Unicitatea şi „Legendele Bacăului“. Ce are numai Bacăul şi nu au celelalte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce distinge Bacăul de alte judeţe, care este cartea de vizită, care-l face unic în lume? În judeţul Bacău se găseşte cel mai mare megalit din Carpaţi iar în zona Moineşti încă mai există păcura roşie, folosită ca medicament, care este unică în lume. Tot Bacăul a dat personalităţi remarcabile ca Nadia Comăneci, George Bacovia, Tristan Tzara sau Radu Belgan.

Bacăul are o identitate distinctă între judeţele ţării dar şi o unicitate aparte, date fiind istoria şi personalităţile plecate de aici, care au influenţat, uneori decisiv, viaţa politică şi culturală a ţării. „Sunt multe elemente de unicitate a acestui minunat judeţ al ţării. Avem cel mai mare megalit din Carpaţi, care se găseşte la Mănăstirea Caşin şi care seamănă cu „Masa Tăcerii“, a lui Brâncuşi. Tot în Bacău, în localitatea Câmpeni, de cângă Moineşti se găseşte păcura roşie, folosită ca medicament. Dealtfel, nicăieri în lume nu mai găsim păcura roşie“, afirmă istoricul Eugen Şendrea, care până în prezent a publicat peste 20 de cărţi referitoare la istoria judeţului şi municipiului Bacău.

Din punct de vedere istoric, Bacăul s-a remarcat mai ales în Primul Război Mondial. 

Linia Oituz-Mărăşeşti, unde s-au dus lupte dure, a fost locul decisiv pentru soarta ţării în Război, iar pentru zecile de mii de soldaţi şi ofiţeri morţi atunci s-au ridicat cele mai multe monumente din ţară. Totodată, judeţul Bacău are 176 de biserici din lemn dar şi biserici dinaintea perioadei în care Moldova a fost condusă de domnitorul Ştefan cel Mare.

„Legendele Bacăului“

Consiliul Judeţean Bacău a iniţiat în urmă cu şapte ani un proiect pentru desemnarea celor mai importante personalităţi de talie naţională, a căror viaţă este legată de judeţul Bacău, fie că s-au născut sau au realizat ceva important aici.  „Cele 13 legende ale Bacăului“ au avut o argumentare, atât ca număr, cât şi în privinţa alegerii lor. 

„Ţinând cont de faptul că în cadrul literei B din numele judeţului nostru se poate identifica, prin stilizare, numărul I3 (tehnica Gestalt), că sunt I3 porţi principale de intrare în judeţ: (Piatra Neamţ, Roman, Adjud, Adjud–Oneşti, Poiana Sărată–Oituz, Slănic Moldova, Miercurea Ciuc–Comăneşti, Podu Turcului, Vaslui, Aeroportul Internaţional, Gara Bacău, Gara Oneşti, Gara Comăneşti), consideram că iniţiativa de amplasare a unor panouri cu imaginea celor I3 personalităţi relevante şi un mesaj de bun venit în judeţul în care aceştia s-au născut/consacrat/au plecat spre consacrare, este corectă şi va avea implicaţii benefice asupra potenţialilor vizitatori“, se arată în proiectul Consiliului Judeţean Bacău din 2008. 

Cele 13 personalităţi-„legende“ sunt: Nadia Comăneci, Ştefan cel Mare (născut la Borzeşti), Vasile Alecsandri (născut în Bacău, dar există controverse), George Enescu (a creat Oedip la Tescani), George Bacovia (născut în Bacău), Radu Beligan (născut la Filipeşti), Ion Drăgoi, Doina Melinte, Loredana Groza, Costache Negri, Eremia Grigorescu (general al Primului Război Mondial), Gheorghe Vrănceanu şi părintele Constantin Galeriu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite