FOTO VIDEO Îngrijire la domiciliu şi educaţie pentru copii defavorizaţi, printr-un proiect de succes al FSC finanţat de norvegieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii şi bătrâni din 10 comune aflate în estul judeţului au fost beneficiarii finali ai grantului oferit de Regatul Norvegiei, în valoare de 1,4 milioane de euro,  Fundaţiei de Sprijin Comunitar. Proiectul este acum continuat cu sprijinul autorităţilor locale. Ambasadorul Norvegiei, Tove Bruvik Westberg, s-a arătat mulţumit de derularea proiectului.

O delegaţie condusă de Ambasadorul Norvegiei, Tove Bruvik Westberg, a  venit ieri în Bacău pentru a se întâlni cu autorităţile băcăuane dar şi cu partenerii de proiect, câştigători ai unei finanţări norvegiene, de la Fundaţia de Sprijin Comunitar. Ultima vizită a fost făcută în comuna băcăuană Stănişeşti, loc în care, cu sprijin norvegian dar şi al primăriei se realizează îngrijirea la domiciliu pentru mai mulţi bătrâni netransportabili, la care lucrează 12 asistente.

Mai mult, în satul Slobozia Noua, pe dealul Panu, a fost creat un centru de zi, dedicat educaţiei şi recreerii elevilor din comună. Satul Slobozia Noua este localitatea cu cea mai mare natalitate din judeţ, familiile având deseori şi câte 10 copii.

Sărăcia este dublată şi de lipsa locurilor de muncă. Primarul comunei i-a propus Ambasadorului Norvegiei continuarea finanţării, pentru realizarea unor centre de zi şi în celelalte sate ale comunei. „Programul i-a ajutat foarte mult pe bătrânii aflaţi la pat, cărora nu avea cine să le aducă o cană cu apă. Mulţi au şi copii plecaţi în străinătate, la muncă. Ei sunt asistaţi permanent de cei 12 îngrijitori angajaţi în proiect. Ne-am dori să existe disponibilitate şi pentru crearea unor centre de zi, atît de necesare copiilor proveniţi din familii defavorizate“, a precizat primarul Bogdan Popa.
Programul, implementat în perioada 2009-2011 a condus la dezvoltarea serviciilor comunitare în comunele Motoşeni, Stănişeşti, Vultureni, Găiceana, Dealu Morii, Glăvăneşti, Huruieşti, Tătăraşti, Parincea, Podu Turcului. Au fost achiziţionate patru microbuze, folosite în opt comune pe bază de programări pentru deplasări la medicul de familie, spital sau la instituţii judeţene.

Au fost amenajate 10 colturi“mama şi copilul” unde mamele cu nou născuţi vor avea condiţii decente de aşteptare pentru a intra la medicul de familie (mese pentru schimbat copiii, materiale informative etc). Totodată a fost înfiinţat un Centru de Excelenţa în îngrijiri la domiciliu la Bacău, în cadru căruia au fost instruiţi 60 de specialişti în domeniul îngrijirilor la domiciliu, care ajută 150 de bătrâni zilnic. „Beneficiază de îngrijire la domiciliu aproximativ 600 de persoane din cele 10 comune şi municipiul Bacău. Proiectul a fost foarte necesar şi după finalizarea lui, în 2011, a fost continuat cu sprijinul financiar al autorităţilor băcăuane“, a spus Gabriela Achihăi, preşedintele FSC Bacău.
Delegaţia norvegiană a vizitat apoi bătrâni, aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa, îngrijiţi la domiciliu de specialiştii FSC. Acum, cu sprijinul Primăriei Stănişeşti, dar şi a donaţiilor obţinute de Fundaţia de Sprijin Comunitar ei beneficiază de medicamente, produse de igienă, pampers, scaune cu rotile, etc.

Îngrijirea la domiciliu reprezintă, pentru mulţi din ei şansa de a-şi prelungi viaţa.  „Este, evident, un proiect important pentru noi, care a adus rezultate foarte bune. Ne bucurăm de buna colaborare dintre organizaţiile non-guvernamentale şi primari şi de atragerea voluntarilor în proiect“, a spus  Ambasadorul Norvegiei Tove Bruvik Westberg.

Ultima vizită a fost la Clubul cu Lipici din Slobozia Noua. Aici, peste 150 de copii au aşteptat toată ziua să-i mulţumească „binefăcătorului“ norvegian. Însă, drumul judeţean DJ 243, care leagă Motoşeni de Vultureni şi trece prin Stănişeşti, a întârziat mult delegaţia. Şoseaua nu a mai fost reabilitată de la construirea sa, din 1971, iar din partea Consiliului Judeţean Bacău au existat doar promisiuni, repetate, în ultimii 10 ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite