Secretul unui rondou floral de invidiat în grădina casei. Cum se plantează corect plantele în funcţie de talie şi durabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aranjament floricol FOTO Mariana Nicşanu
Aranjament floricol FOTO Mariana Nicşanu

Utilizarea plantelor floricole în spaţiile verzi aduce farmec grădinii, prin petele de culoare sub diferite forme, regulate sau asimetrice. Inginerul peisagist arădean Marcela Nicşanu explică secretele amenajării "ca la carte" a grădinii.

Marcela Nicşanu specifică că, în primul rând, ciclul de viaţă grupează speciile floricole în specii anuale, bianuale şi perene. 

Speciile anuale asigură decorul floral din luna mai până în septembrie, însă necesită un volum mai mare de muncă (semănat, repicat, plantat şi o îngrijire permanentă). Speciile bianuale asigură decorul floral din primavără devreme până în mai.

Folosirea acestor specii este corelată cu decorul de vară, realizat din plantele anuale. Astfel, pe aceeaşi suprafaţă, vor fi plantate în toamnă răsadurile de plante bianuale, iar decorul floral se va schimba în luna mai, folosind răsadurile de flori anuale.


Aranjament floricol la sol FOTO Marcela Nicşanu 

aranfament flori

„Avantajele utilizării plantelor perene sunt întreţinerea comodă, investiţii minime la înfiinţare şi perioada lungă de exploatare. Culoarea florilor acoperă o gamă cromatică foarte largă, care se utilizează în funcţie de contrastul (puternic, estompat) şi genul pe care decoraţiunile florale urmează să le producă (vesel, romantic, melancolic)”, afirmă inginerul peisagist.

Marcela Nicşanu spune că talia este un caracter important, care grupează plantele în:
- Specii de talie înaltă, majoritatea perene (ochiul boului, canna, crini, nemţişor, dalie);
- Specii de talie mijlocie (crizantema, crin sălbatic, gladiola, iris, bujor, crăiţe, cârciumărese);
- Specii pitice (flori de piatră, begonia, creasta cocoşului, verbina, panseluţe);

aranjament flori

Aranjament floricol la sol FOTO Marcela Nicşanu 

„Pentru ca plantele floricole să producă decorul dorit terenul trebuie pregătit, fertilizat şi nivelat. Plantarea se face toamna pentru plantele bianuale, perene şi cele bulboase (laleaua, narcisa, zambila). Dalia, gladiola, canna se plantează primăvara devreme, iar la sfârşitul primăverii se plantează cele anuale. Întreţinerea constă în udare ce se face imediat după plantare, iar apoi de câte ori este nevoie (se recomandă udarea zilnică sau cel puţin 2-3 ori pe săptămână, seara sau dimineaţa devreme). Paralel cu udarea se aplică fertilizarea, ce se recomandă de 2-4 ori în perioada de vegetaţie. Combaterea buruienilor prin praşile uşoare sunt activităţi utile care contribuie la păstrarea îndelungată a decorului speciilor floricole. La majoritatea speciilor perene, după trecerea florilor, se suprimă tijele florale, pentru redarea unui aspect îngrijit întregii amenajări. Se poate efectua şi la plantele anuale de talie înaltă sau mijlocie, pentru a determina o nouă înflorire a plantei (muşcate, phlox, gura-leului)”, specifică arădeanca.

Arhitectul peisagist spune că secretele unui aranjament floral reuşit ar fi un simplu exerciţiu de imaginaţie, iar natura vă va acorda toate elementele îndeplinirii acestuia.

Vă mai recomandăm:

Cum să-ţi decorezi casa cu flori de primăvară. Poziţii-cheie în care plantele trebuie puse pentru a se încadra perfect în locuinţă

Vă plac aranjamentele florale? Sunteţi aşteptaţi la cursuri de Ikebana

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite