FOTO Secretele unei căsnicii de jumătate de veac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubirea, înţelegerea, comunicarea şi răbdarea sunt secretele unei căsnicii reuşite şi de lungă durată. Aceasta este concluzia la care au ajuns ” supravieţuitorii” unei jumătăţi de secol de mariaj, cei care au sărbătorit astăzi ”Nunta de Aur” la Alexandria. 36 de cupluri au spus ” Da” pentru a doua oară, la 50 de ani distanţă de ziua în care şi-au legat destinele.

Medicul Vicenţiu Găvănescu şi soţia sa Jeni se numără printre cei care au sărbătorit  50 de ani  de căsnicie. 

Cu emoţie în glas , cuplul de septuagenari a rostit ” Da” în faţa primarului Alexandriei, pentru a doua oară în 50 de ani. 

Despre jumătatea de secol petrecută împreună, amândoi spun că a fost o fericire, chiar dacă perioadele grele nu au lipsit. 

”Cei 50 de ani de casatorie au fost o fericire pentru mine ca bărbat. Am cunoscut-o pe soţia mea din clasa a VIII-a de liceu, din 1953, am fost prieteni în liceu şi după liceu am rămas prieteni. În 1964, pe 16 august, ne-am legat destinele pentru toată viaţa. Avem doi copii frumoşi şi ne simţim împliniţi. Nu a existat nicio disensiune între noi, nu ne-am jignit, nu ne-am înjurat, nu ne-am făcut de ruşine în faţa oamenilor”, povesteşte medicul.

Este greu de spus care ar fi reţeta unui mariaj de succes pe termen lung, recunosc cei doi soţi. Amândoi recomandă iubirea, înţelegerea şi comunicarea. ” Am avut perioade grele. Eu eram student la Bucureşti, ea era aici la serviciu . A fost greu, dar pentru că ne-am înţeles foarte bine, am depăşit momentele. Comunicam aproape în fiecare zi, chiar dacă aveam doar 30 de lei bursa, plăteam pentru scrisori la poşta regională şi ţineam legătura”, spune medicul

Soţia mărturiseşte că a avut adevărate colecţii de scrisori din perioada în care au stat departe unul de celălalt.

Cuplurile de astăzi nu mai au cei şapte ani de acasă

Vicenţiu Găvănescu spune că, pentru el, soţia a fost în toţi aceşti ani ca un balsam. ”Am fost obligat de profesie să socializ cu mii şi mii de oameni. Iar soţia mea mi-a fost ca un balsam”.

Despre cuplurile din ziua de astăzi pentru care instituţia căsătoriei nu mai înseamnă ” la bine şi la greu pentru totdeauna”, mediul spune că este dezamgit. ” Nu mai au cei şapte ani de acasă. Constat asta în fiecare zi. La cabinetul meu vin şi copii, şi tineri, şi bătrâni. Ce impresionat am fost când în cabinetul meu au intrat doi bătrâni. Ea, 87 de ani. El, 89 de ani. Ea în două bastoane, el transportat de două persoane . Ea îl mângâia pe obraji şi pe frunte şi îi spune că o să se facă bine . Ce minunată scenă de viaţă!  Dragostea şi înţelegerea dintre astfel de oameni ar trebui să fie un exemplu pentru tinerii din ziua de astăzi”, mai spune medicul care a sărbătorit 50 de ani de căsnicie.

Exemple demne de urmat

Nunta de Aur eveniment organizat de Primăria Alexandria a adunat în sala de şedinţe a instituţiei 36 de cupluri care au participat la ceremonia civilă şi religioasă. Municipalitatea a pregătit pentru cuplurile longevive o petrecere la un restaurant din oraş şi câte un premiu de 300 de lei.

 ”Este o onoare să ma aflu in fiecare an in fata unei asemenea asistenţe, formate din persoane ce pot constitui, fără tăgadă, pentru noi toţi un exemplu de viaţă extraordinar. Sunt oameni în faţa cărora şi faţă de a căror fidelitate şi longevitate ne plecăm, pentru a ne exprima respectul şi deopotrivă bucuria de a fi acceptat să împărtăşiţi si cu noi acest moment special, jubileul nunţii de aur. Respectarea legământului căsătoriei, încrederea, aprecierea reciprocă, cumpătarea, buna comunicare şi iubirea sinceră, constituie probabil reţeta pe care au folosit-o cu succes pentru a ajunge să celebreze 50 de ani de convieţuire”, a spus primarul Victor Drăguşin în faţa cuplurilor longevive.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite