FOTO Eveniment dedicat eroilor din Primul Război  Mondial, la Poiana Sărată, prima localitate eliberată de Armata Română în 1916

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de  7 şi  8 octombrie 2016, în Poiana Sărată, din judeţul Bacău, prima localitate eliberată de Armata Română în anul 1916, au avut loc mai multe manifestări dedicate centenarului Primului Război Mondial  1916-1918. Numai pe teritoriul judeţului Bacău, pe linia frontului Oituz, Mănăstirea Caşin, Poiana Sărată şi-au pierdut viaţa peste 100 de mii de români.

Pe 7 octombrie a avut loc inaugurarea şi sfinţirea Aşezământului social-cultural „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Poiana Sărată, de către Î.P.S. părintele Ioachim, Arhiepiscopul  Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi din parohiile învecinate,  vernisarea expoziţiei de documente şi artefacte din Primul Război Mondial, realizată cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Muzeului Militar Naţional „ Regele Ferdinand I” – Bucureşti şi sucursala Bacău precum şi al Asociaţiei „Prospectorii istoriei” – Comăneşti. „În aceeaşi zi a avut loc şi lansarea monografiei satului Poiana Sărată intitulată ”Poiana Sărată – un sat românesc din Carpaţi în vâltoarea istoriei” scrisă de Ciprian Hugianu, cu prefaţă de Ioan Lăcătuşu,  lucrarea apărută Editura Eurocarpatica, din Sfântu GHeorghe, 2016,   precum şi Simpozionul "Jertfă şi răscumpărare",  organizat de Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în programul căruia au fost prezentate referate legate de comemorarea centenarului primei conflagraţii mondiale, susţinute de către  distinşi cercetători civili şi militari, din Bucureşti,  Bacău şi Sfântu Gheorghe“, se arată într-un comunicat semnat de Asociaţia Sf Ilie de la Poiana Sărată.

Manifestările dedicate intrării României în Primul Război Mondial au continuat şi sâmbătă, 8 octombrie, cu slujba Dumnezeieştii Liturghii oficiată de Preasfinţitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, la Biserica Neamului  ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Poiana Sărată, în cadrul căreia au fost pomeniţi eroii Neamului Românesc, a căror tinereţe şi viaţă au fost jertfite pentru credinţă, neam şi ţară, pe frontul de la Oituz. „Au participat peste 700 de persoane, venite pentru acest eveniment de pe Valea Oituzului, Caşinului, Trotuşului şi Tazlăului, precum şi o delegaţie a asociaţiilor culturale şi comunitare, din cadrul Forumului  Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, au oficiat slujba de resfinţire a monumentului  Eroului Locotenent Nicolae Macarie, amplasat în curtea bisericii parohiale, primul ostaş căzut la datorie pe Valea Oituzului, în noaptea de 14/15 august 1916,  după care au fost depuse coroane de flori şi a avut loc un scurt montaj de poezii patriotice“, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Sf Ilie, semnat de preotul paroh Sinel Lazarel.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite