Băcăuanii suferă, iar autorităţile se ceartă. Contre între primar şi prefect, pe subiectul rezervei de apă a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Lucian Bogdănel (stânga) şi primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu FOTO colaj paginile personale de Facebook
Prefectul Lucian Bogdănel (stânga) şi primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu FOTO colaj paginile personale de Facebook

După ce timp de aproape o săptămână locuitorii oraşului Bacău nu au avut apă, responsabilii locali se acuză reciproc de faptul că rezerva de apă a oraşului nu a fost pusă încă în funcţiune.

Criza apei este departe de-a se fi încheiat la Bacău. Prefectul Lucian Bogdănel (PSD) şi primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu USR) îşi aruncă acum săgeţi pe subiectul rezervei de apă a oraşului.

”Dle. Stanciu-Viziteu, Fiţi primarul Bacăului, nu primarul Branpisului!

- Aţi declarat în repetate rânduri, inclusiv în şedinţa Consiliului Local Bacău din 7 februarie 2022, că "REZERVA DE APĂ ESTE TERMINATĂ" încă din aprilie 2021.

- În contextul avariei la conducta de aducţiune, prin Hotărârile nr. 10 şi 13, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă - nu o singură persoană, ci un comitet - a aprobat operaţionalizarea rezervei, în condiţiile în care lucrările la acest obiectiv au fost finalizate, conform propriilor dvs. declaraţii.

- În data de 6 februarie 2022, în plină criză de furnizare a apei, aţi anunţat că procedura de umplere cu apă a rezervei se apropie de final, urmând ca aceasta "SĂ FIE FUNCŢIONALĂ ÎN CURÂND".

-La 12 februarie 2022, antreprenorul Branpis a notificat Primăria Bacău, prin adresa nr. 495, că rezerva de apă "POATE FI PUSĂ ÎN FUNCŢIUNE".

ÎN CONCLUZIE:

- Daţi drumul la rezervă în conformitate cu propriile susţineri şi declaraţii, respectiv cu adresa transmisă de antreprenor!

- De două săptămâni „exploraţi”, împreună cu antreprenorul, tot felul de tertipuri & tentative de pasare a răspunderii, NESOCOTIND flagrant hotărârile CJSU şi recurgând inclusiv la atacuri la persoană care, oricum, nu vă exonerează de responsabilităţi în calitate de proprietar al rezervei de apă.

- DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI NU SUNTEŢI ÎN STARE SĂ PORNIŢI O REZERVĂ DESPRE CARE AŢI DECLARAT CĂ ESTE TERMINATĂ DIN APRILIE 2021.

Ca la Radio Erevan: Este terminată, dar nu e gata!

- Băcăuanii au nevoie de apă, nu de postări, şi de un primar responsabil, care nu cocoloşeşte antreprenorul de la rezervă - pe al cărui patron, vă reamintesc, l-aţi angajat în Primărie - o firmă incapabilă să finalizeze în 3 ani, ce trebuia să termine în 12 luni (încă din iunie 2020).

- Niciun primar, în ultimii 30 de ani, nu s-a erijat în apărătorul intereselor unei firme private, în dauna interesului major al băcăuanilor (apa), aşa cum lamentabil - dar cointeresat - o faceţi dvs.

P.S. Dacă aţi rămas cumva cu datorii la antreprenor, în urma campaniei electorale, ele nu trebuie plătite cu răbdarea şi apa (lipsă) a băcăuanilor!”, a scris prefectul Lucian Bogdănel pe pagina personală de Facebook.

”Recepţia unei lucrări se face doar când totul este livrat conform contractului”

Replica primarului nu s-a lăsat aşteptată. Edilul susţine că o parte din rezerva de apă a oraşului este deja funcţională şi îi avertizează pe cei care împiedică ca şi restul sistemului să fie recepţionat vor suporta rigorile legii.  

”Fac un apel public la prefectul Lucian Bogdănel să adopte o atitudine profesionistă şi responsabilă, în conformitate cu funcţia pe care o deţine.

În acelaşi timp, îl rog public să nu mai susţină conducerea de la CRAB, care şi-a dovedit limitele şi buna credinţă faţa de propriii angajaţi ,cât şi faţă de băcăuani, şi să se oprească din asalturile publice asupra antreprenorilor băcăuani.

Domnul prefect vorbeşte despre „operaţionalizarea” integrală a rezervei de apă. „Operaţionalizarea” este un termen inventat de domnia sa, fără nicio legătură cu terminologia juridică a unei lucrări publice. În plus, declaraţiile sale sunt contrare cu realitatea, deoarece parte din această investiţie este deja în funcţiune şi deserveşte zeci de mii de băcăuani. De peste două luni!

Termenii juridici pe care îi căuta domnul prefect, dar pe care nu îi găsea sunt: punere în funcţiune, recepţionare, darea în administrare. Asta spune legea, singura după care ne ghidăm în activitatea noastră de servitori ai interesului public.

Singurii care pot face în mod legal recepţionarea unei lucrări sunt beneficiarii. În cazul nostru, acest proces a început deja şi se va încheia în termenele legale, în ritmul solicitat de comisia abilitată si conform legii.

Recepţia unei lucrări se face doar când totul este livrat conform contractului, şi nu când un politician scrie mesaje pe reţelele sociale sau când face presiuni publice asupra antreprenorului. Este inacceptabil ca politicieni, precum Lucian Bogdănel, să intervină, fără a avea acest drept legal, în modul în care CRAB şi comisia de recepţie trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile legale si contractuale.

Un mesaj şi pentru cei care fac tot posibilul să împiedice modernizarea oraşului: cei care cu rea voinţă tergiversează sau împiedică orice etapă din recepţia Rezervei de apă vor suporta consecinţele legale”, susţine primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Zeci de mii de locuitori ai Bacăului au rămas apă potabilă din cauza unei avarii grave la conducta de aducţiune

Evul Mediu la Bacău. Locuitorii au rămas din nou fără apă potabilă în urma unei avarii la o conductă de aducţiune

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite