Cheta pentru doamne: Deşi nici un  dascăl nu cere, toţi părinţii ştiu că trebuie să dea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 8 martie, Paşte sau Crăciun, părinţii care au copii la grădiniţă sau în ciclul primar obişnuiesc să facă o mică chetă pentru a ”răsplăti” dascălul de la catedră. Deşi nicio învăţătoare sau educatoare nu pretinde răsplata direct, toţi părinţii ştiu că trebuie să contribuie. De la banalul buchet de flori s-a ajuns, în unele unităţi, la bani în plic şi cadouri substanţiale.

Cadourile pentru doamna de 8 Martie, Paşte sau Crăciun sunt obiceiuri împământenite şi în unităţile de învăţământ din Teleorman, mai ales în grădiniţe şi clasele I-IV.

A trecut de mult vremea când părinţii îşi trimiteau copiii la şcoală cu un buchet de flori de 8 Martie sau de sărbători. Acum momentul este pregătit din timp şi părinţii dau bani cu câteva săptămâni înainte de eveniment. Sumele diferă de la o şcoală la alta, în funcţie de posibilităţile financiare ale părinţilor.

Dacă la şcolile unde părinţii nu au mare dare de mână, cheta se face cu 5 sau 10 lei,la unităţile bine cotate din centrul oraşului, unde prestigiul şcolii este dat şi de potenţa financiară a celor care-şi aduc copiii aici, lucrurile stau cu totul altfel.

Sumele cu care contribuie fiecare părinte pentru cadoul doamnei sunt mult mai substanţiale şi, în cele mai multe cazuri, pe lângă contribuţia colectivă, părinţii ţin să contribuie şi separat. Mădălina S, de 32 de ani, mămica unul copil de clasa a III-a povesteşte cum se practică cheta în şcoli şi cu ce se răsplăteşte dascălul la zile speciale. ” La noi în clasă am pus câte 20 sau 30 de lei. Ultima dată de 8 martie am strâns 700 de lei, pentru că nu au dat toţi părinţii sau au dat mai puţini. Nu cere profesorul. Practica e cunoscută. Cel care e casier ia iniţiativa şi cu  o săptămână înainte de eveniment anunţă că se strâng bani. În principiu, cine vrea dă, cine nu, nu dă. Dar cum se obişnuieşte să se facă câte o felicitare pe care sunt trecute numele copiilor ai căror părinţi au contribuit, majoritatea dau”, spune mămica care recunoaşte că a contribuit de fiecare dată la cheta pentru cadou. 

Bani în plic

După spusele părinţilor în unele cazuri cheta ajunge direct sub formă de bani la dascăl. ” La noi în clasă am dat direct plicul cu bani. Se pare că asta a fost dorinţa doamnei. Decât să se pricopsească cu cine ştie ce cadou neinspirat, mai bine banii”, mai spune Mădălina. 

În cazul altor doamne, cheta ajunge sub forma unor cadouri substanţiale. ” Se cumpără bijuterii de aur sau argint, câte un parfum scump, un costum de haine. Am auzit cazuri, pe la grădiniţe, în care au luat covoare sau maşini de spălat. Sunt părinţi care obişnuiesc să ducă şi separat cadouri, chiar dacă au contribuit cu bani la cheta colectivă”.

Dascălul nu cere niciodată, spun părinţii, dar practica este atât de bine împământenită încât, tot ei, părinţii sunt cei care n-ar concepe să nu facă mici atenţii învăţătoarei sau educatoarei. ” Te gândeşi, ca părinte, că dacă nu contribui şi nu apari pe lista celor care au dat, suferă copilul. Nu mi s-a întâmplat, dar m-aş teme să mi pun copilul într-o asemenea situaţia şi să aibă de suferit. Pentru că nu poţi să ştii, dascălul e suveran în clasă. Aşa că îţi convine sau nu îţi convine, dai. Puţini sunt cei care nu fac asta”, mai spune mămica.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite