Câtă vitalitate „se ascunde“ în coaja vinetelor. „Cel mai important element nutritiv este mereu aruncat la gunoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinetele sunt preferatele multor români FOTO foodstory.stirileprotv.ro
Vinetele sunt preferatele multor români FOTO foodstory.stirileprotv.ro

Consumul de vinete, după cum spun nutriţionişti, are numeroase efecte benefice asupra organismului. Originare din India şi Orientul Mijlociu, sunt sunt cele mai longevive legume datate în urmă cu peste 4.000 de ani.

Se spune că vinetele erau cultivate şi gătite în trecut tocmai pentru faptul că au proprietăţi miraculoase în sănătate, fiind direct responsabile de virilitate, chiar şi la vârste avansate, astfel încât în Orient erau consumate în general de bărbaţi.

De asemeena vânăta mai era supranumită mărul dragostei pentru proprietăţile afrodisiace.

Nutriţionistul arădean, Dan Merişca, spun că puţină lume ştie că de fapt din punct de vedere botanic vinetele sunt considerate fructe.

„Cel mai important element nutritiv este întotdeauna îndepăratat şi aruncat la gunoi. E vorba de nasunin, un antioxidant puternic prezent în coajă. Din acest motiv în Orient dar mai nou şi în zona mediteraniană vinetele se prepara tăiate bucăţi, niciodată nu se coc şi nu se îndepărtează coaja. Din păcate în zona noastră se preferă coapte, îndepărtând ce e mai preţios la ele: coaja. Practic aruncăm poate singura calitate ce o face diferită de restul legumelor şi fructelor consumate. Conţinutul crescut în nasunin ne oferă o gamă largă de baneficii. E suficient să amintim că nasunin-ul este un antioxidant puternic care ajută la îndepărtarea radicalilor liberi din organism. Aceşti radicali liberi sunt factorii nocivi ai membranei celulare. În special la nivelul ţesutului nervos. Aşadar coaja de vinete ajută şi protejează direct ţesutul nervos, unii specialişti suţin că reduce depresia”, spune Dan Merişca.

De asemenea, acesta spune că atât pulpa cât şi coaja au proprietăţi anticancerigene, fiind inhibitor al cancerului sub diverse forme. O altă calitate ar fi aceea că scade colesterolul.

Vinetele sunt lipsite de grăsimi. Ajută în digestiile deficitare, elimină toxinele din organism, fiind bogate în fibre, reglează tractul intestinal. Sunt o sursă importantă de vitamine: B1,B6, magneziu, Nicina, acid folic. Studiile arată că vinetele se comportă ca antiinflamator natural: scade temperatura corpului!

„Avem suficiente motive să reconsiderăm această legumă-fruct, să schimbăm modul de a găti pentru a beneficia de toate calităţile lor. Nu trebuie să lipsească în perioada vară-toamnă de pe mesele noastre”, mai spune nutriţionistul.

Vă mai recomandăm: 

Ceapa, zece beneficii. Ce boli combate şi ce nu ştim despre leguma care ne face să plângem

Soia – aliment sau otravă? Care este adevărul despre beneficiile şi riscurile controversatei legume – explicaţiile specialiştilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite