Cine a fost „Beizadea Viţel“, prinţul rămas în istorie pentru că a folosit timp de un an un animal pe post de haltere
0Beizadea Viţel este titulatura cu care s-a ales Grigore Sturza, fiul domnitorului Mihail Sturza. Prinţul Grigore a fost una dintre cele mai excentrice personalităţi ale epocii sale. Pasionat de sport şi astrologie, tipicar şi plin de tabieturi, mai puţin sociabil, prinţul Grigore Sturza a rămas în istorie drept beizadeaua care a făcut muşchi folosind un viţel pe post de haltere.
Grigore este fiul din prima căsătorie al dormitorului Mihail Sturdza (1834-1849) cu Elisabeta Rosetti. Când tatăl lui a urcat pe tronul Moldovei, Grigore avea doar 14 ani. Fiul de domn a studiat în străinătate, în ţări precum Prusia, Austria, Franţa, educaţia lui fiind supravegheată într-o vreme chiar de Mihail Kogălniceanu.
Ceea ce l-a făcut o celebritate a epocii a fost forţa sa fizică. Despre prinţul Grigore Sturza se spune că era atât de puternic încât dalele de pe Calea Victoriei, se striveau sub pasul său când păşea la plimbare. Şi-a căpătat forţa antrenându-se într-un mod mai puţin obişnuit. De aici i s-a tras şi numele de Beizadea Viţel cu care a rămas în istorie.
”Beizadea Grigore Sturza, supranumit Viţel, fiindcă având o remarcabilă structură atletică, a ridicat în fiece zi, timp de aproape un an, un viţel atunci născut şi făcând acest exerciţiu în fiece zi de mai multe ori musculatura i s-a dezvoltat în aceiaşi măsură în care se dezvolta şi viţelul, aşa că a ajuns să îl poată ridica şi când s-a făcut mânzat, şi când era bou”, scrie despre Beizadea Viţel istoricul V. Bilciurescu în cartea ”Bucureşti şi bucureşteni de ieri şi de azi”.
Forţa lui extraordinară a dat naştere multor legende urbane. Se spunea că a reuşit să oprească o trăsură din mersul cailor, prinzând-o şi imobilizând-o cu o singură mână
A scris „Legile fundamentale ale universului”
Nu numai forţa fizică l-a făcut celebru, ci şi firea sa ciudată. Beizadea Viţel avea adevărate manii care făceau să se vorbească despre el ca de o personalitate excentrică. „Trăia destul de retras, ocupându-se cu deosebi cu astronomia, rareori era văzut la teatru şi tot aşa de rar la Şosea. Pasionat de înot, exerciţiu gimnastic cotidian, meloman, iar pe când şedea la Iaşi a făcut şi politică, inventator şi filosof, poet. Opera lui de căpătenie în domeniul astronomiei este «Legile funamentale ale universului»”, mai explică istoricul în cartea ”Bucureşti şi bucureşteni de ieri şi de azi”
Un om puternic, dar şi inteligent. Aşa a rămas în istorie Beizadea Viţel, cel despre care istoricii au notat că avea o sumedenie de tabieturi. ”Noaptea citeşte până dinspre ziuă, se deşteapă la miezul nopţii, doarme astfel 9 ore din 24, la orice oră s-ar scula sau s-ar culca face gimnastică cu greutăţi şi la aparate”, mai spune V. Bilciurescu.
A avut toate femeile care i-au ieşit în cale
Istoricii vremii l-au prezentat pe Grigore Sturza drept un om inteligent şi interesant, cu „multă cultură, multă originalitate, multă neatârnare de caracter”.
”A fost un om interesant. A pornit din porunca lui Vodă să înăbuşe revoluţia de la 1848, în fruntea întregii artilerii a făcut, împotriva voinţei lui Vodă, războiul Crimeei ca general turc, în 1856, sub numele de Mucliş Paşa; a candidat la tronul Moldovei, în 1858, ca rival al tatălui său”, scrie istoricul C Gane.
A încercat să devină domnitor al Moldovei, candidând în anul 1859 împotriva propriului tată. A deţinut funcţiile de deputat şi senator în Parlamentul României. S-a spus despre el că era un bun cunoscător al legilor şi bun orator.
Chipeş şi puternic, Beizadea Viţel a frânt inimile multor femei.
”A fost bărbatul unei femei frumoase, moartă de tânără într-un accident de călărie; a avut în urmă, ca un paşă turcesc, toate femeile care i-au ieşit în cale, făcându-le copii nelegitimi, legitimaţi, adoptaţi, recunoscuţi sau nerecunoscuţi”, îl mai descrie C Gane pe prinţul Grigore Sturza.
A clădit Palatul Sturza
Se spune că lui Beizadea Viţel i-au plăcut nu numai femeile, ci şi banii. Din cauza contrelor avute pe parcursul vieţii, tatăl său a vrut să-l pedepsească după moarte, lovindu-l în punctul sensibil, cel financiar. Aşa se face că i-a lăsat prin testament o sumă foarte mică. ”Fiul meu Grigore n-a dat respectul cuvenit sentimentelor mele faţă de dânsul. El va recunoaşte cel puţin acum, prin generoasa parte ce-i fac din averea mea, cât de mult a fost înşelat. Sper că venind din nou la călduroasă căinţă, va respecta memoria mea şi ultimile mele voinţe, pentru a nu întrista încă sufletul meu”, a scris domnitorul Moldovei în testament. Neumulţumit de moştenirea primită, Beizadea Viţel şi-a dat familia în judecată. Prinţul rămas în istorie sub numele de Beizadea Viţel este cel care a clădit Palatul Sturdza din Constanţa.