Mănăstirea Pantocrator de la Drăgăneşti Vlaşca, lăcaş ridicat din credinţă, care adăposteşte moaştele Sfintei Maria Magdalena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racla cu moaştele Sfintei Maria Magdalena
Racla cu moaştele Sfintei Maria Magdalena

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca adăposteşte o părticică din moaştele sfintei Maria Magdalena. Lăcaşul a fost ridicat în 2012, pe locul unui fost spital abandonat.

Pe drumul care leagă Bucureşti de Alexandria, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, a răsărit de câţiva ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcaşul poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul) şi este închinat sfintei Maria Magdalena. În urmă cu patru ani, în locul care astăzi emană linişte şi credinţă, zăceau ruinele unui fost spital, ridicat în timpul Primului Război Mondial, transformat, mai apoi, în spital comunal şi abandonat de zeci de ani.

Ridicarea micii biserici, a chiliilor şi a altarului de vară vizitate astăzi de mii de credincioşi nu ar fi fost posibile fără iniţiativă a doi tineri credincioşi ai Domnului: Protos. Sebastian Serdaru şi arhid. Serafim Baciu. Decizia ridicării mănăstirii a coincis cu momentul în care ambii tineri, cu studii în Teologie, au decis să renunţe la cele lumeşti şi să  treacă la traiul monahal pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.

”Totul a început în anul 2010 când împreună cu părintele Serafim, arhidiaconul Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului am plecat într-o vizită la Muntele Athos, acolo este venerată într-un  mod special Maria Magdalena, pentru că acolo se găseşte mâna stângă a Mariei Magdalena. Aveam de mult un soi de chemare interioară, dar acolo a fost momentul decisiv în care m-am hotărât cumva să facem o mănăstire  şi să ne închinăm viaţa lui Dumnezeu pentru totdeauna. În 2011 am intrat în monahism şi atunci am început să căutăm mai multe locaţii în care să ne ducem la  îndeplinire  dorinţa aceasa de a ridica o  nouă casă a lui Dumnezeu” povesteşte stareţul mănăstirii, părintele Sebastian.

pantocrator

”Am simţit că aici trebuie să fie”

Ajunşi pe locul fostului spital comunal din Drăgăneşti Vlaşca, cei doi părinţi au ştiut că acesta este locul în care vor ridica noul lăcaş : ”Când am ajuns  aici, pe locul acesta, pe locul fostului spital din Drăgăneşti Vlaşca a simţit că aici este. Cu toată paragina locului, cu toate clădirile dărăpănate ale spitalului care fusese părăsit însă din anii 70, nu a contat. Am simţit că aici trebuie să fie”

Cei doi au demarat iniţial discuţiile cu primăria pentru obţinerea locului. În 2012 a început construcţia paraclisului, dedicat sfintei Maria Magdalena. ”Fiind venerată la mănăstirea de la muntele Athos acolo unde am luat decizia de a începe viaţa monahală am zis că prima biserică trebuie să  o dedicăm  sfintei Maria Magdalena către care avem  venerare deosebită”, mai spune stareţul.

Cu propriile economii şi cu donaţii strânse de la credincioşi, cei doi părinţi au reuşit ridicarea lăcaşului într-un timp record: ”Paraclisul s-a  sfinţit în 2014, în Duminica Mironosiţelor. Sala de mese, bucătăria, altarul de vară închinat Schimbării la faţă a Domnului, au fost sfinţite în 2015”.

Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător.”Numele de Panto Crator însemnă Atotţiitorul şi este un nume pe care Apocalipsa i-l dă lui Hristos. Este un nume pe care Hristos îl poartă mai ales după ce s-a înălţat la ceruri. Este credinţa că Hristos este acela care pe toate le ţine, prin dragostea sa, prin puterea sa. Dintre cele 13 mănăstri din Teleorman, am vrut ca mănăstirea noastră să fie prima închinată în primul rând Mântuitorului Iisus Hristos”, mai spune stareţul Sebastian.

pantocrator

Moaştele Mariei Magdalena

Cu ajutorul Preasfinţitului Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, cei doi părinţi au reuşit să aducă la Drăgneşti Vlaşca o mică parte din moaştele sfintei Maria Magdalena. 

”Trupul Mariei Magdalena a fost îngropat în Efes de către Ioan Evaghelistul. Mai apoi, moaştele sale, după 900 de ani, într-o zi de 4 mai, au fost mutate de către împăratul bizantin Leon al VII-lea Filosoful la Constantinopol, la Mănăstirea Sf Lazăr. După 200  de ani, cavalerii cruciaţi au luat trupul Mariei Magdalena pentru a nu fi profanat de turcii care tot mai mult intrau în cetatea Constantinopolului şi a fost dus în Occident, la Roma. De acolo trupul ei a fost împărţit în foarte multe părţi. Noi am reuşit să aducem de la Roma. Este cea mai mare de la noi din ţară”, povesteşte stareţul.

Moaştele au fost depuse într-o racla confecţionată  la atelierele Patriarhale din Bucureşti. Broderia  de pe capacul raclei, realizată pe o mătase brodată în India o reprezintă pe Maria Magdalena în dimineaţa Învierii.

pantocrator

Semn divin

Pe 4 mai 2014 a fost sfinţită  Biserica Maria Magdalena, primul lăcaş ridicat în curtea Mănăstirii Pantocrator. La eveniment s-au strâns peste 4000 de oameni. ”Cu toate că era anunţată furtună şi se prăvălea cerul de pământ, după ce s-a sfinţit racla Mariei Magdalena şi a fost scoasă de preoţi afară pentru a se înconjura biserica,  dintr-o dată s-a oprit ploaia. Pentru noi toţi a fost un semn şi o binecuvântare a lui Dumnezeu”, îşi aminteşte stareţul.

Pelerinaje

Altarul de vară de la Mănăstirea Pantocrator a fost sfinţit în 2015, în Duminica Mironosiţelor, a treia după Paşte. În 2015, la Mănăstirea Pantocrator a fost adusă mâna stângă a sfintei Maria Magdalena. ”Noi doar am adresat o cerere şi  fost primită cu bucurie. Ne-au adus aici mâna nu pe o zi, cât am cerut, ci pentru trei  zile”, spune stareţul. Peste 30.000 de oameni au venit să vadă mâna stângă a Sfintei la mica mănăstire din Drăgăneşti Vlaşca.

pantocrator

În fiecare an, în Duminica Mironosiţelor, la Drăgăneşti Vlaşca, este o zi specială.  Anul acesta, aici a fost adus capul Sf. Visarion de Larisa şi peste 7000 de credincioşi au venit să se închine moaştelor.”A fost un moment istoric. Utima dată capul Sfântului Visarion de Larisa, a fost adus în România de Constantin Mavrocorat şi a stat patru ani . A fost anul în care muriseră mii de bucureşteni de molima ciumei. Majoritatea vindecărilor de atunci au fost puse pe seama mijlocirii Sf Visarion”, spune părintele Sebastian.

pantocrator

Biserică în lucru

Micul paraclis al Mariei Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator a devenit neîncăpător pentru miile de pelerini veniţi la evenimentele organizate de monahii de aici. De aceea s-a luat decizia ridicării unui lăcaş mai mare şi biserica este deja în lucru. Se ridică tot din donaţii, iar printre principalii finanţatori se numără omul de afaceri Gigi Becali. ”La toamnă o să înceapă pictura”, spune stareţul mănăstirii care estimează că lăcaşul de cult va fi gata în trei ani. Biserica mare este dedicată Sfântului Ioan Evanghelistul şi Sfântului Visarion de Larisa.

pantocrator

Slujbe de noapte

La Pantocrator trăiesc în prezent 4 vieţuitori. În planurile de viitor ale celor care au în grijă lăcaşul şi doresc închegarea unei obşte monahale la Drăgăneşti Vlaşca intră construirea unor noi chilii, a unui corp pentru bibliotecă.  

În fieare noapte de vineri curtea mănăstirii se umple de credincioşi veniţi la Miezonoptica. ”De la ora 22.00 avem o slujbă deosebită Taina Sfântul Maslu urmat de Paraclisul Mariei Magdalena şi Sfânta Liturgie. Slujba de noapte ţine de la 22.00 până la ora 02.00. În perioada de vară slujbele sunt săvârşite afară, la altarul construit special”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite