Taxa pe „liberul acces la informaţiile de interes public“ rămâne valabilă. Bloggerul „Kristofer“:„Voi da în judecată Primăria şi Consiliul Local Bacău!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Consiliul Local Bacău a respins plângerea depusă de activistul băcăuan Cristian Ghingheş, care reclama drept abuzivă taxa de 5 lei, pentru fiecare pagină copiată, emisă de Primăria Bacău, în baza legii care reglementează liberul acces la informaţiile de interes public.

11 din 20 de consilieri locali prezenţi astăzi în şedinţa Consiliului Local Bacău sunt de acord ca băcăuanii să plătească câte 5 lei pentru orice hârtie eliberată de Primărie, care conţine informaţii de interes public. Proiectul privind respingerea plângerii bloggerului Cristian Ghingheş (Kristofer.ro) a fost semnat de viceprimarul liberal Vasile Tescaru iar decizia finală a fost susţinută de colegii de partid din consiliu.


Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local din 2014, orice pagină eliberată din Primăria Bacău, solicitată în baza legii liberului acces la informaţiile publice, costă 5 lei. Proiectul prin care s-a respins plângerea prealabilă formulată de blogger-ul activist Cristian Ghngheş are în motivaţie următoarele: „Pentru eliberarea de copii, este necesară, în general, identificarea unui anumit document, deoarece solicitanţii rareori cunosc numărul şi data acestuia (pentru a fi identificat cu uşurinţă), deseori cunoscând doar un cuvânt cheie sau o anumită problematică sau tematică. De asemenea, majoritatea documentelor aflate în cadrul serviciului sunt legate şi sigilate în mape cu peste 250 de file, copierea (mai ales pentru documentele tehnoredactate faţă –verso)acestora nefiind aşa de simplă şi neputându-se compara cu copierea unor file (aduse, deci existente, nu care trebuiesc identificate, de cele mai multe ori nebroşate) la un copiator, nemaipunând la socoteală că aceste mape se desfac, se rup sigiliile, etc, ca urmare a răsfoirii repetate în vederea copierii“ , se arată în expunerea de motive semnată de viceprimarul Vasile Tescaru.

image

În aceeaşi motivaţie se mai arată că o bună parte din informaţiile publice se pot găsi pe site-ul instituţiei, un timp, 3-6 luni de la emitere, apoi ele se găsesc şi  la parterul primăriei, „la ofiţerul de serviciu“. În încercarea de a da greutate proiectului de respingere a plângerii prealabile este invocată şi prevederea legală, potrivit căreia se poate face contestaţie în termen de 15 zile de la emiterea unei decizii a consiliului local si prin urmare, plângerea prealabilă înregistrată de Cristian Ghingheş ar fi astfel tardivă.

Un blogger băcăuan cere Primăriei Bacău şi Consiliului Local să renunţe la taxa aplicată pentru documentele de interes public

image


Cristian Ghingheş s-a arătat dezamăgit de prestaţia aleşilor locali dar şi a „executivului“ Primăriei Bacău, care nu l-a lăsat să-şi expună argumentele integral. Zilele viitoare, el va înainta o acţiune în instanţă, în contencios, pentru anularea hotărârii Consiliului Local Bacău, care a instituit taxă pe un drept câştigat în orice democraţie, dreptul la liberul acces la informaţii publice. „Chiar daca le-am trimis o scrisoare deschisă privind demersul meu civic şi i-am rugat să nu susţină punctul de vedere al Primăriei şi implicit proiectul de respingere iniţiat de viceprimarul Vasile Tescaru deoarece ar încuraja lipsa de transparenţă şi încălcarea legii, consilierii puterii au aprobat respingerea plângerii prealabile. În schimb, mă bucur că 9 din cei 20 de consilieri prezenţi au înţeles importanţa eliminării taxei abuzive de 5 lei pe pagină pentru informaţiile publice, percepută cetăţenilor băcăuani. Nu mă voi opri aici şi voi da în judecată Consiliul Local şi Primăria Bacău pentru că restrâng accesul cetăţenilor la informaţiile de interes public, un drept consfinţit de Legea 544/2001. Încurajez pe această cale toţi băcăuanii să o folosească pentru a-şi clarifica nedumeririle privind activitatea, contractele publice, deciziile, dar mai ales fondurile pe care municipalitatea le cheltuieşte în numele lor!“, a spus bloggerul băcăuan Cristian Ghingheş.

Potrivit articolului 1 din legea 544/2001, care reglementează liberul acces la informaţiile publice: 

„Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei„. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite