Doi primari PDL şi unul PNL au trecut la PSD, dar unul s-a răzgândit şi cere anularea adeziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi primari PDL şi unul PNL din Arad au semnat adeziuni la PSD în urma aplicării ordonanţei lui Dragnea, dar unul s-a răzgândit cu o oră înainte de termenul limită şi a cerut anularea adeziunii invocând o greşeală din document, astfel că acum atât PSD, cât şi PDL şi-l dispută.

Purtătorul de cuvânt al PSD Arad, Flavius Ghender, a declarat, luni, pentru Mediafax, că organizaţia judeţeană a câştigat trei primari în urma OUG 55, doi de la PDL, din localităţile Bocsig şi Păuliş, şi unul de la PNL, din Şimand. Pe de altă parte, conform sursei citate, PSD l-a pierdut pe primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crişan. Această comună este cea mai mare, având 13.000 de locuitori, mai mulţi decât orice oraş din judeţ, cu excepţia municipiului Arad, în timp ce Şimand, Păuliş şi Bocsig numără împreună doar 11.000 de locuitori.

Primarul din Păuliş, Petru Nicoară, este disputat însă atât de PSD, unde a semnat adeziunea, cât şi de PDL, după ce edilul s-a răzgândit în ultimul moment şi a cerut secretarei Primăriei anularea adeziunii pe motiv că ar fi fost redactată greşit. Astfel, primarul a scris în adeziune şi în documentul depus la Primăria Păuliş că a candidat din partea PDL şi trece la PSD, însă în realitate a candidat din partea Mişcării Creştin-Liberale (MC-L), o alianţă formată la nivel local, din care făcea parte şi PDL.

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, a declara, pentru sursa citata, că primarul a cerut în scris anularea adeziunii, invocând această eroare. "Domnul Nicoară a fost convins să semneze cu PSD sub promisiunea unui important ajutor financiar. Au venit la el un fost secretar de stat, actual senator PSD, şi preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, şi un consilier judeţean, toţi cu promisiuni. Primarul a cedat, dar apoi s-a răzgândit, în ultima zi, când, seara în jurul orei 23.00, a cerut în scris anularea documentului. Practic, primarul din Păuliş a rămas în ACL", a spus Falcă.

Contactat de Mediafax, primarul Petru Nicoară a confirmat că doreşte să fie anulată adeziunea sa la PSD şi că rămâne în ACL. "Nu vreau să comentez prea mult. Vă asigur doar că am rămas în ACL şi am cerut anularea acelei adeziuni", a spus Nicoară. "Din moment ce a semnat adeziunea la PSD, se consideră că acesta a trecut la PSD", a declarat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD Arad, Flavius Ghender.

Referitor la consilierii locali, PSD a câştigat 40, iar zece au plecat din partid. PSD a mai câştigat patru viceprimari, în timp ce unul a părăsit formaţiunea. Totodată, consilierul judeţean Nicolae Cosmin Pereteatcu a părăsit PSD şi a semnat adeziunea la PNL. La ACL au trecut cinci viceprimari, dar reprezentanţii judeţeni ai alianţei nu au putut preciza deocamdată câţi consilieri locali au primit şi câţi au plecat.

ACL a câştigat şi un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Remus Guţu, care a trecut de la PPDD la PDL. Prefectura Arad a anunţat că va da publicităţii o listă completă a aleşilor locali care au migrat politic doar după ce se încheie perioada de zece zile în care primăriile pot raporta situaţiile. 

___________________________________________________

Lista traseiştilor după ordonanţa lui Dragnea, judeţ cu judeţ:

Alba

Aproximativ 70 de aleşi locali şi-au schimbat opţiunea politică în ultimele 45 de zile, prin adeziunea la alte partide sau declararea ca independenţi. Beneficiarul principal al migrărilor este PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.

Arad

Doar cinci primari din Arad şi-au schimbat partidul. Partidul cu cele mai mari pierderi este PDL

Argeş
Traseiştii din Argeş, care au profitat de ordonanţa vicepremierului Liviu Dragnea: PSD s-a ales cu 16 primari, 9 viceprimari şi 90 de consilieri locali. În intervalul în care s-a dat undă verde migraţiei politică (fără pierderea mandatului), la PSD Argeş au trecut 16 primari, 9 viceprimari şi peste 90 de consilieri locali. Traseismul politic s-a lăsat în Argeş şi cu mişcări în alte direcţii. 

Bacău

PSD are aproximativ 50 de primari în tot judeţul. Partidul Ecologist Român (PER), al cărui motor a fost Cristinel Manolache, fost candidat la Primăria Bacău, a trecut în bloc spre UNPR. La acelasi partid, care are si primarul municipiului Oneşti, au trecut şi primarii Victor Diaconu (Ardeoani, PDL) şi Mircea Ambăruş (Scorţeni, PNL).

Buzău

La Buzău, PSD s-a ales cu 76 de primării, după valul de migraţii. PDL a rămas fără niciun primar, iar PNL mai are doar opt.

Brăila

PSD a câştigat trei primari, 14 consilieri şi un viceprimar. Cei mai mulţi dintre aceştia au plecat de la PDL. În rest, doar PNL a mai câştigat trei consilieri, din CLM Brăila.


Bistriţa

PNL a pornit la drum cu 9 primari, iar acum a rămas fără niciunul. Şi PP-DD a pierdut singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud. 

Braşov


Cea mai mare migraţie la Braşov a avut loc de la PPDD la PDL. Viceprimarul Adina Durbacă, dar şi alţi consilieri, au trecut la PSD. Celălalt viceprimar, Adrian Atomei, a lăsat PNL pentru PLR.

Botoşani

Nu mai puţin de 10 primari, 70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat taberele fără să-şi piardă funcţiile. Migraţia la Botoşani s-a desfăşurat doar într-un singur sens, de la ACL către PSD.

Călăraşi


PSD, care avea 11 primari în funcţie după alegerile din 2012, are în prezent 13 edili.

Constanţa

PSD are 41 aleşi, PNL are 20, PDL a rămas doar cu patru, PNTCD are tot un primar, iar UNPR a crescut la doi edili. Numărul independenţilor din judeţ a ajuns la doi. 

Cluj


Trei primari clujeni au trecut la PSD.  ACL a rămas cu 46 de edili.

Dolj 

12 primari şi trei consilieri judeţeni din partea PNL au trecut în tabăra lui Victor Ponta.

Dâmboviţa

PSD şi-a întârit rândurile cu 23 de primari şi 185 de consilieri de la PDL şi PNL

Galaţi

Primarului Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR. Viceprimarul municipiului Tecuci, Mitică Hulea, a trecut de la PSD la PNL.

Giurgiu 

Peste 80% dintre primarii din judeţul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD. 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au semnat pentru PSD. 

Hunedoara

PNL a reuşit să atragă cei mai mulţi noi membri. Peste 100 de aleşi locali din judeţul Hunedoara, printre care cinci primari, au profitat de „Ordonanţa Dragnea” şi au migrat către alte formaţiuni politice ori au demisionat din partid şi s-au declarat independenţi. 

Iaşi

PSD a măturat judeţul Iaşi cu "ordonanţa traseiştilor". Cel puţin 27 de primari au trădat şi au trecut la social-democraţi. După mai multe vizite ale vicepremierului Liviu Dragnea la Iaşi, judeţul a fost "tranşat" definitiv în favoarea PSD. Înainte de "ordonanţa traseiştilor", PSD avea la Iaşi 42 din cele 98 de localităţi. Acum controlează în jur de 70%.

Ialomiţa

60 de aleşi locali au ales să treacă în barca Puterii. Printre ei se află trei primari PDL şi unul de la PNL. 

Mureş

În prezent, în judeţul Mureş există 28 de primari PSD.  PDL, PNL şi PRM au pierdut câte un primar.

Maramureş

PSD Maramureş şi-a îmbogăţit rândurile cu 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali şi un consilier judeţean.

Mehedinţi

Primarul din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în UNPR. Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin intră în partidul lui Oprea la mai puţin de şase luni de la înscrierea sa (n.r. – 22 mai a.c.) în Fundaţia Mişcarea Populară.

Suceava

16 primari de la PNL şi PDL au trecut la PSD. 

Sălaj

Cu aceste „transferuri”, PSD ajunge la un total de 25 de primari, PDL rămâne cu 11 (de la 12, anterior), PNL cu 10 (de la 11), iar PP-DD cu niciunul (de la doi). Diferenţa de şapte, până la cei 53 de primari din Sălaj, este dată de aleşii UDMR (şase) şi un primar independent.

Teleorman

Organizaţia judeţeană a PSD Teleorman ţine la secret numărul şi numele primarilor traseişti.

 Vaslui


PSD a devenit lider absolut în judeţul Vaslui după ce 20 de primari, 9 viceprimari şi 155 de consilieri au trecut trecut în tabăra social-democrată.

Vâlcea
 

Şase primari liberali au migrat la PSD. Conducerea PNL spune că au plecat doar cei care au probleme cu DNA sau ANI. PNL Vâlcea a pierdut şase primari după emiterea ordonanţei care le permite aleşilor locali să migreze la un alt partid. Conducerea organizaţiei judeţene susţine că nu este o mare pierdere pentru partid întrucât aproape toţi primarii care au migrat la PSD au probleme cu DNA sau ANI.
 

Vrancea


7 primari şi peste 150 de consilieri, recolta PSD în Vrancea pe Ordonanţa „migratorilor“.

Citeşte şi:

Cum riscă primarii traseişti să-şi piardă mandatul

În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt mari şanse ca aleşii locali traseişti să rămână fără mandat.

De ce îl plătim cu bani publici pe Victor Ciorbea?

Ordonanţa care deschide talciocul primarilor a intrat în vigoare nestingherită, fără ca Guvernul să mai explice de ce e normal ca într-o democraţie legile să capete caracter temporar sau aplicarea lor să fie suspendată după bunul plac al unui partid sau al unei majorităţi parlamentare. Iar dacă asta ne confirmă, măcar unora dintre noi, că în România democraţia este mai degrabă simulată decât respectată, ieri am văzut că se poate şi mai rău.

Vicepremierul Dragnea oferă un „mercato“ pentru traseişti

Vicepremierul Liviu Dragnea va propune o lege prin care aleşii locali, timp de câteva zile, vor putea trece în alt partid fără să-şi piardă mandatul. Tactica lui Dragnea seamănă cu perioada de mercato din fotbal, când se pot face transferuri de jucători într-o perioadă limitată de timp.


 

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite