Sute de tineri din Alba Iulia au dobândit competenţe digitale în urma unui program dezvoltat cu sprijinul Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri din Alba Iulia la evenimentul Digital Nation
Tineri din Alba Iulia la evenimentul Digital Nation

Toamna trecută, 300 tineri din Alba Iulia au răspuns provocării Digital Nation de a-şi cultiva abilităţile digitale şi s-au înscris în prima serie a celui mai ambiţios program de dezvoltarea a competenţelor digitale ale tinerilor din ţară - Generaţia Tech.

Dezvoltat cu suportul Google.org şi cu sprijinul municipalităţii locale şi a mediului civic din oraş, programul a atras din start prin propunerea concretă adresată tinerilor: în 9 luni poţi învăţa abilităţi digitale sau programare la un nivel care să te facă angajabil în roluri digitale, la tine în oraş.

Ce a urmat a fost dincolo de un curs online obişnuit, tinerii participanţi intrând direct într-un ecosistem complet, hibrid, mixt de online şi offline, dezvoltat de Digital Nation. Comunitatea a antrenat toţi actorii sociali şi economici din regiune pentru a crea mediul propice învăţării uşoare a noilor skilluri.  Pe parcursul celor 9 luni de program, 200 de tinerii din Alba au urmat ore live online săptămânale cu mentorii, meetup-uri şi workshopuri periodice în oraş alături de facilitatori, traineri şi antreprenori locali, şi au participat la proiecte aplicate în contexte de lucru real.

Digital Nation a început totodată punerea bazelor unui hub local de digitalizare, unde aceşti tineri să poată să-şi continue rafinarea abilităţilor şi unde viitorul talent să poată intra direct în legătură cu mediul antreprenorial din regiune. Spaţiul viitorului hub a fost pus la dispoziţie de către municipalitate şi este în curs de amenajare.

La finalul programului, 71% dintre participanţi declară că îşi doresc un job în IT, iar 14 dintre tinerii participanţi din Alba Iulia s-au înscris în programul de angajare al Digital Nation, care îi pregăteşte pe aceştia pentru susţinerea interviurilor şi îi ajută să ajungă în legătură cu antreprenorii şi companiile din oraş care caută astfel de talent. Compania locală Tigros a intervievat tinerii din program pentru un job în domeniul IT.  Doi dintre aceştia au obţinut deja joburi digitale pe plan local.

Dincolo de competenţele digitale dobândite, programul a fost totodată o şansă pentru tineri să se pregătească pentru mediile de lucru din ziua de astăzi, antrenându-şi abilităţi de lucru în echipă şi modul în care îşi organizează sarcinile şi timpul. Absolvenţii programului atribuie mare parte a succesului în dezvoltare atmosferei deschise şi cooperante din comunitate, interacţiunilor cu colegii şi implicării atente a mentorilor în cadrul programului.

Motivaţi de succesul primei generaţii a proiectului şi de contextul actual al distanţării sociale, Digital Nation demarează seria a doua a programului Generaţia Tech la nivel naţional, în format 100% online. Deschis tuturor celor de 14+ ani care îşi doresc o formare digitală şi sunt la început de drum, seria a doua Generaţia Tech îi întâmpină cu specializări online de 4 luni, care necesită 4 ore de învăţare săptămânală. Fiecare specializare costă 399 lei, iar cursurile încep din 17 august 2020. Cei interesaţi se pot înscrie până pe 14 august la una din următoarele specializări:

Digital Skills. Adresat celor care doresc să se pregătească pentru lucrul la birou sau la distanţă, cu documente digitale - gestionare, facturare, folosirea instrumentelor digitale în cloud necesare administrării companiilor.

Learn to Code 1. Deschis celor care doresc să ajungă programatori, nu au deloc experienţă în domeniu dar vor să înveţe să realizeze site-uri cu tehnologii de tipul HTML, CSS, Bootstrap sau WordPress.

Learn to Code 2. Adresat celor care au cunoştinţe de bază în programare dar încă nu au apucat să lucreze pe proiecte şi doresc să îşi dezvolte competenţe în HTML, CSS, PHP, WordPress, Javascript şi MySQL.

În paralel cu programele de specializare Generaţia Tech, Digital Nation mai organizează anul acesta specializări online în programare la nivel intermediar - avansat, prin programul Origins; programe accelerate pentru profesorii care vor să înveţe instrumentele de predare online, în cadrul proiectului Profesor în Online; şi platforma de soluţii digitale IMM în Online care susţine mediul antreprenorial românesc cu sfaturi şi consiliere de la experţi din piaţă.

Citiţi şi:

 

„Complicaţiile juridice” împiedică finalizarea investiţiilor pe Transalpina. Zeci de kilometri sunt fără parapeţi

 

„Am constatat un miracol. Lucrările sunt în grafic”. Autostrada de 40 de kilometri care ar trebui finalizată în noiembrie 2020

 

Curtea de Conturi a fost învinsă în instanţă de o companie de stat. De ce decizia poate provoca un şoc bugetar

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite