Deserturi sănătoase de toamnă: cum să îţi potoleşti pofta de dulce fără să te îngraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este bine să consumăm fructe
Este bine să consumăm fructe

Toamna e anotimpul recoltei şi al bogăţiei de legume şi fructe. Nutriţioniştii recomandă pe tot timpul anului să consumăm din belşug fructe şi legume, dar mai ales în acest anotimp când avem o bogaţie de variante autohtone pe care să le savurăm.

Nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu s-a gândit la câteva reţete pentru acest sezon, mai ales că fiecare îşi doreşte să mănânce ceva dulce şi să nu câştige centimentri în talie. 

Dovleacul

Vedeta acestei perioade, bogat în vitamina A, flavonoizi şi antioxidanţi, previne apariţia bolilor cardiovasculare, a cancerului, iar datorită conţinutului de fibre reglează tranzitul.

Cel mai simplu se pune la cuptor pe o foaie de copt dovleacul tăiat în bucăţi, apoi se lasă la copt la foc mic pentru aproximativ 30 de minute şi când se scoate din cuptor se presară scorţişoara. O altă variantă e să se ungă cu miere şi scorţişoară.

Putem folosi dovleacul şi pentru a face brioşe şi pentru că ţinem la sănătate în loc de făină albă să folosim varianta integrală sau făină de ovăz, iar pentru textură se poate folosi uleiul de cocos, care e benefic pentru organism.

Merele

Aceste fructe cu conţinut scăzut de calorii, dar pline de minerale, vitamine şi antioxidanţi, recomandate pentru reducerea stresului, reglarea digestiei sau în prevenţia cancerului de colon, pot deveni rapid un desert sanatos atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Le putem servi sub formă de compot proaspăt alături de pere sau gutui, coapte cu scortişoară sau nuci, sub formă de sos, sau de ce nu ca umplutură pentru tarte.

Perele

Numite uneori şi doctorii toamnei, aceste fructe conţin din belşug antioxidanţi, pe lângă vitamina C, vitamina A, acid folic, magneziu, calciu şi zinc. Sunt o sursă excelentă de energie pentru întreg organismul, dar şi pentru creier, combat constipaţia şi menţin sănătatea tenului şi a ochilor.

Le putem consuma sub formă de suc, compot sau caramelizate. O altă variantă delicioasă e să le tăiam căpăcelul şi să le umplem cu nuci, cu pireu de alte fructe sau iaurt cu scorţişoară, miere şi migdale sau cu fructe de pădure şi variantele pot continua în funcţie de gusturi sau imaginaţie. Apoi să le putem la fiert sau la cuptor pe foaie de copt.

Gutuile

Fructe specifice acestui sezon nu sunt de neglijat. Bogate în vitamina A, C şi tanini, sunt benefice pentru mucoasa digestivă, au acţiune antiinflamatoare, tonică şi revigorantă, protejează organismul de infecţie şi previn bolile degenerative. Combat anemia şi scade riscul de boli cardiovasculare. Le putem consuma sub formă de sirop, gem, compot sau jeleu. Le putem face pireu care să fie folosit ca umplutură pentru tarte sau pur şi simplu le mâncăm lângă nişte biscuiţi sau fursecuri din făină de ovăz.

Nucile

Nucile sunt o sursă extraordinară de proteine, minerale şi grăsimi sănătoase, devenind astfel aliaţi de nădejde dacă dorim să trăim mai mult şi mai sănătos. Şi nucile pot fi consumate în stare crudă lângă miere sau ca umplutură pentru mere sau pere la cuptor. De asemenea, se pot folosi la preparea de fursecuri din făină de hrişcă sau ovăz. Un pumn de nuci pe săptămână te ajută să îţi scazi riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, ajută la scăderea colesterolului şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos.

Vă mai recomandăm:

Fructe şi legume nerecomandate gravidelor

13 fructe şi legume „norocoase“ pentru siluetă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite