FOTO Canadienii au horit şi au mâncat sarmale în satul românesc din Windsor. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canadieni, români şi nu numai au fost întâmpinaţi zilele trecute cu pâine şi sare în pragul satului românesc, amenajat în curtea Catedralei ortodoxe “Sf Gheorghe” din Windsor, Ontario.

Arădenii care locuiesc în zonă spun că dragostea, bunătatea, dăruirea şi omenia sunt atribute ce caracterizează românul, indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla. Gazdele evenimentului au reuşit să ducă în Canada atmosfera unei petreceri câmpeneşti, ca acasă.

„Chiar dacă suntem pe meleaguri canadiene, nu am uitat obiceiurile şi tradiţiile pe care le-am adus cu noi. Ele sunt zestrea noastră de suflet şi ne fac pe noi, aici în Canada, oameni compleţi. În Canada, multiculturalismul este încurajat, ca dovada stă şi evenimentul acesta. E o petrecere românească, o celebrare a României, care începe nu numai cu mâncare şi cu băutură tradiţională ci şi cu exponate din ţară, obiecte folclorice, un mic muzeu pe care l-am amenajat aici. Este modul nostru de a spune că suntem parte a unei societăţi care dăruieşte şi care ştie să şi primească dragostea pe care noi o avem pentru România”, declară Carmen Ognean, unul dintre organizatorii evenimentului.

Cu mititei la grătar, fasole cu cârnaţi, sarmale, langoşi, amandine, doboş, bere rece, toate savurate în pas de joc,  petrecerea a fost una similar evenimentelor de acest gen organizate în România. Astfel, măcar pentru o zi, deşi aflaţi la aproape 8000 de kilometric distanţă de casă, românii au reuşit să îşi aline dorul de tot ce au lăsat în urmă, şi mai mult decât atât, au reuşit să ducă mai departe tradiţia românească, promovând folclorul autentic, portul popular şi bucatele româneşti.

„Am reuşit să adunăm oameni care să îşi dedice orele libere, să se împartă între familie, serviciu şi eveniment, astfel încât împreună să reuşim să organizăm acest eveniment care ne pune pe noi, românii, într-un loc binemeritat pe harta evenimentelor organizate în Windsor. Ne bucurăm că românii şi nu numai aşteapta an de an satul românesc, loc în care reuşesc să se întâlnească, să socializeze şi să se bucure împreună”, afirmă Monica Mihalceanu, un alt organizator al satului românesc. 

image

Foto

image

„Prin acest festival reuşim să le arătăm prietenilor canadieni, conaţionalilor noştri, tradiţia românească, să le dezvăluim din secretele artei noastre culinare, să le arătăm portul popular şi dansurile populare. Desigur că un rol extrem de important în succesul satului românesc este dat de voluntarii care s-au implicat, însă măreţia lui este dată de toţi românii care vin şi se bucură împreună”, apreciază Marius Mihalceanu, organizator.

Un moment deosebit a constat în promovarea iiei româneşti, doamnele şi domnişoarele purtând cu mândrie bluza tradiţională. „Celebrăm feminitatea şi legătura dintre generaţii” susţine Cristina Stamate, organizator si moderator al evenimentului.

Toţi spun că efortul voluntarilor care s-au implicat în pregătirea evenimentului a fost mare, însă a meritat. Adulţi şi copii au muncit şi s-au bucurat împreună de o zi care demonstrează că, mulţi dintre ei, trăind acolo de zeci de ani sau alţii, născuţi acolo, nu îşi uită originile. Ba dimpotrivă, le promovează cu mândrie.

„Pe tot parcursul perioadei de pregătire a acestui eveniment (care a început cu cel puţin două luni în urmă) copiii noştri au fost implicaţi, fie în echipa de dansuri, fie în echipa de aranjare generală şi au fost mândri să voluntarieze alături de părinţi. Sper ca prin aceasta, tradiţiile, cultura şi limba românească să nu se risipeasca”, a conchis Cristina Stamate, moderator şi organizator al festivalului românesc din Windsor.
 

Arădeanca Madiana Leca stabilită de curând în Canada a declarat:

 „Un proiect încununat de succes, care şi-a atins scopul: acela de a transmite mai departe frumuseţea a tot ceea ce ne reprezinta, pe noi, românii. E primul eveniment de acest gen la care am participat de la stabilirea mea în Canada, însă mesajul primit prin el m-a făcut, încă o dată, să fiu mândră că sunt româncă şi că trăiesc, şi aici, printre români care nu îşi uită originile, ba dimpotrivă, le promovează în rândul membrilor celorlalte etnii şi în primul rând, le insuflă copiilor lor dragostea de ţara mamă, de cultura şi tradiţia noastră”. 

Satul românesc se regăseşte în programul Caruselului naţiunilor, eveniment organizat de Consiliul Multicultural din Windsor-Essex. Îşi are începuturile în 1974 drept pentru care a fost declarat cel mai longeviv festival cultural din provincie. După o întrerupere de 16 ani, în anul 1999,  la iniţiativa unor membri ai comunitătii, carouselul a fost repus pe harta evenimentelor culturale din provincie.

Vă mai recomandăm: Şirnea, primul sat turistic din România. Locul unde puteţi găsi comorile satului românesc de altădată: un abecedar de la 1932 şi strămoşul mixerului modern

Unic în România. Pomul Vieţii din Muzeul Crucilor: în satul gorjean Măceşu sunt expuse cruci de pomenire pentru cei mai mari români

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite