200.000 de pastile de ecstasy, descoperite la Vama Turnu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cantitate impresionantă de pastile Ecstasy a fost descoperită în vama Turnu, noaptea trecută, în urma unei operaţiuni DIICOT, la care au participat şi poliţişti de frontieră arădeni şi ai Serviciul de combatere a crimei organizate.

Peste 200.000 de pastile Ecstasy, în valoare de aproximativ două milioane de euro, au fost găsite ascunse într-un TIR condus de un cetăţean turc, care urma să plece din ţară.
Autorităţile au oprit camionul pentru un control pentru că aveau informaţii despre acest transport de droguri. Au găsit pastilele ambatale în pungi din plastic care erau bine dosite în locaşuri amenajate special pentru astfel de transporturi. În total, pastilele cântăresc 56 de kilograme.

Şoferul a fost reţinut, iar în acest moment se află la audieri la DIICOT. El va fi cercetat pentru trafic internaţional de droguri.

Care sunt drogurile legale consumate zilnic de români

Cifrele din Raportul Naţional privind situaţia drogurilor pe 2013 arată o creştere a consumului de droguri, iar specialiştii atrag atenţia că o mare problemă este reprezentată de faptul că persoanele care consumă ocazional droguri nu se consideră dependente.

Mai mult de jumătate din persoanele incluse în cercetarea făcută de Angenţia Naţională Antidrog pe un eşantion de 400 de persoane sunt consumatori de canabis, aproximativ o cincime sunt consumatori de heroină, în timp ce peste o zecime sunt consumatori de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP).  De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi practică policonsumul de droguri, în special consumatorii de ecstasy, cocaină şi SNPP, iar cea mai frecventă cale de administrare este prin fumat, urmată de cea injectabilă. 

Totuşi, în pofida cifrelor înaintate de cercetare, consumului de droguri în România rămâne o necunoscută încă, dar riscurile sunt evidente. „În România nu se ştie câte persoane consumă droguri, dar ştim că la nivel european, cânepa este cel mai consumat drog şi cel mai nociv este alcoolul, urmat de heroină şi cocaină. Riscurile de sănătate sunt mari, spre exemplu la alcool poţi să faci ciroză sau să dezvolţi probleme de sănătate mintală, de la heroină poţi să faci supradoză şi să mori“, a explicat directorul executiv al Romanian Harm Reduction Network, Valentin Simionov

El a mai spus că, din punct de vedere medical, un drog este o substanţă care schimbă starea mentală, psihoafectivă şi comportamentul unui om, fie că această substanţă este legală sau ilegală. „Spre exemplu, printre drogurile legale pe care le consumăm sunt alcoolul, tutunul şi cafeaua, dar şi Coca Cola sau ciocolata“, susţine Simionov. Cafeaua şi ciocolata, spre exemplu, sunt considerate droguri legale stimulente, iar ecstasy este drog ilegal tot cu efect stimulent, a explicat specialistul. (Ioana Nicolescu)

Citeşte şi:

Un bărbat care vindea droguri în Călăraşi a fost arestat

Un bărbat care vindea droguri în municipiul Călăraşi, ajutat de trei persoane, a fost arestat preventiv, după ce anchetatorii au găsit opt calupuri de haşiş, de aproximativ 850 de grame, într-un colet poştal trimis din Spania, potrivit DIICOT.

Reţea de trafic de droguri, anihilată de procurorii DIICOT

Cinci persoane - trei buzoieni, un brăilean şi un bucureştean - membri ai unei reţele de trafic de droguri, au fost capturaţi săptămâna trecută. Procurorii DIICOT Buzău au reuşit să-i prindă pe cei cinci indivizi, după mai multe luni de filaj.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite