Străzi colmatate şi pivniţe inundate în Alba Iulia în urma ploilor. Efecte negative ale vremii şi în Apuseni
0Şapte străzi din Alba Iulia au fost inundate cu aluviuni, după ploile ce au avut loc joi după amiază, 25 mai. ISU Alba intervine în zona Schit şi în localitatea Pîclişa, atât pentru eliberarea drumurilor, cât şi pentru scoaterea apei din pivniţele inundate.
Pe lângă situaţia de la Alba Iulia, mai multe drumuri şi poduri din judeţul Alba au fost afectate în aceste zile de inundaţii după ce, în urma ploilor puternice, malurile s-au surpat, iar apa a săpat sub asfalt sau a intrat în gospodăriile oamenilor.
Potrivit unui comunicat de presă trimis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, în perioada 23 – 25 mai, gospodării, drumuri publice şi poduri din Alba Iulia şi comunele Gîrbova şi Poiana Vadului au fost afectate de inundaţii.
În localitatea Gîrbova, pompierii şi voluntarii au intervenit pentru scoaterea apei din două gospodării, unde curţile şi subsolurile au fost afectate inclusiv de cantităţi mari de noroi, iar mai multe drumuri comunale au fost afectate de circa 50 de tone de balast, în vreme ce apa a săpat sub asfalt, în mai multe locuri, pe o lungime de circa 13 metri. Totodată, în Poiana Vadului, două poduri comunale au fost avariate, după ce malurile s-au surpat, terasamentele s-au rupt şi degradat, iar apa a săpat sub anumite porţiuni şi a ajuns la capetele de pod. Avariile au fost cauzate de ploile abundente, de creşterea pârâurilor cât şi de antrenarea aluviunilor şi materialului lemnos.

La Alba Iulia, pe lângă strazile colmatate în zona Schit şi la Pîclişa, un drum pietruit a fost spălat de viitură pe o lungime de circa 50 de metri, iar accesul autoturismelor pentru cele zece familii care locuiesc aici este greu accesibil. De asemenea, mai multe străzi din Alba Iulia sunt parţial afectate de ploi, fiind inundate pe jumătate, din cauza incapacităţii de preluare a reţelei de canalizare.

Internauţii au postat, joi, fotografii pe reţelele de socializare şi se amuză că şoferii care au parcat pe Bulevardul Revoluţiei 1989, intens circulat, trebuie să intre în apă până la glezne, deoarece pe prima bandă de mers ”s-a format un pârâu”. Totodată, în oraşul de jos, din cauza incapacităţii de preluare a apei, canalizările se transformă în izbucuri, iar apa ţâşneşte asemenea unei mici fântâni arteziene, emanând un miros insuportabil. Nu în ultimul rând, albaiulienii semnalează că după fiecare ploaie torenţială sunt inundate şi Şanţurile Cetăţii Alba Carolina, zone destinate pietonilor, în care turiştii şi localnicii obişnuiesc să se plimbe pe jos sau cu bicicletele.