Unirea Principatelor, sărbătorită la Alba Iulia: Consiliul Judeţean a aprobat accesul gratuit permanent al vizitatorilor în Sala Unirii
0Ziua Unirii Principatelor Române este marcată la Alba Iulia prin câteva evenimente culturale şi istorice. La Sala Unirii are loc un simpozion, urmat de o şedinţă a Consiliului Judeţean Alba.
UPDATE Consilierii judeţeni au votat în unanimitate proiectul propus de preşedintele Ion Dumitrel, privind accesul gratuit permanent al vizitatorilor în Sala Unirii. Contravaloarea biletelor care ar fi plătite de vizitatori va fi suportată din bugetul judeţean. În 2012, Sala Unirii a fost vizitată de aproximativ 37.000 de persoane.
În cadrul simpozionului, ce începe la ora 10.00, are loc o evocare a a momentului istoric al Unirii Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza. Participă reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ai altor instituţii din reşedinţa judeţului. Elevi ai Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" susţin un program special dedicat împlinii a 154 de ani de la evenimentul istoric.
Sala Unirii devine, ulterior, gazda şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean. Locul de desfăşurare nu a fost ales întâmplător. Consilierii judeţeni vor vota o hotărâre prin care se permite accesul gratuit în Sala Unirii, începând cu 24 ianuarie 2013, tuturor vizitatorilor.
Tot Consiliul Judeţean organizează, de la ora 18.00, spectacolul folkloric “Hai să dăm mână cu mână”, la Casa de Cultură a Studenţilor. Vor urca pe scenă maestrul dirijor Coriolan Honcaş şi Fanfara Judeţului Alba, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba condus de Alexandru Pal, soliştii Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ.
Cunoscuţii interpreţi vor fi însoţiţi în periplul muzical folcloric de grupul vocal Muguri de Tezaur coordonat de Leontina Fărcaş şi de ansamblurile din judeţ “Doina Aiudului”, “Vinţana” şi “Floare de colţ”. La spectacol participă şi elevii Palatului Copiilor din Alba Iulia îndrumaţi de profesorul Daniel Avram. Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să admire şi o colecţie de costume şi artă populară, obiecte aparţinând Asociaţiei “Datina Străbună” a Căminului pentru persoane vârstnice, expuse în holul instituţiei.