„Împrietenirea“, o nouă modalitate de înşelăciune: infractorii îţi spală vasele din bucătorie şi te lasă fără bani
0Metoda ”Împrietenirii” este ultima inovaţie în materie de furt din locuinţe. Infractorii prietenoşi bat direct la uşile victimelor. Sub pretextul vânzării unor detergenţi de vase, unul dintre autori se oferă să facă demonstraţii în bucătărie, timp în care celălalt fură banii din casă.
Două persoane din Alexandria au căzut victimă metodei ”Împrietenirii”. S-au trezit la uşă cu două femei tinere care s-au oferit să le arate cât de bine acţionează un detergent de vase. ”S-au pretins a fi reprezentante Penny şi le-au spus că vând un detergent de vase. Una dintre femei s-a oferit să îi arate victimei, la bucătărie, cât de bine spală detergentul. În vreme ce una dintre autoare a intrat cu victima în bucătărie, cealaltă a rămas la uşă. A intrat în casă pe furiş şi a furat banii”, a spus Teodora Dragole, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman. Una dintre persoanele care au căzut în plasa falselor vânzătoare de detergenţi de vase s-a trezit fără 1000 de lei. Victimele au sesizat cazurile de furt la poliţie.
În baza declaraţiei acestora, IPJ Teleorman a realizat profilul infractoarelor . ”Autorii sunt persoane de sex feminin, cu vârste cuprinsă între 20 – 30 de ani, înălţime 1,60 m, păr drept de culoare negru, mediu, greutate 50- 55 kg, îmbrăcate în haine de culoare închisă, fără a purta însă obiecte vestimentare inscripţionate cu marca ,,Penny”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ.
Poliţiştii au lansat un apel prin care atrag atenţia asupra noii metode de furt. Cetăţenilor li se recomandă să aibă un comportament mai prudent şi să nu mai cadă în plasa necunoscuţilor care bat la uşă, plini de bunăvoinţă şi prezentabili, invocând diferite profesii, promoţii sau misiuni, dar în realitate având cu totul şi cu totul alte intenţii, pe care de multe ori le duc până la capăt.
Sfaturi de la poliţişti
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaze etc.) nu lăsaţi să intre în casă, chiar dacă sunt îmbrăcaţi în uniforme, decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului.
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii dar nu pot face această dovadă.
Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi!
Păstraţi documentele în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavostră şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane.
Nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite de către persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavostră.