Samuel Calotă, consilier în cadrul MAI, şi-a dat demisia, după acuzaţiile făcute de denunţătorul lui Dragnea
0Samuel Calotă, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi-a dat demisia, joi, din funcţia pe care o avea în cadrul instituţiei menţionate. Denunţătorul lui Dragnea în procesul de la Referendum a făcut acuzaţii grave, în cadrul unei emisiuni TV, la adresa lui Calotă, conjudeţean al lui Dragnea, susţinând că acesta i-a oferit bani ca să-şi retragă denunţul.
Samuel Calotă şi-a dat demisia din funcţia de consilier al secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul, din cadrul Ministerului de Interne. Demisia vine în contextul dezvăluirilor făcute de Romică Părpălea, denunţătorul lui Dragnea în dosarul de la referendum.
Romică Părpălea, considerat martorul-cheie în dosarul „Referendumul", a declarat la Realitatea TV că Samuel Calotă i-a oferit bani pentru a retrage un denunţ împotriva lui Liviu Dragnea.
Redăm mai jos afirmaţiile făcute de Părpălea, joi seară, la Realitatea TV.
„Am vrut să merg în faţa ambasadei Americane, să intru în greva foamei. Nu ştiţi la ce presiuni am fost supus. Telefoane de ameninţare, cu număr ascuns şi, după toată tevatura, a intervenit prin cineva prin care ne cunoşteam de mult timp. Acea persoană e consilierul personal al Ministrului de Interne, Samuel Calotă, care, la dumnealui în casă, cu presiune, m-a pus să scriu. Prima dată m-a dezbrăcat, să vadă dacă am aparatură de ascultat de la DNA.
Domnul Calota mi-a zis: 'Romică, vin cu o propunere de la Dragnea: îţi închidem dosarul'. I-am zis: 'şefu, nu am nimic aici, dacă ei mi-au fabricat un dosar!'. Mi-a zis: 'vă închidem dosarul şi vă dăm suma de 100 mii de euro ca să vă retrageţi denunţul împotriva lui Dragnea'. Calotă vorbea cu avocatul domnului Dragnea.
Haideţi să vă spun de ce mi-au oferit suma: eu, prin contractul de mantat, trebuia să îmi iau suma de 5 miliarde 600 de milioane de la muncipiul Alexandria şi am zis: 'şefu, daţi-mi banii mei, care sunt cei legali pe contractul de mandat şi nu am nicio problemă să îmi daţi dumneavoastră bani'. Ce a făcut Calotă: mi-a spus: 'îţi dăm 20 mii de euro' ca să îmi fac retragerea declaraţiei denunţului. Retragerea denunţului l-am făcut la dumnealui în casă şi banii mi i-a dat pe stradă, după ce s-a dus cu declaraţia mea să verifice. 10.000 o dată şi 10.000 la jumătate de oră. Deci, după ce mi-am retras denunţul, a venit domnul Calotă, mi-a dat 10.000, s-a dus şi a verificat la poliţie. Am făcut cum mi-a dictat. A avut textul de la avocat, de la domnul Nazat. Am scris ce a zis, am vrut să îndoi pagina şi a zis 'nu'. E implicată şi poliţia acolo, oameni din structurile din poliţie. Domnul Vâjâială Nicolae, domnul procuror Neaţă, de municipiu, care mi-a ţinut dosarul trei ani. În Teleorman, puterea e în stare de orice. Dragnea e puterea acolo, are tot ce se poate în Teleorman. De multe ori am crezut că e protejat şi din interiorul DNA", a spus Romică Părpălea.
”Am un martor că i-am dat banii înapoi lui Calotă pentru că, în momentul ăla, m-am gândit că mă filma şi înregistra şi avea o dovadă cu structurile statului împotriva mea. Mi-a zis aşa: 'am o rugăminte la tine, eu plec în China şi trebuie să am bani'. I-am zis 'ia şefu bani şi fă-ţi treaba'. 'Dar asta rămâne între noi. Ţi-i dau mai târziu'. Am întins să iau banii ca să am două probe: am crezut că instituţiile statului ne filmează şi, al doilea as, i-am dat plicul în mână şi l-a pus la Poştă şi mi-a venit confirmarea de primire cu scrisul lui la mine, pe care am ascuns-o. Dumnealui a scris confirmarea de primire. Am un martor că i-am dat banii înapoi". Calotă mereu îmi spunea că o să mă cheme la Instanţa Supremă. Eu ziceam că voiam să îmi iau banii din contract şi ei mi-au ţinut dosarul să îmi suspende cauza, să nu pot să îmi iau banii. Cum mă întâlneam cu Sami Calotă: omul de legătură era şofer la Spitalul Porosia. Şoferul, într-o zi, l-a chemat şi m-a dus la Bucureşti, aici. Am colindat două ore prin Bucureşti că îi era frică să nu fie vreun procuror. A venit la Mall Băneasa, a luat un reportofon şi ca să îi demonstreze lui Dragnea că nu e o şmecherie, m-a obligat la marginea unui lac să declar, şi are şi înregistrarea respectivă, care i-a transmis-o la avocat şi la Dragnea", a mai spus denunţătorul lui Dragnea.
Cine este Samuel Calotă
Samuel Calotă s-a născut la 17 februarie 1960 în Alexandria. De profesie inginer, Calotă se ocupă în perioada 1992-2003 de administrarea unui grup de firme. Din 2009 este managerul unui spital din apropierea Alexandriei. În paralel, acesta a fost activ şi politica locală. Odată cu înfiinţarea Partidului Noua Generaţie, Calotă este responsbil de filiala judeţeană a efemerei formaţiuni conduse de Gigi Becali şi la alegerile parlamentare din 2008 candidează pentru un loc de deputat. Nu obţine decât 532 de voturi.
După insuccesul din toamna lui 2008, trece la PDL, formaţiune care îl va susţine pentru o numirea în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Demisionează din această funcţie în septembrie 2011. Un an mai târziu, Calotă trebuia să fie candidatul Alianţei pentru Teleorman (alianţă formată din PDL şi PNŢ-CD) la Primăria Alexandriei. Cu o zi înainte de depunerea candidaturilor, la 1 mai 2012, Calotă îşi dă demisia şi îşi anunţă susţinerea pentru social-democratul Victor Drăguşin, primarul în funcţie al Alexandriei.
Până la alegerile parlamentare din toamnă, Samuel Calotă se apropie de formaţiunea lui Dan Diaconescu, PP-DD. Rolul său, şef de campanie al PP-DD Teleorman. „„Mi s-a făcut de la nivel naţional propunerea de a fi şef de campanie pentru candidaţii PP-DD din Teleorman şi am spus că propunerea nu mă deranjează, chiar mă onorează să mă ocup de campania celor din PP-DD. Eu vroiam să mă ocup doar de campania candidatului pe care îl susţin, este vorba despre Alin Bucur, candidatul PP-DD pe Colegiul 3 Alexandria“, declara Calotă în ziua depunerii candidaturilor de către cei din partidul lui Dan Diaconescu.
La aproape un an după apropierea de PP-DD, urmează trecerea la un alt partid, UNPR. În 2014, Calotă ajunge consilier personal la Cabinetul personal la Ministerul Afacerilor Interne.