„Psaltirea“ preotului care i-a însoţit pe Horea şi Cloşca la execuţia de pe Dealul Furcilor în 1785, scoasă la vânzare de o casă de licitaţii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea veche de aproape 350 de ani a fost scoasă la licitaţie
Cartea veche de aproape 350 de ani a fost scoasă la licitaţie

„Psaltirea” lui Nicolae Raţiu de la Cioara, preotul duhovnic al lui Horea şi Cloşca, a fost scoasă la vânzare de o casă de licitaţii din Bucureşti. Cartea este în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional. Preţul de pornire al licitaţiei este de 500 de euro.

Nicolae Raţiu a fost preotul care i-a însoţit pe Horea şi Cloşca la execuţia de pe Dealul Furcilor de la Alba Iulia în 28 februarie 1785, spovedindu-i, împărtăşindu-i şi chiar fiind alături de ei în timp ce eroii moţilor erau traşi pe roată.

”Psaltirea” ce a aparţinut preotului Nicolae Raţiu de la Cioara, tipărită la 1771, încă întreagă, traversând generaţii de colecţionari şi iubitori de carte, este lotul nr. 109 din expoziţia Imagini ale Sacrului şi este pusă în vânzare prin licitaţie joi, 29 martie 2018. Cartea are 392 de file, este în curs de clasare în patrimoniul naţional cultural şi nu poate face obiectul exportului. Este, în prezent, în colecţia privată a prof. Ioan Iliescu din Timişoara. Preţul de pornire este 500 de euro.

”Ornamentaţia cărţii este destul de bogată şi interesantă, pe alocuri cu elemente de origialitate, referindu-ne în special la frontispiciile desenate cu negru ce redau modele arhaice ce compun cadre. Atrag atenţia deopotrivă şi iniţialele ornate care deschid catismele (una din cele 20 părţi ale Psaltirii). Filele 1-368 au fost scrise de monahul Eustaţie Popovici, în răstimpul cât s-a aflat la mânăstirea Plăişor din hotarul satului Cioara – aşezământul monastic al călugărului Sofronie de Cioara, cel care, în 1758-1760 iniţiază şi conduce răscoala de la Cioara, ocazionată de unirea cu Biserica Romei”, se arată într-un comunicat al casei de licitaţii.

carte licitatie

Cel care a comandat scrierea ”Psaltirei” şi a plătit cheltuiala cărţii a fost urmaşul luptătorului Sofronie, ieromonahul Ioanichie. Filele 369-392 au fost redactate de preotul Nicolae Raţiu din Alba Iulia, pe acesta memoria istoriei reţinându-l drept duhovnicul lui Horea şi Cloşca. Despre această figură marcantă se poate spune că i-a însoţit pe Horea şi pe Cloşca cu puţin timp înainte de execuţie, spovedindu-i şi împărtăşindu-i. 

carte licitatie

Bătut şi agonizând, înainte de a fi tras pe roată, Horea a fost sărutat de Nicolae Raţiu care i-a spus: „Prin mine te sărută un neam întreg!”. Datele execuţiei sunt relatate în scrisoarea lui Iosif Gabri din 2 martie 1785. Iată ce consemnează istoricul Nicolae Densuşianu în cartea „Răscoala lui Horia”, Bucureşti, 1884: „Când au dus la moarte pe Horia şi Cloşca, i-a însoţit preotul Nicolae Raţ, preot din Alba Iulia. Dânsul, până a frânt roata pe unul, a ţinut pe celălalt cu mâna pe după cap, dar când au început să frângă roata pe al doilea, popa Nicolae Raţ a căzut jos şi a leşinat şi a trebuit să-l ducă cu carul acasă”.

Te-ar putea interesa şi:

Marginalizarea oraşului Alba Iulia în comunism. De ce a fost condamnat să fie un „târg prăfuit, plin de gropi şi bălţi“

Ce este ESP şi cum acţionează cel mai nou sistem de siguranţă pentru maşini

Eroul american Buffalo Bill, în turneu în Transilvania acum 112 ani. Ce se întâmpla la un astfel de show care aduna zeci de mii de spectatori

FOTO Fermierul din Aiud care are succes cu o cultură de mure: „Am pornit de la câteva plăntuţe cultivate pentru familie“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite