Ce înseamnă, de fapt, a mânca sănătos. Riscuri ascunse ale dietelor rău înţelese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

A mânca sănătos nu înseamnă neapărat un regim de dietă, fără dulciuri sau grăsimi. Un regim alimentar sănătos stă, în realitate, sub semnul variaţiei şi moderaţiei: alimente cât mai variate, consumate cu măsură. Un regim alimentar sănătos înseamnă consumarea de alimente sănătoase şi adoptarea unor meniuri în acord cu natura.

Suntem ceea ce mâncăm, gândim aşa cum mâncăm şi simţim aşa cum mâncăm, este părerea nutriţioniştilor despre importanţa mâncării în viaţa omului. Ceea ce mâncăm nu influenţează doar starea fizică a organismului, ci şi starea psihică şi felul în care individul se raportează la lumea înconjurătoare. Un regim alimentar sănătos nu ne face doar sănătoşi din punct de vedere fizic, ci ne asigură starea psihică şi energia necesară pentru viaţa de zi cu zi. Un regim alimentar prost, ne privează organismul de micronutrienţi, ne îmbolnăveşte de diferite afecţiuni fizice şi ne predispune la o stare psihică proastă.

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că noţiunea de ”mâncat sănătos” este adesea prost înţeleasă, în special în rândul tinerilor.  ”Sunt multe mituri şi se vorbeşte despre multe obiective. Domnişoarele consideră că trebuie să mănânce sănătos ca să fie slabe.  Băieţii consideră că trebuie să mănânce ca să facă muşchi. Adevăratul  scop al mâcatului sănătos este ca să ne simţim bine. Să ai energie ca să faci toate lucrurile pe care ţi le-ai propus, să te bucuri de tot ce se întâmplă în jurul tău, să fii departe de depresie şi melancolie. Scopul mâncatului sănătos este nu ca să atingem un număr  de kilograme , ci ca să ne simţim bine” a explicat, cu prilejul unui seminar susţinut la Alexandria medicul nutritionist Ruxandra Maria Pleşea, specialist la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Metabolism "Nicolae Paulescu".

Să mânănci sănătos înseamnă, teoretic, să mănânci alimente sănătoase. Practic, în era în care rafturile magazinelor abundă de alimente procesate, alegerea adevăratelor alimente sănătoase este o mare provocare. Ce înseamnă, de fapt, mâncare sănătoasă? ”Trebuie să judecăm întregul lanţ trofic din care acel aliment vine.  Nu mai este de ajuns să spunem este legumă, nu este legmă, este prăjit nu este prăjit. Ca să ştii că un aliment este sănătos trebuie să vezi pe ce sol a crescut, cum a fost crescut acel animal, cum a fost stocat acel aliment, cum a fost prelucrat acel aliment. Ca să ştii că alimenele sunt sănătoase judeci întregul lanţ trofic”, recomandă specialistul.

În zilele noastre,  lanţul trofic scurt în care leguma este culeasă direct din grădină şi consumatorul ştie ce mănâncă se mai întâlneşte doar în gospodăriile de la ţară. Pentru majoritatea alimentelor, cumpărate din comerţ, lanţul trofic este unul lung şi greu de cunoscut de consumator, Înseamnă procesatori, depozite, alimentele supuse tratamentelor chimice şi aproape imposibil de stabilit cât de sănătos mai este un aliment, fie el şi legumă.

Sfatul nutriţioniştilor este consumarea produselor de sezon, care se găsesec pe tarabele ţăranilor.  ”Când vrei să fii sănătos şi să mănânci sănătos trebuie să variezi foarte mult dieta. Ştii că variezi şi dacă te acordezi cu natura. Mănânci ce creşte în acel sezon în arealul tău geografic. Mănânci ce găseşti la piaţă. Peste două săptămâni, când aspectul tarabelor de la piaţă se va schimba şi vor fi alte alimente acolo, pe acelea trebuie să le consumi”, a mai spus specialistul.

Ce înseamnă ”Piramida alimentelor”

Un regim alimentar sănătos nu înseamnă neapărat renunţarea la mâncărurile preferate, diete severe fără dulciuri sau grăsimi. Regulile principale ale unui regim alimentar sănătos sunt varietatea culinară şi moderaţia în consumarea alimentelor. Ca punct de plecare în alcătuirea unui regim alimentar care să aducă beneficii sănătăţii stă ”Piramida alimentelor” care presupune un regim alimentar bazat în principal pe fructe şi legume, aflate la baza piramidei. Se recomandă ca 33% din regimul alimentar al unei zile obişnuite să fie reprezentat de fructe şi legume, alimente care ajută la îmbnătăţirea stării generale a organismului. Fructele şi legumele asigură necesarul de vitamina A, vitamina C, acid folic şi necesarul de minerale precum calciu, fier, magneziu. În plus, fructele şi legumele sunt o sursă excelentă de fibre. Cerealele, cartofii , pâinea, orezul sau pastel  ar trebui să reprezinte 33% dintr-un regim alimentar sănătos. Recomandate sunt cerealele integrale si produsele din făina integrală. Această grupă de alimente, situată la mijlocul piramidei înseamnă pentru organism  aport de fibre, vitamina B, fier sau calciu.

Carnea şi produsele bogate în proteine ar trebui să reprezinte 12% din regimul alimentar al unei zile. Proteinele sunt importante pentru organism, însă consumarea lor în exces nu aduce beneficii. 

Laptele şi produsele lactate, bogate în calciu şi vitamina D, ar trebui să se regăsească în proporţie de 12% în regimul alimentar. Cele mai  puţin consumate produse ar trebui să fie  grăsimile şi zahărul. Untul, uleiul, dulciurile sunt situate în vârful Piramidei alimentelor, asta însemnând că ar trebui consumate ocazional şi în cantităţi reduse. 

Riscurile dietelor

Noţiunea de ” alimentaţie sănătoasă”, prost înţeleasă, poate duce la mari dezechilibre şi tulburări de comportamente alimentare. Domnişoarele sau doamnele care înţeleg prin mâncat sănătos excluderea din meniuri a alimentelor care conţin glucide riscă să ajungă la mâncat compulsiv după un timp.  

”În cazul unei diete în care fugim de toate glucidele, nu mai mâncăm pâine, paste, cereale, le ocolim şi ne concentrăm pe o dietă bogată în proteine, corpul rezistă cam două săptămâni fără glucide, dar organismul se resimte . Când rămânem fără rezerve glucidice în organism, corpul ne comandă să mâncăm dulciuri. Este modul corpului de a şi lua înapoi glucidele de care noi l-am privat, Această abordare este profund greşită, Aşa se poate ajunge la tulburări de de comportament alimentar şi o adicţie pentru dulciuri” a mai explicat nutriţionistul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite