Povestea românului care a adus în ţara noastră judo şi ju-jitsu. Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Botez FOTO specialarad.ro
Mihai Botez FOTO specialarad.ro

Mihai Botez, părintele judoului românesc, are la Arad un bust care a fost dezvelit de curând.  Mihai Botez este cel care a adus în România cele două sporturi, judo şi ju-jitsu, încă din anul 1946, el fiind şi întemeietorul primului club de arte marţiale din ţara noastră.

 Mihai Botez, născut pe 31 mai 1922 supranumit şi „Micael” sau, pentru apropiaţi, doar Mişa Bacsi a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, înainte să înceteze din viaţă pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad. Mihai Botez a lăsat în urmă oraşe de sportivi. Poate jumătate din cluburile de arte marţiale din România sunt create şi formate din elevii lui.

Acum bustul lui este amplasat în parcul Pădurice din zona Sindicatelor, judeţul Arad. La evenimentul de dezvelire au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, dar şi foşti sportivi antrenaţi de Mihai Botez.

Mihai Botez

FOTO: Adevărul 

„Am trăit unele dintre cele mai emoţionante clipe ale existenţei mele ca om, fost sportiv şi persoană publică aflată în slujba comunităţii. Aradul îl primeşte în glorie pe fiul său iubit, maestrul Mihai Botez, cel care mi-a fost mentor moral şi spiritual, mie şi multor altor copii ce au devenit în timp elemente de bază ale societăţii româneşti. Meritul aparţine în primul rând, prietenului meu, Shihan Pavel Milovan, liderul clubului sportiv Seishi Budo, cel care duce mai departe tradiţia marelui nostru îndrumător pe tărâmul artelor marţiale. Bustul superb de bronz, realizat de sculptorul Dumitru Paina, dezvelit în cadru oficial, va veghea ca memoria şi faptele lui Soke Mihai Botez să constituie un exemplu etern şi solid pentru generaţiile tinere”, a spus deputatul Dorel Căprar, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo (FRJ).

Mihai Botez

FOTO: Adevărul

Conform aradon.ro Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat şi cu delicateţe le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat, printr-o înţelegere, o ladă de ciocolată. În faţa unei maşini Jeep, care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, neavând nici o zgârietură. Observându-i calităţile remarcabile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, fiind miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael”, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Prof.dr.Ştefan Doncea scria despre Mihai Botez că între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.

Mihai Botez

FOTO: aradon

În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa Baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.
În anul 2008, în Belgia, la vârsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

De asemenea, Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat chiar şi expoziţii.

Vă mai recomandăm: Campionul care a devenit antrenor şi care a creat „Judo pentru toţi”

Povestea primului român participant la Oscarul Artelor Marţiale
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite