Povestea unei tinere pianiste care a lăsat România pentru SUA, dar care s-a întors acasă cu un teanc de cărţi pe care le-a donat bibliotecii din oraşul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără pianistă născută la Arad, stabilită de o vreme în SUA, a donat 30 de cărţi în limba engleză Bibliotecii Judeţene ”Alexandru D. Xenopol”. Georgiana Teohari –Vidican s-a născut la Arad, a studiat în oraşul natal, la Timişoara şi la Mannheim.

Georgiana a debutat ca solistă la vârsta de 8 ani, acompaniată de Orchestra Filarmonicii din Arad şi a câştigat o sumedenie de concursuri, atât în ţară cât şi peste hotare.

Performanţele ei scenice au fost apreciate de maestrul Iosif Sava, precum si de maestrul Nicolae Boboc. De-a lungul carierei a concertat atât în Europa (Ungaria, Germania, Italia, Franţa, Elveţia si Cehia), cât şi în Statele Unite ale Americii (New York şi Los Angeles). Ajunsă colo nu a uitat România. Şi de multe ori participă la acţiuni caritabile pentru copiii de aici.

Georgiana provine dintr-o familie în care ştiinţele exacte se îmbină armonios cu arta, mama fiind profesor de matematică, iar tatăl violonist. „Am început de timpuriu studiul pianului sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Parvanescu, dar dragostea adevărat[ pentru acest instrument s-a clădit în timp. De la primele apariţii pe scena de concerte, am fost remarcată de maestrii Nicolae Boboc şi Iosif Sava, iar anii ce au urmat mi-au adus un palmares impresionant de premii, 11 naţionale şi 8 internaţionale în cadrul Concursurilor de Interpretare Pianistică”, spune Georgiana.

Tânăra a concertat în Ungaria, Cehia, Germania, Franţa, Italia şi Elveţia, precum şi în Statele Unite, la New York şi Los Angeles. Pe lângă distincţia anuală de student eminent al Universitatii de Vest, Facultatea de Muzică-Timişoara, Georgiana a obţinut bursa de studiu “Sofia Cosma”, şi a participat activ în cadrul cursurilor de maestrie susţinute de pianiştii John Perry, Arkadi Sevidov, Gabriel Amirassi, Dana Borsan. A studiat în Romania sub îndrumarea pianistului Sorin Dogariu şi a profesorului universitar doctor Felicia Stancovici, iar în Germania cu profesorul Jurgen Schroder din cadrul Universitatii de Muzica “Hanns Eisler” Berlin. Cursurile de masterat le-a urmat de asemenea în Germania, la Mannheim, Unversitatea de Muzică şi Arte, sub îndrumarea profesorului Paul Dan. 

georgiana diplome

O parte din dimplomele primite de Georgiana FOTO arhivă personală

„Am plecat din România în anul 2004 în urma căsătoriei cu Daniel Vidican, dar în toate prezentările din programele concertelor, biografia mea începe cu menţionarea oraşului natal-Arad, un frumos oraş cosmopolit din Vestul României. Am fost “adoptată” de comunitatea americană din Germania (Georgiana fiind rezident american) şi în urma aprecierii câştigate pe parcursulul primilor zece ani am ajuns să îndrum un număr impresionant de peste 40 de copii în lumea muzicii, a pianului în mod special. Deşi am moştenit din familie, mai cu seama de la bunica (fost cadru medical şi fiică de preot ortodox) preocuparea pentru ajutorarea semenilor, sunt impresionată de atitudinea filantropică a americanilor, de modul de organizare a diferitelor evenimente caritabile, de cultivarea şi educarea copiilor de la vârstă foarte fragedă în spiritul intrajutorării”, mai adaugă arădeanca. 

În urmă cu câţiva ani, 5 feţite (elevele Georgianei) au decis să-şi vândă jucariile şi banii obţinuţi să-i trimită unui copilaş din Arad. Au improvizat un fel de “Piaţa Ocsa” în faţa unei case din cartierul unde locuiau, şi vreme de 6 ore, într-o sâmbătă ploioasă, au reuşit să strângă o sumă de bani pe care Georgiana i-a înmânat-o băieţelului arădean. Nu a fost o sumă impresionantă, dar gestul a fost cu adevărat măreţ.

georgiana 1

Georgiana, la concerte 

Fiind pasionată de lecturaă (dragostea de carte, de citit, i-a fost însuflată de mică de către tatăl ei) Georgiana a aflat din spunele Luciei Bibarţ că Biblioteca Judeţean „Alexandru D.Xenopol din Arad va avea o secţie de literatură americană. La ultima vizită în Arad a adus un număr de cărţi de care speră să se bucure copiii şi să le fie cu folos, urmănd să mai contribuie şi pe viitor. Georgiana ţine să precizeze că donaţiile, actele de caritate, evenimentele filantropice nu le organizează, nu le fac doar cei “cu bani”, ci doar cei cu suflet, iar referitor la aceasta, ea are un citat favorit “Money won’t change who you are, but magnify your true nature” (“Banii nu vor schimba ceea ce eşti cu adevărat, doar îţi vor potenta adevăratul caracter”)

„Sunt arădeancă şi-mi voi sprijini oraşul natal de oriunde voi locui în lume, deoarece este un sentiment atât de firesc şi de natural încât nu-l simt ca pe un efort,este doar o mare bucurie, şi anume-bucuria de a face bine şi a face un lucru frumos, fără a cere, fără a aştept animic în schimb”, adaugă Georgiana.

Vă mai recomandăm: Povestea unei arădence care a renunţat la job pentru a-şi face propriul business cu poşete

Pianista Elizabeth Sombart, în stagiunea regală de la Ateneu

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite