Sentinţă în dosarul de corupţie cu funcţionari de la DGFP Alba: pedepse de închisoare cu suspendare menţinute la Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Finanţelor Publice Alba

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat luni, 11 noiembrie 2013, decizia în a doua etapă a dosarului de corupţie în care sunt judecaţi doi foşti functionari de la DGFP Alba şi un om de afaceri din Alba Iulia. Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan sunt acuzaţi de luare de mită, iar Lăpădat Eugen este judecat pentru dare de mită. Instanţa a menţinut pedepsele pentru cei doi funcţionari.

Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar Lăpădat Eugen a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pe doi ani şi 2 luni. Decizia mai poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Apel a menţinut pedepsele în cazul celor doi funcţionari şi a dublat perioada închisorii cu suspendare pentru omul de afaceri, în raport cu decizia pe fond a Tribunalului Alba.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iunie 2011, iar infracţiunile pentru care sunt judecaţi au avut loc în 2009 Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan erau la vremea respectivă consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba-Biroul de control fiscal. 

Potrivit procurorilor, la data de 5 iunie 2009, Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Lăpădat Eugen, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu. Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului, şi anume 2.153 lei în loc de 140.000 lei. Lăpădat Eugen este patronul societăţii Europexpres SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul comercializării carburanţilor şi materialelor de construcţii.

Cum s-au descoperit faptele

Fapta a fost descoperită în luna decembrie 2010, când poliţiştii au efectuat o percheziţie informatică la calculatorul fostui ofiţer de informaţii (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox. Acesta era cercetat şi a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru cumpărare de influenţă, alături de fostul director de la DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin, fostul decan al Baroului de Avocaţi Doina Scutea şi alte două persoane.

În calculator au fost descoperite două filmuleţe video care cuprind înregistrarea unor discuţii purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari publici, în 4 şi 5 iunie 2009. Omul de afaceri a motivat, ulterior, în faţa anchetatorilor, realizarea înregistrărilor pe motiv că era stresat de controalele efectuate de angajaţii instituţiei de stat. Pentru descărcarea filmărilor, Eugen Lăpădat a apelat la Claudiu Vulpe, pe care îl cunoştea şi pe calculatorul căruia au rămas înregistrate.

Rechizitoriul întrocmit de procurorii DNA cuprinde şi transcrierea discuţiilor purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari. Discuţia se referă la modul cum trebuie să întocmească actul de control şi la beneficiile financiare pe care le primeau cei doi în schimb.

Ioan Ispas: Deci la două trimestre la consum am calculat noi şi a ieşit vreo treizeci de milioane debit, plus majorări. Aşa vom scrie şi gata.

Eugen Lăpădat: Am înţeles. Şi partea a doua?

Ioan Ispas: Păi partea a doua ai zis-o tu.

Eugen Lăpădat: Ok. Deci îmi scrieţi aici şi o plătesc. Am un termen să o plătesc, nu?

Ioan Ispas: Nici-o problemă.

Eugen Lepădat: Şi atunci asta faţă de voi sunteţi de acord să o achit marţi. Că am mai vândut nişte terenuri şi am dat caşu şi puii mei.

Ioan Ispas: Stai liniştit.

Eugen Lepădat: Deci marţi în cursul zilei eu opresc aici 50 de milioane. Indiferent cine vine, nu contează. 

Ioan Sîrbu: Noi venim până şi scriem actu. Noi deja ne apucăm să scriem actu.

Prejudiciul stabilit de DNA

„Marţi, 10 iunie 2009, Ispas şi Sârbu s-au prezentat la sediul societăţii unde au întocmit actul de control şi au primit în schimb suma de 5.000 de lei. Au stabilit că societatea comercială are de plătit la bugetul statului suplimentar suma de 2.153 lei“, se afirmă în rechizitoriul DNA Alba Iulia. În realitate, omul de afaceri trebuia să plătească suma de 140.000 de lei. Suma reprezenta redevenţe miniere (obligaţii financiare) calculate şi nedeclarate pentru activităţi de exploatare balast. Prejudiciul provocat la statului se ridică în aceste condiţii la 137.847 de lei

„Inculpatul Eugen Lăpădat a recunoscut integral fapta şi a indicat în detaliu modul în care a procedat. Inculpaţii Sârbu şi Ispas nu au recunoscut faptele, nici atunci când au fost confruntaţi cu Lăpădat“, se mai afirmă în rechizitoriu.

Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan mai sunt judecaţi, împreună cu alţi trei foşti angajaţi ai Finanţelor, într-o altă cauză pentru infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare şi complicitate la evaziune fiscală. Dosarul ”DGFP Alba – Pomponio” este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia din august 2011 şi are un următor termen în 21 noiembrie 2013.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite