Cum putem afla rapid dacă suferim de diabet. Interpretarea rezultatelor celei mai comune analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr ridicat de români suferă de diabet. Conform statisticilor, aproximativ 2 milioane de cetăţeni ai României au probleme cu această boală.

Dincolo de statistici, este important ca periodic să facem anumite analize, chiar dacă suntem sănătoşi.

Analiza, numită Hb A1C sau “hemoglobina glicată/glicozilată”, arată glicemia din ultimele 2-3 luni, gradul de risc pentru a dezvolta un diabet, dar şi măsura în care un diabet deja existent este corect ţinut în frâu.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că analiza numită Hb A1C sau “hemoglobina glicată/glicozilată” nu se face gratuit, pe parafa medicului de familie.

„La diabetologie, în limita fondurilor, a regulilor interne din fiecare unitate sau judeţ, se mai face şi gratuit. În mod obişnuit, costă în jurul a 35 lei, fără taxa de recoltare. Păcat că n-o pot prescrie gratuit medicii de familie (ca-n orice stat civilizat, unde s-ar cruci toţi să-i trimiţi la diabetolog pentru acastă analiză) Dar, cum ziceam, o puteţi face contra cost, fiindcă e extrem de importantă şi fidelă. Analiza arată glicemia ta din ultinele 2-3 luni, gradul de risc pentru a dezvolta un diabet, dar şi măsura în care un diabet deja existent este corect ţinut în frâu”, spune medicul Otilia Ţigănaş.

Medicul explică formula simplă de calcul, după recoltarea probelor: 28,7 x valoarea Hb A1C - 46,7= media glicemiei pe ultimele 3 luni. Glicemia reprezintă procentul glucozei în sânge, măsurat în mg%, sau popular spus, “zahărul din sânge”.

„Ea, glicemia, dă o cifră la un anumit moment al zilei, iar dacă ai repeta-o peste 3 ore, după o piersică şi o cafea dulce, te-ai mira cât e de schimbată. Valoarea glicemiei se mişcă vioi în sus şi-n jos, oră de oră, în funcţie de diverse criterii. În schimb, HB A1C – nu! Ar fi aceeaşi şi dimineaţa nemâncat, şi după masa de prânz. Ea sugerează situaţia reală, cu bătaie lungă, evoluţia în săptămâni/luni a «zahărului» din sângele tău”, mai spune medicul Otilia Ţigănaş.

Interpretarea HB A1C la persoanele care nu au un diabet diagnosticat şi nu se află sub tratament medicamentos antidiabetic, este următoarea: sub 5,6, inclusiv - normal, între 5,7 şi 6,4 există risc de a dezvolta un diabet zaharat, iar peste 6,5 (inclusiv 6,5) înseamnă diagnostic cert de diabet.

Vă mai recomandăm: 

Ce reguli alimentare trebuie să urmezi dacă ai diabet

Cum să slăbeşti când ai diabet

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite