Greşeala care îţi distruge dinţii, dacă îţi albeşti dantura acasă şi care este cea mai corectă tehnică - sfaturile stomatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dan Merişca alături de un pacient FOTO Bogdan Iancu
Medicul Dan Merişca alături de un pacient FOTO Bogdan Iancu

Medicii stomatologii avertizează că albirea dinţilor făcută la domiciliu distruge smalţul lor, ei spun ca cea mai eficientă este cea făcută la cabinet.

Medicul stomatolog arădean, Dan Merişca, menţionează că termenul de albire profesională ar fi impropriu.

„Prin albire profesională redăm culoarea naturală a dinţilor. Ţesutul dentar este format printre altele din canaliculi dentinari. Aceşti canaliculi în timp se încarcă cu tot felul de substanţe pigmentate ce dau nuanţa neplăcuta a dinţilor. Albirea profesională este procedeul prin care aceşti canaliculi dentinari sunt curătaţi. Degajarea canaliculilor dentinari se face prin mai multe metode, însă nu toate sunt eficiente şi sănătoase”, spune Dan Merişca.

Acesta dă şi câteva exemple: folosirea metodelor ambulatorii pe lângă faptul că durează mult, fără un efect imediat, dăunează mult ţesutului dentar; metodele abuzive nu pot fi controlate în ceea ce priveşte concentraţia substanţelor folosite provenienţa lor, iar după albire dintele nu este ajutat să-şi revina prin remineralizări controlate.

De cele mai multe ori folosirea abuzivă a produselor duce la distrucţii masive de ţesut dentar urmate de dureri dentare greu de suportat.

Ce influenţează procesul de albire

„Fără a mai aminti de faptul că durata de timp este una lungă, iar efectele nu se văd imediat. Tehnica cea mai recomandată este cea de albire profesională efectuată şi monitorizată în cabinet. Lumea virtuală abundă de sfaturi şi metode de albire, însă tratamentul efectuat în cabinet, durează mult mai puţin, are efecte imediate şi e mult mai eficient. Albirea profesională se face folosind un gel de Peroxid de Hidrogen care decolorează ţesutul dentar (degajă acele impurităţi depuse în canaliculii dentinari) obţinând un zâmbet alb şi strălucitor. Pentru a accelera această procedură se foloseşte o lumină specială pentru a eficientiza efectul gelului (a-i mări efcicacitatea), iar pentru unele sisteme de albire, laserul”, descrie medicul arădean.

Acesta precizează că vestea bună este că această procedură poate fi efectuată în una sau sau doua şedinţe în cabinet, intregul proces poate dura o ora sau două (în funcţe de situaţie). Rezultatul este unul imediat, vizibil spre deosebire de metodele amintite anterior care dau rezultate după câteva săptămâni.

Efectul ţine în funcţie de obiceiurile alimentare, situaţia dinţilor şi metodele folosite. El poate dura de la câteva luni la câţiva ani. Dan Merişca mai precizează că mai este şi un factor genetic, care influentează nuanţa dinţilor.

„Trebuie precizat un fapt-starea iniţială a danturii influentează mult atât procesul de albire, cât şi durata efectului obţinut. Dacă vorbim despre o situaţie în care avem dinţii pătaţi, obiceiuri alimentare vicioase, fumat etc, opturaţii vechi, întotdeauna se începe cu o igienizare (detartraj+periaj profesional) urmată de albirea dinţilor după care toate opturaţiile vechi se înlocuiesc (diferenţe de nuanţă) în special în zona frontală -vizibilă. Imediat după albirea profesională se face remineralizarea dinţilor cu ajutorul gelurilor pe bază de fluor. În timpul procesului de albire, ţesutul dentar suferă o agresiune din partea gelului folosit pentru albire, din acest motiv se recomandă albirea profesionala în cabinet controlată şi efectuată exclusiv de către medic”, mai adaugă Merişca.

Medicii stomatologi spun că după albire de multe ori pacientul resimte o sensibilitate crescută a dinţilor la rece, cald, dulce, acid.

„Este şi normal, deoarece acele impurităţi «ofereau» o protecţie falsa pulpei dentare (nervului). În timp sensibilitatea scade după folosirea pastelor de dinţi speciale sau a felului pe baza de fluor ce se aplică în gutiere atât în cabinet cât şi la domiciliu, dar numai la recomandarea medicului. Excesul de fluor provoaca fluoroză. Mare atenţie la cum folosim aceste produse. un lucru e sigur: deserviciile aduse dinţilor prin efectuarea albirii abuzive sunt mult mai mari decât efectul obţinut, iar de multe ori pacienţii ajung la medic prea târziu când deja smalţul e distrus”, încheie Dan Merişca. 

Vă mai recomandăm: 
 

Mituri despre metodele naturale de albire a dinţilor

Cum îi învăţăm pe copii cu igiena orală. Medic stomatolog: „În prima fază, nu se folosesc periuţa şi pasta de dinţi“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite