VIDEO Aventura unui fotograf premiat care a reconstituit în imagini povestea vieţii. „Jurassic Park încă se întrezăreşte prin Madagascar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotograful olandez Frans Lanting  FOTO: Arhiva personală Frans Lanting
Fotograful olandez Frans Lanting  FOTO: Arhiva personală Frans Lanting

Fotograful Frans Lanting, ale cărei imagini au fost publicate de National Geographic şi Time, a realizat în urmă cu câtiva ani un proiect inedit: reconstituirea din imagini a vieţii pe Pământ.

Frans Lanting, fotograf premiat ale cărui imagini pot fi admirate în mai multe numere din National Geographic, Time sau în acţiunile asociaţiei de protecţia mediului din State Audubon, a vorbit la un eveniment TED despre ceea ce a constituit cea mai grea provocare a sa.

„Natura mi-e muză şi mi-a fost pasiune. Ca fotograf la National Geographic am surprins-o pentru alţii. Dar acum cinci ani (n. r. în 2000) am plecat într-o călătorie personală. Am vrut să-mi fac o imagine despre povestea vieţii. E cel mai greu lucru ce l-am încercat vreodată, şi de multe ori am vrut să renunţ“, povestea acesta, potrivit ted.com.

A plecat în îndepărtata Australia, sperând să găsească peisaje care să- arate faţa de altădată a Pământului. A găsit stromatolite, adică nişte organisme vii care captează fotosinteza, primele de acest gen din lume, iar Australia ar fi singurul loc în care acestea încă mai trăiesc. Mărturiseşte că mergând acolo a avut sentimentul că ar fi pătruns într-o capsulă a timpului care i-a schimbat percepţia despre viaţă.

Lanting povesteşte cum călătoria sa în imagini a pornit din spaţiu, focul a ajutat la naşterea Pământului, iar apa a jucat un rol esenţial în crearea Terrei aşa cum e azi.

„Apa e esenţa vieţii, dar îngheţată e o forţă latentă. Iar dacă ea dispare Pământul se transformă-n Marte. (…) Pe uscat viaţa a făcut un pas. Fălci au apărut întâi. Dinţii mai târziu. Ţestoasele şi şopârlele Tuatara sunt ecouri din acea eră. I-a luat timp vieţii să se rupă de apă, şi încă-i o chemare mai mereu. Viaţa s-a întărit ca să se poată avânta departe de mare. Dragonii s-au ivit şi sunt încă printre noi. Jurassic Park încă se întrezăreşte prin Madagascar, şi în Brazilia centrală. Plantele numite cycads rămân ca piatra. Păduri s-au ridicat şi-au hrănit creaturi cu aripi. (…) Plantele se diversificau, creşteau, şi în copaci se transformau. Păduri tropicale s-au înălţat, scăpărând interdependenţă la niveluri noi.

(…) Un asteroid a lovit şi lumea a dispărut în flăcări.(…) O lume pregătită pentru mamifere. Sunt multe forme de a fi un mamifer. (…) Pâlcuri de maimuţe s-au aventurat în câmp deschis. Şi pădurile s-au uscat din nou. Mersul drept a devenit o normă. Deci cine suntem noi? Fraţi cu cimpanzeii viguroşi. (...) Noi suntem toate astea şi mai mult. Viaţa e o forţă cu drepturi proprii“, le-a povestit fotograful curioşilor veniţi să-l asculte arătându-le, la fiecare pas, câte o imagine care-i întărea vorbele.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce a fost închisă cea mai faimoasă plajă din Thailanda deşi aducea milioane de dolari anual

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite