Universitate de vară în comuna Bucium din Apuseni: proiecte de restaurare şi studiu ştiinţific al şteampurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Bucium din Munţii Apuseniu se desfăşoară, în perioada 19 iulie – 3 august 2014, a patra ediţie a Universităţii de Vară de restaurare de monumente şi situri - UdV, sub înaltul patronaj al Academiei Române

Evenimentul presupune un stagiu anual de două săptămâni care asigură cursanţilor, în majoritate studenţi, masteranzi, absolvenţi arhitecţi, dar şi sociologi, politologi şi antropologi, un program multidisciplinar de pregătire în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului rural. Festivitatea de deschidere are loc duminică, 20 iulie, de la ora 16.00, la Bucium, în prezenţa directorului Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu. Iniţiat în 2011, proiectul  îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti faţă de valorile tradiţionale încă existente şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri. 

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba şi se compune din 29 de sate, de tip adunat, de-a lungul cursurilor de apă, de tip răsfirat şi de tip risipit pe dealuri, sub munţii Vulcoi-Corabia şi Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populaţii ce practica mineritul aurifer încă din Antichitate. Unul dintre obiectivele centrale de preocupare şi studiu ale UdV este Şcoala Veche, edificiu etalon al spiritualităţii locale, construit în perioada 1884 – 1900 şi sortit, în 2011 demolării, dar care, datorită colaborării dintre RPER şi Primăria Bucium, beneficiază în prezent de protecţie temporară, de studiu de fezabilitate şi de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor necesare pentru reabilitare. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură şi agricultură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale şi spaţii de cazare aferente.

Şantierul de reabilitare după principiile restaurării a unei case tradiţionale de ţăran miner aurar - Casa Colda, finanţat de RPER, oferă localnicilor, autorităţilor locale şi cursanţilor UdV, posibilitatea de a urmări procesele şi procedeele de protejare, restaurare şi reconceptualizare in situ a unor imobile neclasate, dar cu certă valoare de patrimoniu. Programul UdV cuprinde activităţi practice, în vederea identificării, repertorierii şi inventarierii obiectivelor de arhitectură vernaculară şi de peisaj cultural cu valoare patrimonială: relevee, documentaţie fotografică, localizare GPS, completare fişe de inventariere, studiu sociologic, studiu peisagistic. Domeniul studiului s-a extins de-a lungul celor trei ediţii ale UdV. În cadrul ediţiei UdV 2013, a fost iniţiat un studiu de caz asupra patrimoniului construit cu statut de proprietate incert şi, prin urmare, neglijat şi supus degradării, care ar putea sta la baza adoptării unor măsuri legislative privind facilităţi fiscale în măsură să stimuleze clarificarea succesiunii. Programa UdV 2014 aduce în plus, elaborarea a 3 proiecte de restaurare şi un studiu asupra amplasamentului istoric al şteampurilor (instalaţii de prelucrare a minereului aurifer).

Şase troiţe şi cruci cuprinse în Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium au fost clasate ca monument istoric, categoria memoriale, împreună cu zonele lor de protecţie, prin Ordinele Ministrului Culturii nr. 2034-2039, publicate in Monitorul Oficial nr. 108 din 12.02.2014 şi au fost asimilate în reglementările Planului Urbanistic General al comunei Bucium. Cu ocazia deschiderii oficiale a UdV 2014, duminică, 20 iulie 2014, ora 16.00, ce va avea loc la sediul UdV (Pensiunea „Carmen”, vis-à-vis de primăria comunei Bucium), va fi prezentat conceptul Universităţii de Vară Bucium, vor fi lansate Caietul III Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium ediţia a III-a, concursul pentru localnici “Casa cea mai dichisită”, ediţia a III-a, precum şi un concurs de desene pentru copii.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, RPER, în parteneriat cu Primăria Bucium, instituţii culturale şi unităţi de învăţământ superior.

Casa în care a locuit eroina nuvelei „Fefeleaga“ în Apuseni, distrusă de un incendiu. Campanie pe facebook pentru refacerea construcţiei

FOTO Resetarea trecutului: ce nume au primit străzile oraşului Alba Iulia prin „furia reformistă“ din comunism

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite