Model nou de cămătărie inventat de un om de afaceri din Bacău: Cu un „împrumut” de 2,3 milioane de lei a pus mâna pe o societate cu patrimoniu de 6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baronul local Viorel Rusu, patronul Rustrans-Conextrust-Amici, cel mai mare consorţiu de firme de construcţii din Bacău şi unul dintre cele mai importante din Moldova, se află în mijlocul unui scandal şi al mai multor procese aflate pe rolul instanţelor.

Motivul principal este acela că Rusu a reuşit să “înghită” firma Comalrid care deţinea un patrimoniu de 6 milioane de euro. “Reţeta” este una simplă: omul de afaceri băcăuan a împrumutat societatea „Comalrid” cu suma de 2,3  milioane de lei, cu clauza că dacă banii nu vor fi restituiţi în 30 de zile se vor converti în acţiuni. 

În scurt timp, Rusu  a ajuns să deţină peste 95% din acţiunile firmei Comalrid.

image

Totul a început  în urmă cu trei ani, când Viorel Rusu a reuşit să pună mâna pe societatea Comalrid (foto sus) care avea la acea vreme o cifră de afaceri de 2.564.000 de lei şi un număr de aproximativ 50 de angajaţi. Firma nou achiziţionată de omul de afaceri băcăuan deţinea, pe lângă restaurant şi o cramă, o terasă de vară în mijlocul oraşului dar şi depozite de alimente în Oneşti, adică în total şapte imobile. La câteva luni după ce Rusu a intrat în acţionariatul firmei, Alexandru Iliescu, cel care deţinea până în acel moment 32,72% din acţiuni, a reclamat modul în care baronul local a pus mâna pe Comalrid. Prin urmare, în anul 2011 a început un lung şir de procese, aflate pe rolul diferitelor instanţe în ţară.

Chiar dacă magistraţii încă nu s-au pronunţat definitiv, familia Rusu a reuşit să atragă  fonduri UE  pentru construirea unui centru de afaceri în centrul Bacăului, chiar pe vechiul amplasament al restaurantului, cramei şi grădinii de vară, care au fost demolate. Suma acordată de UE este 7 milioane de lei, iar pe lângă aceştia, Guvernul României a mai acordat 837.000 de lei. În plus, beneficiarul, adică familia Rusu a mai contribuit cu alte 7,2 milioane de lei.

Inginerie financiară

Întregul scandal a început în anul 2011, când fostul acţionar majoritar al firmei Comalrid, Alexandru Iliescu, cel care avea  32,7% din acţiuni, a reclamat ilegalităţile produse în perioada martie-decembrie, adică modul în care a ajuns Viorel Rusu să aibă în câteva luni, peste 95% din acţiuni în firmă. Toate plângerile depuse de Iliescu fac acum obiectul unor dosare penale şi în contencios administrativ.

“Deoarece Comalrid era o societate închisă, ca să dobândeşti ulterior calitatea de acţionar trebuie fie să realizezi o conversie a creanţelor în acţiuni. Dar societatea Comalrid nu avea creanţe, nu avea datorii! Sau avea datorii fireşti, ca orice societate, eşalonate lunar. Comalrid producea bani cu crama, restaurantul, terasa de vară”, a explicat Alexandru Iliescu, fost acţionar principal al societăţii.

Avocata Alexandra Iliescu, fiica lui Alexandru Iliescu, a mai adăugat: “Ca să se facă această conversie a creanţelor în acţiuni şi Rusu să ajungă acţionar, era nevoie de votul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA). Şi cum tata ar fi incomodat pentru că era membru în AGEA, atunci s-a modificat actul constitutiv, prin care puterile AGEA au fost transferate în mod nelimitat către administrator.  Administratorul firmei a devenit brusc Aurelia Taban. Aceasta a fost principala ilegalitate şi care a stat la baza unui lung şir de ilegalităţi ulterioare”.
Aceasta a fost de altfel şi cauza unui prim proces intentat de Iliescu şi care a durat trei ani. Anul acesta, la data de 17 ianuarie, instanţa Curţii de Apel Târgu Mureş, i-a dat câştig de cauză lui Iliescu şi a fost anulată intrarea în societate a lui Rusu. Ulterior, pe 4 aprilie, Instanţa Tribunalului Bacău a anulat şi hotătârea AGEA Comalrid SA când s-a aprobat şi a doua majorare de capital făcută cu banii lui Rusu. 

Împrumut “inventat” de soţia adjunctului Gărzii Financiare

La câteva zile după investirea sa în funcţie, noul administrator, Aurelia Taban, care este soţia lui Gabriel Taban, director adjunct al Gărzii Financiare de la acea vreme, a decis ca firma Comalrid să împrumute 2,3 milioane de lei de la Viorel Rusu, cu termen scadent de 30 de zile. Clauza a fost ca în caz de nereturnare a banilor, suma să fie convertită în acţiuni, prin majorare de capital. Aurelia Taban şi Victoria Bălăiţă, deveniţi din acţionari minoritari, peste noapte, administrator şi director economic, fără a mai face o reevaluare a patrimoniului societăţii şi a valorii unei acţiuni au acceptat majorarea de capital. Astfel, Viorel Rusu a devenit proprietarul societăţii, cu peste 95% din acţiuni. „Am condus această firmă din 1990, până pe 22 martie 2011, când am fost dat afară în mod ilegal. Comalrid a înregistrat profit în fiecare exerciţiu financiar anual”, susţine Iliescu.

Cu toate acestea, atât Taban Aurelia, cât şi Bălăiţă Victoria au afirmat că societatea este în stare de insolvenţă, tocmai pentru a lua un împrumut de 2,3 milioane, cu termen de returnare în 30 de zile. În condiţiile în care este evident că societatea nu putea returna un astfel de împrumut, infiltrarea firmei Rustrans deţinută de Rusu a fost premeditată“, a afirmat Alexandru Iliescu.

Potrivit actelor societăţii, Comalrid deţinea în 2011, 38 de mii de metri pătraţi în oraşele Bacău şi Oneşti, 18 mii de metri pătraţi de construcţii şi 1.800 de metri liniari de cale ferată.„Societatea avea spaţii cu vad comercial foarte bun, în zona centrală a oraşelor dar şi în pieţe. Toate au ajuns în mâna lui Viorel Rusu, fără aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, prin hotărârea noului administrator al firmei, Aurelia Taban”, mai afirmă Iliescu.

Fonduri UE pentru un Centru de Afaceri

Primul pas a fost vânzarea patrimoniului, prin semnătura lui Taban şi a lui Bălăiţă, recent investite în funcţii de conducere. „Perlele“ societăţii Comalrid erau restaurantul şi crama Comalrid, dar şi Grădina de Vară din centrul municipiului Bacău, de pe strada Nicolae Titulescu nr 1.
Pe 22 februarie 2012, administratorul Comalrid, adică Viorel Rusu,  vinde imobilul cu preţul unei garsoniere, adică 19.000 de euro, ceea ce înseamnă de aproape 50 ori mai mic decât cel prevăzut în grila notarilor de la acea vreme. Mai exact, preţul real al imobilului era la acea dată de 900.000 de euro. Vânzarea s-a făcut către SC Bestal, firmă condusă de  viitorii soţi Adelina Rusu, fiica lui Viorel Rusu şi Vlad Leuştean, fiul unui alt milionar băcăuan.

Suprafaţa vândută către firma fiicei şi viitorului ginere este de 937 de metri patraţi în centrul oraşului şi peste 600 de metri patraţi utili de clădire. „A fost clar o fraudare a statului. Nu poţi să vinzi un asemenea imobil aflat în centrul oraşului pe o astfel de sumă!”, a afirmat avocata Alexandra Iliescu.
„În urma solicitării formulate la Camera Notarilor din Bacău, cu privire la preţul mediu în euro pe metru pătrat al terenului şi construcţiei, aflat în zona 1 a Bacăului a rezultat că vânzarea a produs un prejudiciu de 924 de mii de euro firmei Comalrid“, a mai precizat Alexandru Iliescu.

„Valoarea spaţiului comercial, P+1, pereţi şi zidărie, planşeu beton, încălzire centrală, la adresa menţionată este de 790 de euro pe metru pătrat, iar valoarea terenului este de 206 euro pe metru pătrat“, se arată în răspunsul notarilor.

La aproximativ un an de la încheierea tranzacţiei, firma Bestal demolează atât restaurantul, cât şi crama şi grădina de vară şi obţine cofinanţarea de 7 milioane de lei prin ADR Nord-Est, fonduri UE, pentru ridicarea unui centru de afaceri. 


Existenţa litigiilor, de natură civilă şi penală, a fost adusă de Alexandru Iliescu şi la cunoştinţa Primăriei Bacău, care a dat autorizaţie de constucţie pentru centrul de afaceri de pe strada Nicolae Titulescu, nr 2, din centrul Bacăului. Motivaţia acordării autorizaţiei este aceeaşi cu cea care a stat la baza obţinerii finanţării europene de la ADR NE. O declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarilor: Vlad Leuştean şi Adelina Rusu-Leuştean, ginerele şi fiica lui Viorel Rusu. „În vederea obţinerii autorizaţiei de construire, SC Bestal SA a prezentat extras din cartea funciară, pentru informare, fără sarcini, pentru imobilul de pe strada Nicolae Titulescu, nr 1 şi declaraţie pe proprie răspundere, pentru inexistenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti“, se arată în adresa semnată de viceprimarul Mihai Şuştac.

image

Constantin Apostol, şeful ADR Nord-Est este de părere că nu are cum controla veridicitatea unor acte emise pentru finanţarea europeană a noului Centru de Afaceri.”Dacă s-a depus la dosar certificat de urbanism, autorizaţie de construcţie, atunci actele sunt în regulă. Ce este în spatele acesor acte, nu este treaba noastră! Eu sunt inginer şi economist, nu jurist”, a afirmat şeful fondurilor europene din Moldova.

Plângerile penale aşteaptă efectuarea cercetărilor

Alexandru Iliescu şi-a dat în judecată fostele colege de la Comalrid, adică pe Aurelia Taban şi Victoria Bălăiţă pentru hotărârile Adunării Generale a Acţionarilor din martie şi mai 2011, când a fost decisă schimbarea lui din funcţie şi contractarea împrumutului. Mai mult, a înaintat către parchetele instanţelor din Bacău, către DNA şi Biroul de Spălarea Banilor mai multe plângeri penale. După trei ani de procese, în urmă cu o lună, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat decizia AGEA prin care a fost concediat. Hotărârea definitivă de la Târgu Mureş l-a eliminat pe Viorel Rusu din acţionariatul firmei, devenită „fantoma“ după vânzarea întregului patrimoniu, dar nu a putut şterge efectele preluării ilegale a firmei.
Alexandru Iliescu a câştigat în alt proces şi banii cuveniţi din salarii pentru ultimii trei ani.Cu toate acestea, plângerile penale înaintate de Alexandru Iliescu nu au înaintat prea mult. La sfârşitul lui 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Bacău, trimite plângerea şi motivaţia plângerii penale făcută de Alexandru Iliescu la adresa noului administrator Comalrid, Aurelia Taban dar şi a directorului economic Victoria Bălăiţă, către competenţa Parchetului Judecătoriei Bacău. Plângerile penale stau şi acum în sertarul magistraţilor băcăuani. „Pe 27 noiembrie 2011 s-a constituit primul dosar penal, urmare a plângerii mele, care a fost conexat la dosarul plângerii direcţionată de DNA, dar şi la ultimul dosar, din 2012. Până acum, am fost notificat, că încă nu s-au întreprins cercetările legale“, a spus Iliescu.

În replică, Viorel Rusu susţine că Iliescu nu a băgat niciun  leuţ în firma Comalrid şi acum vrea să scoată de la el bani nemeritaţi. Ba mai mult, patronul consorţiului  Rustrans-Conextrust-Amici  susţine că se simte şantajat de Iliescu. “Ce bani a băgat Iliescu în firma asta? Să spună el ce bani a băgat! A dat el vreun leu la Comalrid? Ce bani vrea acum de la mine? A venit la mine de mai multe ori şi mi-a cerut  800.000 de euro. Apoi mi-a zis că dacă nu îi dau măcar 500.000 de euro, mă reclamă peste tot. Am cerut acum în instanţă anularea tuturor majorărilor de capital făcute de mine. Să-mi dea Comalridul banii înapoi şi plec!”, a afirmat Viorel Rusu. El a justificat preţul mic, de 19.000 de euro pe care i-a încasat de la firma deţinută de fiica sa prin faptul că Primăria Bacău întocmise o expertiză prin care se solicitase dărâmarea sau consolidarea restaurantului, a cramei şi a grădinii de vară. “Nu mai rezista mult acea clădire. Era jale ce era acolo. Şobolani, pereţii stăteau să cadă!”, a afirmat Rusu. Nu de aceeaşi părere este şi Gheorghiţă Vlad, actualul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care la acea vreme era şeful Biroului de Igienă din cadrul aceleaşi instituţii. “Din punctual nostru de vedere, adică sanitar-veterinar, Comalridul stătea foarte bine. Era autorizat, nu avea nicio problemă”, a afirmat directorul Vlad.

Aurelia Taban, administratora Comalridului nu răspunde la telefon. Ea a mai fost contactată de ziariştii băcăuani în urmă cu un an tot pe o speţă care privea societatea Comalrid şi a garantat că va oferi un punct de vedere, dar peste zece minute. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Contactat de ziariştii de la “Adevărul” pentru a obţine punctul de vedere al unui specialist în Drept pe această speţă, conferenţiarul universitar în Drept Civil Toader Toma, de la Universităţile „George Bacovia“ din Bacău şi “Ştefan Lupaşcu” din Iaşi este de părere că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş ar putea bloca, toate deciziile ulterioare luate noua conducere a Comalrid. „Dacă hotărârile AGEA au fost declarate nule, atunci şi deciziile, efectele produse sunt nule. Prin urmare acel teren este în litigiu. În acest caz, vorbim de logica juridică, când o cauză este declarată nulă, atunci şi efectele produse sunt nule“, afimă profesorul dr. Toader Toma. El a mai adăugat că dacă starea societăţii, nu impunea contractarea unui împrumut înseamnă că scopul a fost preluarea controlului societăţii şi nu reabilitarea ei.

Viorel Rusu, baronul afacerilor cu statul
Viorel Rusu (48 de ani) deţine grupul de firme Rustrans-Conextrust-Amici, unul dintre cele mai puternice din Moldova, cu peste 800 de salariaţi şi o cifră de afaceri, raportată în 2012, de aproape 50 de milioane de euro. Ascensiunea omului de afaceri băcăuan a fost evidentă în ultimii ani, chiar dacă a fost criză economică, iar secretul lui este buna relaţionare cu instituţiile statului. A preluat în anii 2008-2009 firmele Conextrust şi Amici, care au făcut parte, înainte de 1989 din puternicul Trust de Construcţii şi Montaj Bacău. Odată cu ele a preluat un patrimoniul colosal, arhive, proiecte şi litigii. Viorel Rusu este şi proprietarul unui restaurant, dar şi dealer Mitsubishi.
Firmele lui Viorel Rusu execută orice tip de construcţii în afacerile care implică instituţiile publice: sediile Direcţiei Silvice Bacău, a Direcţiei Apelor Bacău, Cimitirul Sărata ll, Podul Mărgineni şi Calea Moineşti (finanţare europeană), Modernizarea Maternităţii Bacău, Pasajul Subteran Oituz, blocuri ANL, Amenajări albii, alimentare cu apă (comuna Răcăciuni), reţea de canalizare în Săuceşti, şcoala din localitatea Ardeoani. Viorel Rusu a devenit şi dezvoltator imobiliar de când construieşte Complexul Bistriţa, are afaceri cu peşte, după finanţarea europeană pentru realizarea unui iaz de 10 hectare la Blăgeşti.
Mai mult, în 2011 a reuşit să dea încă un „tun imobiliar“ statului român. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a cumpărat clădirea veche a fostului trust de construcţii-Conextrust, cu peste 2 mii de euro metru pătrat, la valoarea de 5,2 milioane de euro, întreg imobilul.

În 2005, Consiliului Local Ceahlău a trecut pădurea de la Boiştea Rotundă din domeniul public în domeniul privat al comunei şi ulterior a aprobat garantarea unui împrumut de 130.000 de dolari cu pădurea. Banii au fost luaţi pe datorie de la firma Rustrans a milionarului Viorel Rusu şi cum nu au fost returnaţi la termen, Rusu a trimis un executor judecătoresc care a scos pădurea la licitaţie publică. Evident, licitaţia a fost adjudecată de Rustrans. Lemnul de la Boiştea Rotundă a fost evaluat la 1.731.900 lei, dar a fost vândut la mai puţin de un sfert din preţ. Primarul Costică Şchiopu este cercetat de DNA.

Oameni cheie puşi în afacerile lui Rusu

Coincidenţă sau nu, o bună parte dintre funcţionarii aflaţi în instituţiile cu care Rusu are contracte sau cei care i-au intermediat alte afaceri (preluări de firme) devin în scurt timp angajaţi la Viorel Rusu. În firmele omului de afaceri băcăuan şi-au găsit loc de muncă foşti poliţişti de la Serviciul Economic, angajaţi din primării, ANL, dar şi  membri ai familiilor Aureliei Taban şi a Victoriei Bălăiţă, care l-au ajutat pe Rusu la preluarea Comalrid.
Adrian Dospinescu, care conduce grupul de firme al lui Rusu, a fost director executiv al Primăriei Bacău, Cosmin Bălăiţă este director executiv la Conextrust. O altă coincidenţă pare să fie şi faptul că atât fiul Aureliei Taban, cât şi al Victoriei Bălăiţă şi-au găsit un post bun la Conextrust, deţinută 100% de Viorel Rusu.

Alte articole:

FOTO VIDEO „Casa Sterian“ din Bacău, cumpărată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, va fi reparată cu 78.000 de euro, bani de la primărie

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite