Voluntari care învaţă să salveze viaţa celor dragi. „Nu ştii niciodată când ţi se poate întâmpla ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de 17 ani face voluntariat la ISU Teleorman şi învaţă cum să acorde primul ajutor, cum să recunoască simptomele unui infarct şi alte informaţii utile cu care pot salva vieţi. Coleg de bancă îi este un paznic de 53 de ani. Puţin mai încolo, la masă sunt alţi trei tineri. Fiecare are propriul motiv pentru care s-a înscris la cursul de voluntari organizat de ISU Teleorman.

„E o experienţă nouă“, spune Dumitru Georgel, elev în clasa a XI-a la o şcoală din judeţul Teleorman. E de loc din  Alexandria şi spune că a aflat de curs de la iubita lui, care a făcut cursul anul trecut. Ne-a povestit că e arbitru de centru la echipe de fotbal din Liga a VI-a şi că îl tentează o carieră militară. Se gândeşte la Academia de Poliţie pentru că acolo şi-a dorit dintotdeauna. „Aşa mă văd eu“, mărturiseşte el.

O altă pasiune de-a sa e arbitrajul, de vreo trei ani. A avu parte şi de agresiuni. Un motiv în plus prin care conştientizează importanţa primului ajutor dat la momentul potrivit: „Sunt foarte importante primele minute“. 

De aceeaşi părere este şi Florin Prună, un agent de pază în vârstă de 53 de ani, din acelaşi oraş. A venit la cursul de voluntari de la ISU nedormit după o noapte de muncă. Ne spune că a văzut incendii de vegetaţie la el în localitate. „Eu am participat la multe incendii la mine în localitate, incendii de vegetaţie. Izlazul e aproape“, zice paznicul. Are şi animale. E motivat să înveţe cum să-şi apere de foc pe cei dragi şi munca sa de-o viaţă.

În dreapta sa, timidă, stă o tânără ce învaţă să fie asistentă medicală la o postliceală sanitară. O cheamă Sorina Delcea. E în al doilea an şi mărturiseşte că s-a înscris la acest curs întrucât i-a simţit necesitatea. „Consider că sunt necesare, să ştiu ce să fac în familie sau pe stradă dacă se întâmplă ceva“, adaugă ea. Întrebată cum şi-ar convinge colegii de la postliceală să urmeze cursul de voluntariat de la ISU Teleorman, răspunsul ei a fost: „I-aş motiva spunându-le că e o experienţă nouă, că sunt noţiuni de bază pe care trebuie să le ştie orice om. Nu ştii niciodată când ţi se poate întâmpla ceva“.

Imagine indisponibilă

Cei 5 voluntari  FOTO: Florina Pop

Acest curs de voluntariat cuprinde câteva ore de teorie, care s-au terminat şi urmează 240 de ore de practică pe care cei cinci înscrişi le vor face la detaşamente de pompieri din Alexandria şi Roşiorii de Vede.

„Un singur minut poate face diferenţa. Mai puţin de un minut“, subliniază cel ce le-a predat noţiunile de teorie, Marius Băloiu (foto mai jos), plutonier adjuntant şi formator în cadru ISU Teleorman. Nu e prima serie de cursanţi pe care îi are şi a mai ţinut lecţii de prim ajutor la şcoli din Alexandria. Ne spune că, în situaţii de criză, cele mai mari greşeli pe care le fac oamenii sunt lipsa cunoştinţelor şi dorinţa de a face bine care duce la mai mult rău.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Voluntariatul e expresia solidarităţii şi respectului faţă de semeni“, încheie Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al pompierilor teleormăneni.

Mai puteţi citi:

FOTO Căţeluşa din Teleorman care ajunge unde pompierii nu pot

Salvator şi-n timpul liber, în Teleorman: „Nu se duce niciodată un pompier cu ditamai hardughia de 28 de tone să bea o cafea. Hai să-l lăsăm să treacă!“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite