Dezbatere publică despre poluarea cu nitraţi, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbatere publică despre reducerea nivelului poluării cu nitraţi FOTO Facebook
Dezbatere publică despre reducerea nivelului poluării cu nitraţi FOTO Facebook

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează marţi, la Bacău, o dezbatere publică care va avea ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitraţi, măsurile pentru prevenirea poluării, precum şi sursele de finanţare pentru investiţiile care susţin aceste demersuri. Pentru reducerea poluării cu nutrienţi, proiectul beneficiază de o finanţare de 48 de milioane de euro, până în 2022.

Dezbaterea face parte campania din acest an a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, şi se va desfăşura la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bacău, între orele 10-17. „Evenimentul se adresează autorităţilor publice locale, autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi specialiştilor, mediului academic şi societăţii civile din judeţul Bacău. La dezbatere vor participa şi vor avea intervenţii reprezentanţi ai autorităţilor centrale, experţi din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunităţii academice, reprezentanţi ai diferitelor instituţii implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi“, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Dezbaterea doreşte să realizeze un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din judeţul Bacău la sursele publice de finanţare a investiţiilor din cadrul Directivei Nitraţi.


Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a finanţat în judeţul Bacău 2 investiţii care au fost finalizate în 2015 şi în prezent sunt operaţionale. Este vorba de platforma comunală de depozitare pentru gunoi de grajd în comuna Răcăciuni şi o platformă comunală în comuna Gârleni. De asemenea, în comuna Gârleni, localitate care a fost desemnată centru de demonstrare şi instruire, s-au construit 30 de platforme individuale pentru depozitarea temporară a gunoiului de grajd. În cadrul proiectului a fost livrat şi echipamentul necesar operării platformei - încărcător frontal, tractor cu 2 remorci, cisternă vidanjă, maşină de împrăştiat gunoi - şi europubele. Valoarea investiţiilor din comuna Gârleni este de aproximativ 1535 mii lei, iar cea a investiţiilor din comuna Răcăciuni de aproximativ 1063 mii lei. Altă investiţie este în curs – platforma de depozitare pentru gunoi de grajd de la Căiuţi. De asemenea, au fost plantate perdele de protecţie (60.000 de bucăţi puieţi de frasin, salcâm, şi ulm de Turkestan) în localităţile Gârleni şi Răcăciuni.
Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiţii la nivelul comunităţilor locale pentru reducerea poluării cu nutrienţi, cât şi pentru măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), început în  2012, este implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi este finanţat dintr-un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în valoare de 50 mil EUR şi, respectiv dintr-o asistenţă financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu în valoare de 5,5 mil. USD.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite