Pericolul din puţuri. Ce ar trebui să facă proprietarii de fântâni pentru a evita accidentele grave din ultima perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Balta Sărată, salvatorii s-au chinuit 10 ore să scoată un copil din puţ FOTO DORIN CONSTANDA
La Balta Sărată, salvatorii s-au chinuit 10 ore să scoată un copil din puţ FOTO DORIN CONSTANDA

În luna mai 2017, trei copii au fost la un pas să-şi piardă viaţa după ce au căzut în puţuri, în zone diferite ale ţării. Incidente de gen se produc frecvent pentru că proprietarii neglijează astuparea gurilor de puţ, deşi această responsabilitate le revine.

Într-o singură lună, în trei zone diferite ale ţării, trei copii au fost la un pas să-şi piardă viaţa după ce au căzut în puţuri neacoperite, scăpaţi de sub supravegherea părinţilor. Un copil de 5 ani a căzut, sâmbăta trecută, într-un puţ din localitatea Răcari din judeţul Dâmboviţa. Copilul a rămas blocat în puţul îngust, la o adâncime de 2 metri, pânâ când a fost scos afară de salvatorii de la ISU Dâmboviţa.

În urmă cu nici trei săptămâni, un copilaş de aproape doi ani a căzut într-un puţ, în localitatea Balta Sărată din Teleorman şi a fost salvat de echipele de intervenţie după mai bine de zece ore. Copilul a rămas blocat la 16 metri adâncime într-un puţ îngust de 30 de centimetri, agăţat de o pompă şi cu jumătate de corp în apă. Salvatorii l-au tras la suprafaţă centimetru cu centimetru cu ajutorul a două tije improvizate. După operaţiunea grea de salvare, copilul a stat internat două săptămâni în spital, în stare foarte gravă. A fost nevoie de două săptămâni de tratament cu antibiotic pentru ca Dănuţ, copilul de 1 an şi 8 luni, să se însănătoşească. Acţiunea de la Balta Sărată a fost una dintre cele mai complicate intervenţii ale salvatorilor ISU Teleorman, din ultimii zece ani.

Tot în luna mai, un băiat de 14 mai surdomut din comuna Drăguţeşti Gorj a căzut într-un puţ din localitate. Băiatul se dusese să scoată apă şi a alunecat din cauza noroiului din jurul fântânii. S-a prins de un lanţ şi-a rămas suspendat în apă, până la gât. Copilul a fost salvat de o femeie de 79 de ani şi un bărbat de 80 de ani. Copilul a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu, unde a ajuns în soc hipotermic. 

În ciuda faptului că toate aceste cazuri, ca şi altele, au fost intens mediatizate, incidente de gen continuă să se întâmple în mod frecvent în mai toate judeţele.

image


”Proprietarii ar trebui obligaţi să pună capac”

Specialiştii în forări puţuri consideră că responsabilitatea pentru astfel de incidente aparţine proprietarilor. Legislaţia românească nu impune un tip de puţ standar cu o anume dimensiune, care să permită introducerea unui salvator după victimă. Legislaţia impune însă o serie de avize şi autorizaţii fără de care astfel de puţuri sau fântâni nu pot fi construite. ”Conform leglislaţiei în vigoare, orice puţ care ajunge la pânza freatică trebuie să se facă având avizele şi autorizaţiile cerute de lege. Pentru orice puţ se cer aprobări şi avize, trebuie aviz INHGA, autorizaţie de construcţie, intabulare cadastru, trebuie aprobare de adâncime, depinde de zonă. Legea are prevederi clare în ceea ce priveşte documentele pe care trebuie să le deţii pentru a fora un puţ. Nu oricine, oricum poate săpa o groapă să facă puţ.  Un puţ este luat ca atare ca o construcţie pe un teren privat”, spune Valentin Tentea, specialist forări puţuri de la S.C. Drilling Swiss S.R.L.

Firmele de foraj execută ceea ce cer clienţi. Ce se întâmplă după efectuarii lucrării este responsabilitatea proprietarului puţului. ”Nu există un standard de puţ în ceea ce priveşte dimensiunea tubulaturii. Clientul cere, să zicem, un diametru de 60 cm, iar executantul face ce i se cere. Părerea mea este că ar trebui obligaţi să pună capac”, mai spune specialistul.

Sfaturi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă

După incidentul de la Balta Sărată, secretarul de stat Raed Arafat a făcut apel la populaţie să fie mai atentă şi să izoleze corespunzător accesul copiilor la puţuri.

Reprezentanţii ISU sfătuiesc proprietarii de puţuri să le acopere cu capace securizate cu lacăt. ”În primul rând, proprietarii care au fântâni sau puţuri în gospodării trebuie să se asigure că acestea sunt astupate, au capace special realizate pentru acoperirea găurilor de puţ, închise cu lacăt sau alte dispozitive care să nu permită desfacerea de către copii. În al doilea rând, ar trebui să supravegheze cu atenţie copiii atunci când sunt în curte în preajma acestor puţuri”, spune Gelu Adrian Dragomir, purtător de cuvânt ISU Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite