Servicii de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru 200 de săteni din Alba
0Un număr de 200 de săteni din judeţul Alba au primit, printr-un proiect cu finanţare euopeană, servicii care le cresc şansele de reuşită pe piaţa muncii: informare, consiliere şi orientare profesională, formare profesională, medierea muncii, asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri.
Serviciile au fost furnizate gratuit prin proiectul „Centrul de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane“, derulat, în perioada aprilie 2012- noiembrie 2013, de către „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale - CERESS“ Alba, în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia. Demersul a avut ca scop susţinerea dezvoltării resurselor umane şi a gradului de ocupare a forţei de muncă în mediul rural.
Cursuri de iniţiere, calificare şi perfecţionare în cinci ocupaţii cerute de piaţa muncii
Beneficiari au fost 200 de săteni din şapte comune din judeţul Alba: Pianu, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Săsciori, Ighiu, Şugag. Grupul ţintă a fost format din: persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri de lungă durată, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă şi şomeri tineri.
Din numărul total al beneficiarilor, specialiştii proiectului au selectat 141 de persoane pentru cinci programe de formare profesională. Au fost organizate cursuri de: iniţiere calificare şi perfecţionare profesională în următoarele ocupaţii: Administrator Pensiune Turistică (56 cursanţi), Lucrător în comerţ (27 cursanţi), Animator Socio-Educativ(18 participanţi), Operator Calculator introducere, validare şi prelucrare date (22 cursnaţi) , Competenţe antreprenoriale (17 participanţi). Examenul de absolvire a fost promovat de 88% dintre cursanţi. Absolvenţii şi-au îmbunătăţit cunoştiinţe, deprinderi şi abilităţi în ocupaţii căutate pe piaţa muncii şi vor primi certificate recunoscute pe piaţa muncii atât în România, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene.
Pentru a exista o legătură directă între beneficiari şi specialiştii proiectului a fost înfiinţată o structură nouă în comuna Pianu, respectiv „Centrul de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane“. „Merită amintit faptul că pe parcursul implementării proiectului ne-am bucurat de sprijinul primăriilor, angajatorilor din comunele ţintă, precum şi de colaborarea deosebită cu instituţiile publice cu atribuţii în formarea profesională a adulţilor şi stimularea ocupării forţei de muncă”, apreciază Bianca Popescu, manager proiect.
Proiectul a fost co-finaţat din Fondul Social European prin programul POSDRU 2007 – 2013.(Articol scris de Nicu Neag)