Ministrul Educaţiei Naţionale a refuzat să semneze raportul de control în cazul lui Costel Ceocea, care şi-a sponsorizat titlul academic de conferenţiar
0Adrian Curaj, ministrul Educaţiei Naţionale, a refuzat să semneze raportul întocmit de inspectorii Corpului de Control al Ministerului, Gheorghe Marin şi Dan Ţogoe, care au verificat în urmă cu două luni legalitatea examenului de conferenţiar a lui Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova. Ziarul Adevărul a demonstrat cum Ceocea, după ce a acordat sponsorizări grase Universităţii din Bacău, condusă de Valentin Nedeff, a fost făcut conferenţiar.
UPDATE 15.25: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale, Daniel Tomoni, a revenit cu noi explicaţii asupra raportului de control întocmit de inspectori la Bacău, în cazul concursului de conferenţiar al lui Costel Ceocea. „Raportul întocmit era incomplet, de accea a fost returnat. Nu erau formulate o serie de recomandări în draftul transmis spre aprobare. Acum, varianta finală este la semnat. Vă vom comunica în două, trei zile, concluziile“, a precizat Daniel Tomoni.
Scandalul iscat la Bacău, după ce Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, a fost făcut conferenţiar, cu un dosar în afara legii, de o comisie formată din profesori cu care a avut legături strânse şi după ce a dat mai multe sponsorizări Universităţii, care au ajuns şi la fiul rectorului, Florin Nedeff, este sensibil la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Deşi au trecut mai bine de două luni de la controlul întreprins de Gheorghe Marin şi Dan Ţogoe, care au venit să verifice dacă Ceocea a îndeplinit criteriile minimale pentru a ocupa postul de conferenţiar şi dacă examenul a îndeplinit condiţiile legale, rezultatele nu sunt cunoscute nici acum. Mai mult, ele sunt secretizate, printr-o procedură a Ministerului.
Ministrul Adrian Curaj a refuzat să semneze raportul făcut de cei doi inspectori din Corpul de Control iar motivele nu au fost comunicate până acum purtătorului de cuvânt al Ministerului.
Ziarul Adevărul a solicitat concluziile, în mai multe rânduri, pe legea 544, dar răspunsurile nu au venit nici până acum, după trecerea a mai bine de 30 de zile. „Raportul de control este gata dar nu a fost aprobat de ministru. Dacă nu e semnat, adică asumat de ministru, noi nu vi-l putem comunica“, a precizat, pentru ziarul Adevărul, Daniel Tomoni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei Naţionale.
Daniel Tomoni nu cunoaşte motivele refuzului ministrului şi nici cât ar mai putea dura până când concluziile vor fi publice. „De regulă, ministrul nu semnează când vrea fiecare director din Minister. Sunt cazuri în care se cere refacerea integrală a raportului dar şi cazuri în care se sesizează organele de cercetare penală sau ele ne sesizează pe noi. Voi întreba şi vă voi comunica motivele pentru care domnul ministru nu a semnat raportul“, a spus Daniel Tomoni.
Ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a solicitat, prin Ordonanţă, documente din Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, referitoare la acordarea unor titluri academice în cazul mai multor profesori. Cercetările par a fi centrate pe profesorii din jurul fostului rector Valentin Nedeff, care şi-a creat un grup de favoriţi, cărora le-a împărţit titluri şi grade didactice universitare dar şi contracte de cercetare şi sponsorizări, preferenţial. Sunt cercetaţi şi profesori care au trecute în CV lucrări, care nu există în realitate dar şi cadre didactice din acelaşi grup, care s-au cosemnat împreună pe mai multe studii.
Valentin NEDEFF FOTO Adevărul
Costel Ceocea: şef la UTC, preşedinte, director general şi conducător de lojă masonică
Costel Ceocea (60 de ani) este cunoscut încă din perioada comunismului. La 25 de ani, era şeful Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din judeţul Bacău şi membru marcant în Comitetul Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR). Anterior acestei funcţii, a fost lucrător la Fabrica Letea din Bacău, responsabil cu partea politică. Până la Revoluţie a activat ca funcţionar în domeniul prelucrării lemnului, iar după acea perioadă, a fost responsbil cu avizele la Camera de Comerţ şi Industrie din Bacău. Din 1994 lucrează la SIF Moldova (instituţie înfiinţată iemdiat după Revoluţie de Corneliu Iacobov - n.r.), unde a ocupat, pe rând, funcţiile de referent, şef serviciu, administrator, vicepreşedinte, iar din 2009 a devenit preşedinte şi director general al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova.
A terminat facultatea la 40 de ani
Ceocea a fost un student tomnatic. La 40 de ani, termină Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ de la Iaşi, la 48 de ani obţine diploma de master la Universitatea „Gh. Asachi“, iar la 53 de ani îşi ia doctoratul, la aceeaşi universitate. Teza de doctorat, modificată, este şi singura carte publicată vreodată. Preocupările în domeniul universitar sunt recente. La doar câteva luni după obţinerea diplomei de doctor, Ceocea primeşte ore la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, unde rector era acelaşi Valentin Nedeff. Mai mult, obţine gradul universitar de lector la Universitatea particulară „Alma Mater“ din Sibiu.
Costel Ceocea FOTO Mircea Merticariu
Comisia de evaluare a dosarului lui Ceocea, compusă din prieteni şi colegi
Pe de altă parte, comisia de concurs care a conferit gradul universitar de conferenţiar pentru care s-a bătut şeful SIF Moldova a avut o componenţă cel puţin interesantă. Preşedintele comisiei a fost nimeni altul decât prof. univ. dr. Valentin Nedeff, rectorul Universităţii, dar şi beneficiarul mai multor sponsorizări din partea SIF, bani care, aşa cum am arătat mai sus, au ajuns la fiul şi la doctoranzii lui.
Un alt membru al comisiei de evaluare a fost Marilen-Gabriel Pirtea, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, coautor la unul din capitolele din cartea publicată în 2014, trecută în dosarul lui Costel Ceocea. Din aceeaşi comisie au mai făcut parte Ion Popa şi Cosmin-Octavian Dobrin, ambii profesori-doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Profesorul Ovidiu-Leonard Turcu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prieten vechi cu şeful SIF Moldova, dar şi coautor al unor articole de specialitate semnate alături de Ceocea, a fost şi el în aceeaşi comisie de examinare.
Membru supleant în comisie a fost conf. univ. dr. Roxana Mironescu, fost viceprimar al Bacăului, cadru didactic la Universitatea „V. Alecsandri”, dar şi coautor al unui capitol dintr-o carte şi al unor articole de presă de specialitate semnate împreună cu Costel Ceocea. Şi tot pe lista membrilor comisiei care au evaluat prestaţia şefului SIF Moldova pentru postul de conferenţiar universitar mai este şi prof. dr. Dumitru Bontaş, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Fiul acestia, Ovidiu Bontaş, şi-a obţinut titlul de doctor sub coordonarea rectorului Valentin Nedeff.
Ca orice aspirant la funcţia de conferenţiar, Costel Ceocea a trebuit să dea, conform legii, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să precizeze că nu a avut niciodată vreo legătură pecuniară cu vreun membru al comisie de examinare. Aceeaşi declaraţie a fost semnată şi de Valentin Nedeff, preşedintele comisiei de evaluare a candidatului Ceocea. Preşedintele SIF Moldova a dat această declaraţie, depusă la dosar, deşi parte din sponsorizările date universităţii băcăuane de instituţia al cărei şef este au ajuns direct în buzunarul lui Florin Nedeff, fiul rectorului, pentru o bursă în Spania.