Spaima funcţionarilor: o şefă de instituţie a fost condamnată pentru că a ţipat la subalterni. „Nesimţito, cine te crezi?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speţă juridică rarisimă soluţionată la o judecătorie de comună: şefa unui birou al APIA, judeţul Arad, a fost condamnată penală după ce şi-a jignit atât de tare angajaţii încât aceştia au clacat psihic.

Mihaela Sînziana Petrişor (47 de ani) a ocupat funcţia de şef birou al Centrului Local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din comuna Gurahonţ, judeţul Arad, în perioada august 2014 – februarie 2016. Cât a condus biroul, femeia a avut în subordine mai mulţi angajaţi pe care, a stabilit justiţia, i-ar fi jignit şi dus până în situaţia de a cere ajutor medical. 

Trei subalterni de-ai femeii au formulat plângeri la Parchet în perioada în care aceasta le era încă şefă, reclamând modul despotic în care femeia conducea instituţia. În plângerile lor, angajaţii arătau că, încă de la preluarea funcţiei de conducere, Mihaela Petrişor ar fi creat o atmosferă tensionată la locul de muncă. „Astfel, aceasta folosea în discuţiile cu angajaţii un ton ridicat şi le reamintea frecvent, că ea e şefa, că a venit prin concurs, atrăgându-le atenţia că ei sunt subalternii săi”, se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Gurahonţ, din iulie 2017, prin care femeia a primit o amendă penală. În document se mai arată că, la început, şefa de la APIA Gurahonţ accepta unele iniţiative venite de la angajaţii săi, însă, cu trecerea timpului, nu ar fi pus în practică decât propriile idei. De asemenea, Petrişor ar fi obişnuit să-şi umilească angajaţii, chemându-i la muncă în zilele lor libere sau în timpul concediilor de odihnă, chiar dacă situaţia de la serviciu nu impunea acest lucru. 
 

Daune morale pentru foştii subalterni 


În motivarea judecătorilor se arată că şefa APIA Gurhonţ obişnuia să se adreseze subalternilor prin porecle, unul dintre angajaţi fiind poreclit după prenumele fiicei angajatei, ce avea atunci 18 ani. Magistraţii exemplifică situaţia uneia dintre angajate, căreia Petrişor i s-ar fi adresat cu ameninţarea: „Nesimţito, cine te crezi?! Lasă că mă ocup eu de tine!” şi care ar fi avut o cădere psihică din cauza şefei.  Aceeaşi angajată, în toamna anului 2015, a fost mustrată de către Petrişor pentru că, în pauza de masă, a fost la soră ei să mănânce. Din cauza presiunii pusă de către şefă, angajatei i s-ar fi făcut rău şi ar fi chemat ambulanţă, pentru a-i acorda primul ajutor. Ulterior, a intrat în concediu medical suferind o depresie. 


În timpul investigaţiei, unul dintre angajaţi au formulat o plângere şi către superiorii Mihaelei Petrişor, aceasta fiind destituită din funcţie. „Instanţa reţine că elementul material constă în fapta de folosire a unor expresii jignitoare la adresa persoanelor vătămate. Urmarea imediată constă în producerea unei atingeri aduse pe de-o parte bunei desfăşurări a activităţii Centrului local APIA Gurahonţ, iar pe de altă parte, demnităţii persoanelor vătămate”, au stabilit judecătorii în acest caz. 


Mihaela Petrişor a primit o condamnare de 300 de zile amendă penală, cuantumul unei zile-amendă fiind stabilit la 50 de lei. În cazul în care nu plăteşte amenda judiciară de 15.000 de lei, Mihaela Petrişor poate executa cele 300 de zile de închisoare. De asemenea, trei dintre foştii săi angajaţi trebuie să primească câte 5.000 de lei daune morale, a stabilit Judecătoria Gurahonţ. Mihaela Petrişor nu a putut fi contactată însă, în timpul procesului, aceasta a negat acuzaţiile aduse şi a spus că este nevinovată. Ea a formulat şi apel împotriva decizie prin care a fost condamnată pentru purtare abuzivă, procesul urmând a se relua.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite