AFACERI Tânărul Bogdan Pârvu şi-a deschis în urmă cu doi ani o fermă cu fonduri europene şi a ajuns să crească 2.000 de găini în sistem „free-range

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce are de-a face Dreptul şi Administraţia Publică cu găinile? Aparent, nici una. Însă tânărul Bogdan Pârvu (22 de ani) din Arad a găsit combinaţia perfectă.

Bogdan, student în anul al III-lea la două facultăţi, s-a hotărât în urmă cu doi ani să-şi deschidă o afacere cu fonduri europene, iar acum are o fermă cu 2.000 de găini. Şi nu orice găini, găini „nestresate“, crescute pe sol, cu acces liber şi continuu la pajişte.

După ce tânărul student a decis să devină şi fermier, familia i-a oferit tot sprijinul. Bogdan a primit, în 2011, un grajd de 800 de metri pătraţi şi o pajişte de două hectare în localitatea Hăşmaş din judeţul Arad, la 80 de kilometri de municipiu. Proprietatea o avea familia prin cumpărare de la fostul CAP.

Pentru a-şi asigura finanţarea de start a afacerii, Bogdan a accesat fonduri europene prin măsura 112, „Instalarea tinerilor fermieri“, pentru dezvoltarea unei crescătorii de găini ouătoare în sistem «free-range», adică „nestresate“.

A îndeplinit toate condiţiile şi a primit un avans de 8.000 de euro cu care a cumpărat 1.800 de găini ouătoare, din Ungaria pentru că erau deja vaccinate, şi hibrizi Lohman Brown şi Isa Brown. „Am primit în primă fază 8.000 de euro şi aşa am ajuns să am 2.000 de găini şi o producţie zilnică de aproape 1.800 de ouă“, povesteşte tânărul.

SISTEMUL „FREE-RANGE“ SAU GĂINI NESTRESATE

Sistemul de creştere al păsărilor în sistemul „free-range“ a fost adoptat recent în România. Prima fermă a fost dezvoltată în acest sistem în urmă cu doi ani, în prezent existând la nivelul întregii ţări doar cinci astfel de crescătorii. Avantajul este că acest sistem permite oricând trecerea în sistem ecologic.

„Sistemul «free-range» în cazul unei microferme înseamnă creşterea găinilor la sol, cu acces liber şi continuu în timpul zilei la pajişte, iar ouăle obţinute sunt inscripţionate cu cifra «1»“, a explicat studentul antrepenor.

Pentru că nu ştia foarte multe despre găini, Bogdan a urmat un curs de crescător de păsări şi a mai investit pentru a cumpăra încă 7 hectare de teren, o linie automată de furajare şi o instalaţie de climatizare.

De asemenea, el a investit într-un punct de vânzare a ouălor în piaţa Fortuna din Arad. Pe lângă cei 8.000 de euro primiţi în prima etapă a proiectului, Bogdan a mai investit  aproximativ 10.000 de euro.

Dacă anul trecut vânzarea, mai ales în perioada Sărbătorilor de Paşte, a fost un succes, anul acesta preţul oului a fost foarte scăzut.

„Anul trecut se vindea între 80 de bani şi 1 leu, iar în acest an am dat un ou cu 40 de bani“, a spus tânărul femier. „Preţul la ouă cu inscripţia «1» este, la mărimea «M» (53 - 63 grame), de 35 de bani, iar pentru dimensiunea «L» (peste 63 de grame) de 45 de bani”, a explicat tânărul preţurile pe categorii de produs.

ŞAPTE TONE DE FURAJE PE LUNĂ

Ca orice antreprenor, Bogdan întâmpină şi dificultăţi. El spune că supravieţuieşte destul de greu pe piaţă din cauza „traficanţilor“ de ouă. „Sunt intermediari care ne strică piaţa. Noi le spunem «traficanţii ouălor». Ei cumpără cu un preţ scăzut de la noi şi vând la preţ dublu, fără să facă nimic altceva. Dacă este să socotim cheltuielile cu mâncarea şi investiţia, ieşim în pierdere“, este de părere Bogdan.

O altă problemă este scumpirea furajelor, care i-au dat puţin peste cap planurile.

„Începând din acest an am schimbat mâncarea găinilor, ceea ce a dus şi la scăderea producţiei de ouă. Din cauza secetei, s-au scumpit concentratele. Şrotul de soia din compoziţie a mărit preţul concentratului la 2 lei pe kilogram. Când am pornit, era de 1,1 lei, ceea ce înseamnă practic o dublare a preţurilor de furajare. Din acest motiv, acum hrănim găinile numai cu porumb care costă 1 leu kilogramul“, mai susţine Bogdan Pârvu.

O găină mănâncă zilnic o cantitate de 125 de grame de furaj. Pentru întreaga fermă, costurile ajung şi la 16.000 de lei în fiecare lună, iar cantitatea totală care trebuie asigurată pentru aceeaşi perioadă este de şapte tone de furaje.

Mai puteţi citi: FOTO Afaceri de succes la un click distanţă

FOTO Afacere de succes: Un fermier arădean a ajuns ca de pe urma unui CAP să-şi dezvolte o afacere înfloritoare

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite