USL Alba, alianţa care nu a funcţionat niciodată. PNL a dat „ţeapă“ PSD prin coaliţia cu PDL în alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Atanasiu (PNL) şi Ioan Dîrzu (PSD) sunt, oficial, liderii USL Alba
Teodor Atanasiu (PNL) şi Ioan Dîrzu (PSD) sunt, oficial, liderii USL Alba

Alba este exemplul cel mai clar despre cum nu funcţionează Uniunea Social Liberală (USL).  Cele două partide, PNL şi PSD, s-au despărţit aproape oficial în momentul în care liberalii au decis să facă coaliţie cu PDL, după alegerile locale din 2012. Înţelegerea a fost valabilă la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul local Alba Iulia, unde PSD a fost scos din jocul puterii.

Alba este singurul judeţ din ţară unde PDL a câştigat alegerile locale, candidând singur şi cu culoarea portocalie pe afişe. Democrat-liberalii au obţinut conducerea Consiliului Judeţean şi un număr de 45 de primării, printre care şi Alba Iulia, dintr-un total de 87. Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că protocolul USL nu a fost valabil, în Alba, la alegerile locale pentru că USL nu a obţinut majoritatea voturilor alegătorilor. 

Puşi în nefericita alternativă de a mai sta un mandat în opoziţie, liberalii au acceptat oferta PDL şi au format majorităţi la Consiliul Judeţean şi Consiliul local Alba Iulia. Spre disperarea PSD şi a PPDD, Florin Roman a fost impus vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar Simone Albani a fost ales viceprimar în Alba Iulia. PSD i-a acuzat pe liberali de trădare şi i-au „pârât“ la liderii USL de la nivel naţional. PDL a văzut în această alianţă şi posibilitatea de a-şi menţine „intrarea“ la Guvern pentru proiectele viitoare.

La Alba Iulia, coaliţia nu a funcţionat decât două luni. Primarul Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, a fost deranjat de unele acţiuni ale viceprimarului liberal şi a reuşit să îl schimbe din funcţie cu un consilier de la PPDD, Dorin Şerdean, mult mai pliabil pe interesele administraţiei democrat-liberale. Hava a pierdut astfel majoritatea în Consiliul local, dar a reuşit să promoveze proiectele contestabile, fie cu ajutorul PSD, fie cu al PNL. 

În ultima vreme se constată o nouă apropiere PDL – PNL la Alba Iulia, pe proiecte punctuale din care au de câştigat electoral şi liberalii. PNL nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a răsturna dominaţia Mircea Hava din Primăria Alba Iulia şi şi-a desemnat, deja, candidatul pentru 2016. Este vorba despre Florin Roman, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean. Liberalii au avut câştig de cauză şi în alegerile parlamentare, unde au obţinut un senator şi doi deputaţi, în timp ce PSD are doar un deputat, în persoana preşedintelui organizaţiei, Ioan Dîrzu.

În general, liberalii sunt mult mai comunicativi şi au luat „faţa“ PSD-ului în toate proiectele importante. Semnificativ este exemplul viitoarei autostrăzi Sebeş - Turda, asumată politic de PNL Alba şi Florin Roman. Situaţia l-a determinat pe ministrul Dan Şova să ceară PSD Alba să nu mai permită liberalilor să se laude cu astfel de proiecte care ar fi fost demarate la iniţiativa liderilor social-democraţi. Pentru viitor, situaţia se anunţă la fel de tensionată. Reprezentanţii USL Alba s-au mai întâlnit după alegerile locale, doar exclusiv pentru a pune la punct candidaturile pentru parlamentare.

Citiţi şi:

Liderii USL Alba se ceartă pe Facebook. Motivul scandalului: subvenţiile Consiliului local Alba Iulia pentru transportul public

Ministrul Dan Şova, către PSD Alba: „Nu mai lăsaţi PNL să se laude cu proiectul autostrăzii Sebeş - Turda“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite