FOTO VIDEO Botezul cailor în cel mai sudic punct al României. „Sunt foarte rari oamenii care ţin cai din pasiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Dulgheru şi Iancu, un armăsar de 4 ani. Au participat la Boboteaza cailor din Zimnicea, un vechi obicei
Cornel Dulgheru şi Iancu, un armăsar de 4 ani. Au participat la Boboteaza cailor din Zimnicea, un vechi obicei

Pe muzica lui Liviu Vasilică şi cu un soare neobişnuit de cald pentru ianuarie, sute de oameni s-au adunat, sâmbătă dimineaţa, în centrul oraşului Zimnicea ca să ia parte la o tradiţie a locului: botezul cailor.

„Ce mi-e drag pe lumea asta/calul, puşca şi nevasta“, se auzeau din difuzoarele instalete în centrul oraşului Zimnicea, sâmbătă dimineaţa, înainte de ora 10.00. E un vers dintr-o melodie de muzică populară a interpretului Liviu Vasilică, de loc dintr-o comună  de lângă Zimnicea. Pâlcuri de oameni s-au strâns în intersecţie ca să participe la un obicei străbun pe care unii dintre ei asistă de când erau copii.

botezul cailor la zimnicea foto florina pop

„O să vină popa să boteze caii. Dom primar o să înmâneze câte o şampanie la fiecare“, ne explică Cornel Dulgheru, un proprietar de cai, participant la eveniment.

Avea 12 sau 13 ani când a participat la Boboteaza cailor. „Singur am venit atunci, călare. Făceau concursuri“, ne povesteşte bărbatul de lângă un armăsar de 4 ani, bine îngrijit, pe nume Iancu. Cornel are 41 de ani, a terminat o şcoală de asistenţi medicali, a profesat o perioadă, dar i-au plăcut mai mult animalele. „Nu e (n. r. despre meseria de asisten medical) bănoasă“, zice el. Acum are mai multe animale, vaci.

botezul cailor la zimnicea foto florina pop

Unchiul lui, Florean Şobodi (foto în dreapta), un pensionar în vârstă de 63 de ani, îl urmăreşte cu privirea de pe margine. Ne povesteşte că nepotul îndrăgeşte mult animalele şi că în anii trecuţi erau mai mulţi cai şi se organizau întreceri.

„Au apărut utilajele şi s-au împuţinat caii“, e de părere omul.

Poveşti de altădată

De vremurile de altădată, când oamenii veneau călare, fără căruţe, şi când caii erau mai îngrijiţi, îşi aminteşte şi Marius Nistor, un fost proprietar de cai. Cu ceva vreme în urmă luase şi el parte la Boboteaza cailor. Acum are 39 de ani, stătea pe o bancă din centru alături de un dulău cafeniu, Ursu.

„Era foarte frumos, se ţineau întreceri, se ţineau cu premii. Nu cu căruţe. Nu prea venea lumea cu căruţe. (...) Premiile erau şi în bani. (...) Nu sunt foarte îngrijiţi mulţi (n. r. cai). (...) Era datina oraşului, datina din străbuni, venea omul pentru faimă. Acuma iese cine mai are cai“, zice Marius.

Creştea cai din pasiune, dar i-a dat. Nu şi-a mai permis să-i întreţină. Ne mai spune că pe Youtube se găseşte o filmare cu el când a participat, anii trecuţi, cu caii, la Bobotează. Ne mai spune că oamenii care au venit azi cu caii sunt majoritatea ciobani: „Ăştia pe care-i vedeţi pe aicea, majoritatea, mai au animale, vaci, porci, cai, oi. Ăla cu căruţa, cu pălărie e căprar, ăsta de trece cu ăştia doi e potcovar, are şi vite. Ăla de pe partea ailaltă, la fel, are vaci“.

botezul cailor la zimnicea foto florina pop
Concluzia lui? „Sunt foarte rari oamenii care ţin cai din pasiune. Foarte rari“, spune Marius Nistor, mângâind dulăul cafeniu.

Între timp, preot rosteşte o scurtă rugăciune. În spatele lui, primarul oraşului, Petre Pârvu. Părintele le zice oamenilor că agheasma este folositoare fiecăruia dacă se ia timp de opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, după rugăciune. După ce termină discursul îi aşteaptă pe proprietarii de cai care trec, pe rând, prin intersecţie, prin faţa lui. Îi botează cu agheasmă, iar primarul le dă o şticlă de şampanie şi o alta de apă sfinţită.

Şampanie şi apă sfintiţă de Boboteaza cailor la Zimnicea

Cal cu „buletin“ de Olanda

La vreo 500 de metri de centru era unul dintre cele mai frumoase exemplare care s-au perindat azi, pe străzile oraşului. Îl cheamă Migdal, e un armăsar de culoare neagră, din rasa Frigian. E al lui Florin Susai, localnic nelipsit de la Boboteaza cailor. „Acum avem un cârlan de rasă Frigian, care are un an şi şapte luni. L-am scos acuma, să-l plimbăm prin lumea, să vadă şi el lumea“, zice proprietarul.

botezul cailor la zimnicea foto florina pop

Pe Migdal l-a cumpărat cu vreo 1.600 de euro, de la un pasionat crescător de cai din Alexandria. Lângă el l-a înhămat pe Jan, un exemplar de vreo 15 ani.

Susai creşte animale. Cu asta zice că se ocupă. Întrebat ce-i place la evenimentul de azi, a spus: „ne place fiindcă organizează dom primar în fiecare an. Iese lumea. E frumos. Se plimbă caii“, încheie bărbatul.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Sărbătoarea Geavrelelor, fără gerul Bobotezei. Tradiţia spune că fetele iordănite au şanse mai mari să se mărite anul acesta

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite