care nu am luat nicio formă de contact pe întreaga perioadă a negocierii şi executării Acordului de subcontractare.

În scopul protejării intereselor legitime ale societăţii noastre am formulat şi depus la DIICOT-Serviciul Teritoriaal Bacău, o plângere penală împotriva grupului infracţional organizat de doamna Niţulescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional, prevăzută de art  367 din Codul Penal, lovire sau alte violenţe prevăzută de articolul 193, alin 1 din Codul Penal, raportat la articolul 38 din Codul penal, de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de articolul 205, alin 1, din Codul Penal, de şantaj, prevăzută de articolul 207 din Codul Penal, de hărţuire prevăzut de articolul 208, alin 1, din Codul Penal, raportat la articolul 35, alin 1, din Codul Penal, de violare a sediului profesional prevăzută de articolul 225 din codul penal şi de tulburare a ordinii şi liniştii publice prevăzută de articolul 371, din Codul Penal, cu aplicarea articolului 38 din Codul penal.

Am prezentat redacţiei copie după această plângere penală. În concluzie, nu suntem în prezenţa unor acţiuni deliberate şi frauduloase operate de societatea noastră în scopul prejudicierii unor interese legitime ale subcontractorilor săi, ci în prezenţa unei încercări aflate sub incidenţa ilicitului penal de obţinere a unor sume nedatorate, prin exercitarea unor presiuni fizice şi psihice constante şi continuate. Este adevărat că doamna Niţulescu a făcut o serie de „demersuri, notificări, somaţii, adrese către ANAF, către Corpul de control al primului ministru, la Departamentul de luptă antifraudă“, care au avut drept consecinţă acţiuni de control extinse ale acestor instituţii. Concluziile acestora, cum ar fi ANAF, au fost în sensul deplinei respectări a legii române de către societatea noastră pe parcursul întregii activităţi.

În ceea ce priveşte afirmaţiile profund eronate, mai grav, voit mincinoase, ale doamnei Niţulescu privind „ingineriile financiare“ pretins operate de societatea noastră, înfiinţarea sucursalei a avut loc în raport de prescripţii fiscale, care obligă societatea la înfiinţarea de sucursale, în cazul firmelor străine câştigătoare a licitaţiilor având ca obiect acordarea de contracte publice, în scopuri fiscale şi pentru facturare, efectuare de plăţi şi încasări, scop în care, prin act adiţional, sucursala este împuternicită de firma-mamă.

Iniţial s-a construit o sucursală la Bucureşti, în lipsa oricăror organizări în fiinţă la Bacău, respectiv a organizării de şantier pentru care se făceau demersuri sau, cel puţin, a unui birou de colaborator. Pe măsură ce săcietaatea se apropia de momentul atacării organizării de şantier la Bacău, societatea şi-a făcut birouri în această localitate şia  decis să mute sucursala la acest sediu, unde dealtfsle urma să-şi desfăşoare activitatea. Înfiinţarea unei firme cu naţionalitate română, ale cărei părţi sociale sunt integral deţinute de societatea noastră, a devenit necesară în raport de faptul că a fost necesară achiziţionarea unui teren pentru înfiinţarea organizării de şantier (toate demersurile noastre făcute în scopul dobândirii prin închiriere de la diverse autorităţi publice sau alte persoane fizice sau juridice care deţineau terenuri cu poziţii convenabile prin raportare la zona de lucrări eşuând, obligând compania noastră să angajeze noi fonduri neprevăzute pentru bua execuţie a contractului, astfel încât executarea lucrărilor să nu fie întârziată), iar companiile de altă naţionalitate decât cele române nu pot dobândi în proprietate terenuri în România. Aşadar, raţiunea înfiinţării acestei companii este una ce ţine de buna execuţie a contractului şi nicio ipoteză rezonabilă de lucru de intenţii frauduloase de afectare a intereselor subcontractorilor. 

Ne exprimam profundul regret pentru faptul ca in conditiile unei situatii de fapt incontestabil clare, in sensul ca INTREGUL AVANS ACORDAT A FOST RECUPERAT LA PRIMA CERERE A CNAIR S.A. PRIN VIRAREA DE CATRE EMITENTUL SCRISORILOR DE GARANTIE CATRE CNAIR S.A. A INTREGII SUME SOLICITATE, este posibil ca in mediile de comunicare sa fie furnizate informatii aflate intr-un astfel de radical conflict cu realitatea.

Compania noastra a abordat cu seriozitate si responsabilitate executarea acestui contract, intelegand importanta sa vitala pentru intreaga regiune. Din pacate, evolutia situatiei societatii noastre pe alte piete nationale, pe care activeaza de mai mult de 50 de ani, bucurandu-se de o buna reputatie, a generat dificultati financiare ale caror consecinte viitoare ar fi putut afecta grav proiectul de investitii.

In aceste conditii nefavorabile, aflate in afaria ariei de optiune si control a societatii noastre, am apreciat ca oprirea proiectului in aceasta faza constituie masura care are aptitudinea de a proteja cel mai eficient proiectul de investitii impotriva consecintelor pe care situatia societatii noastre le-ar putea genera in viitorul apropiat.

Oprirea proiectului constituie o imprejurare nedorita si nefericita pentru societatea noastra, care are deplina intelegere a importantei regionale a acestui proiect de investitii, motiv pentru care ne-am exprimat repetat intreaga disponibilitate pentru o cat mai rapida si facila predare a santierului si conservare a lucrarilor, astfel incat atribuirea noului contract si astfel executia lucrarilor sa poata interveni cat mai rapid.

Insa, o astfel de decizie nu implica nici prejudicierea bugetului de stat si nici incalcarea legii. Societatea noastra si-a executat si isi va executa toate obligatiile cu caracter financiar fata de CNAIR S.A, potrivit Contractului de lucrari incheiat, astfel cum a procedat si in ceea ce priveste avansul acordat, care a fost, ca urmare a rezilierii contractului de catre CNAIR S.A., integral incasat de CNAIR S.A., prin virarea sa de catre institutia bancara emitenta a scrisorii de garantie bancara de rambursare a avansului“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite