FOTO Parcul Natural Lunca Mureşului a devenit locul de relaxare al arădenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii au petrecut la iarbă verde
Arădenii au petrecut la iarbă verde

Sute de arădeni au ales în acest weekend să-şi petreacă timpul liber în Parcul Natural Lunca Mureşului. Cei care aleg locaţia respectivă pentru petrecerea timpului liber au mai multe variante de relaxare.

Fie parcurg pe jos traseele din pădure, fie cu bicicleta, fie pregătesc un grătar în locurile special amenajate. Nu lipseşte nici tiroliana, dar nici excursiile în canoe, călare sau programele de educaţie ecologică pentru cei mici. Tiroliana a fost montată în urma unui parteneriat dintre Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi Cercetaşii României, Centrul local Phoenix Arad.

Cei care nu au bicilete şi doresc să facă o astfel de mişcare pot închiria una la preţul de 7 lei pe oră.
Nu lipsesc excursiile pe Mureş cu ambarcaţiuni uşoare de tip caiac-canoe ce pot fi închiriate de la sediul administraţiei din Arad sau de la punctele de informare turistică Pecica şi Cenad, dar nici plimbările cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad – Pecica prin pădure şi traseul Arad – Pecica - Sâmpetru German – Cenad, ultimul străbătând tot parcul de la est spre vest. Închirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului şi parcurgerea acestor trasee se poate face şi de la sediul administraţiei din Pădurea Ceala şi de la punctele de informare turistică Pecica şi Cenad. 

image

Foto

lunca muresului

Traseul de biciclete are o lungime de 13,4 km şi  străbate Pădurea Ceala, având o formă relativ circulară şi atinge principalele atracţii turistice din această zonă (arboretul de chiparos, Râul Mureş, Cetatea turcească, cel mai gros arbore din pădure). Pe traseu sunt amplasate panouri informative iar punctul de plecare este colţul pădurii de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Este marcat pe teren şi pe hartă cu semnul convenţional C albastru*.

Principalele atracţii turistice din Lunca Mureşului sunt următoarele: peisajul specific de lunca, având ca element principal Râul Mureş, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip şi tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei; cele cca 200 de specii de păsări reprezentate de populaţii impresionante în zona ariei protejate şi care pot fi urmărite din observatoare special construite; biodiversitatea remarcabilă, începând cu păsările şi continuând cu mamifere, reptile, amfibieni, peşti, insecte s.a.

Cele două mănăstiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, având ca primă atestare documentară o diplomă dată de Regele Bela al III-lea în anul 1177 şi Mănăstirea Bezdin - una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se mai păstrează, datând din anul 1539 şi Balta cu nuferi din Rezervaţia naturală Prundul Mare, singurul loc din judeţul Arad unde Nimphaea alba vegetează natural.

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad pâna la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului.

Vă mai recomandăm: Animalele din Parcul Natural Lunca Mureşului sunt în pericol din cauza reabilitării unui drum

FOTO Tinerii arădeni promovează activităţile de recreere din Parcul Natural Lunca Mureşului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite