Un protest anunţat la Roşia Montană, cu participarea ministrului de Mediu din Ungaria, agită spiritele în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţata prezenţă, în 11 mai 2014, la Roşia Montană, a europarlamentarului român Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi a secretarului de stat pentru Mediu din Guvernul Ungariei, Illés Zoltán, a agitat spiritele în comuna din Apuseni. Sindicaliştii din RMGC consideră că întâlnirea va determina ”convulsii grave” şi solicită o poziţie din partea Ministerului de Externe.

Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) organizează duminică, 11 mai 2014 la Roşia Montană o acţiune de protest împotriva mineritului cu cianuri. La eveniment va participa şi europarlamentarul Tőkés László, preşedintele CNMT.

Duminică la ora 13.00, în Biserica Unitariană din Roşia Montană va avea loc un forum având ca temă mineritul cu cianuri şi consecinţele acestuia. Vor rosti discursuri europarlamentarul Tőkés László, Király Melinda, vicepreşedintele PPMT şi Illés Zoltán, secretar de stat pentru Mediu al Guvernului Ungariei. Acţiunea maghiarilor a agitat spiritele în comuna din Munţii Apuseni. 

Reprezentanţii angajaţilor din RMGC, compania care a iniţiat proiectul minier privat, susţin că ”participarea unui ministru al Guvernului Ungar, alături de Laszlo Tokes şi alţi politicieni maghiari la un protest împotriva locurilor de muncă din Roşia Montană, poate provoca convulsii sociale greu de imaginat, într-o comunitate dur încercată de recentele disponibilizări din minerit, care pun în pericol existenţa a peste 1.000 de familii de mineri”. Sindicatul Viitorul Mineritului solicită Ministerului de Externe român să îşi exprime poziţia faţă de prezenţa anunţată a Secretarului de Stat Maghiar pentru Mediu - Zoltan Illes la acţiunea din 11 mai şi să solicite urgent explicaţii guvernului maghiar faţă de această împrejurare.

”Tensiunile sociale din Roşia Montană au atins deja cote alarmante, iar membrii de sindicat îşi doresc reînceperea grabnică a mineritului la Roşia Montană, pentru a avea locuri de muncă şi a asigura un trai decent pentru copiii lor şi nu pot fi de acord cu prezenţa unor înalţi demnitari ai statului maghiar şi ale unor organizaţii străine la Roşia Montană. Considerăm că prezenţa unui membru al Guvernului Ungariei pe teritoriul României la o acţiune de protest îndreptată împotriva unui proiect minier de interes naţional, constituie nu doar o ofensă la adresa membrilor de sindicat ci şi o imixtiune în afacerile interne ale Statului Român şi prin urmare Mnisterul Afacerilor Externe trebuie să ia urgent o poziţie”, se afirmă într-un comunicat al Sindicatului Viitorul Mineritului.

Sindicaliştii mai solicitp dispunerea de verificări cu privire la celelalte ”acţiuni îndreptate împotriva proiectului de la Roşia Montană, pentru a vedea dacă sunt finanţate de guvernul de la Budapesta”. 

RMGC a anunţat recent că va concedia aproximativ 400 de angajaţi, ca urmare a întârzierii unei decizii la nivel guvernamental şi parlamentar cu privire la proiectul minier din Apuseni.

RMGC anunţă oficial concedierea a 80 la sută din angajaţi în luna aprilie. Aproape 400 de oameni vor fi trimişi în şomaj

Protest la Roşia Montană: mineri de la RMGC şi localnici cer aprobarea proiectului minier

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite