Romsilva, „îngenuncheată“ în instanţă. Trebuie să plătească despăgubiri de peste 100.000 de lei pentru exploatarea fără drept a masei lemnoase
0Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Alba şi Ocolul Silvic Sebeş au fost obligate, definitiv, în justiţie să plătească unei structuri asociative private din judeţul Gorj suma de 100.880 lei, cu titlu de despăgubiri, reprezentând contravaloarea masei lemnoase exploatate fără drept în urmă cu aproape 10 ani.
Iniţial, la instanţa de fond, Obştea Berceşti-Vlădoi a obţinut despăgubiri de aproape 500.000 de lei, dar instanţa de apel a decis, în final, reducerea de aproape cinci ori a sumei pe care trebuie să o primească reclamantul.
Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa reţinut că printr-o sentinţă civilă din 2010 s-a dispus reconstituirea unei suprafeţe forestiere de 412,54 ha, din zona Munţilor Şureanu, în favoarea reclamantei Obştea Berceşti-Vlădoi din judeţul Gorj, în temeiul Legii 1/2000. Obştea Berceşti-Vlădoi formulase cerere de retrocedare încă dinainte de anul 2006, iar în data de 31 octombrie 2007 s-a admis acţiunea acesteia, însă hotărârea a fost casată şi trimisă spre rejudecare, astfel că abia în iunie 2010 reclamanta a obţinut hotărâre irevocabilă. În toată această perioadă în care părţile s-au judecat, Romsilva, prin structurile din Alba, au exploatat suprafeţe de pădure.
În 2010, Obştea Berceşti-Vlădoi obţinut obligarea acestora de a nu mai licita masă lemnoasă de a nu mai efectua lucrări de punere în valoare pe terenurile forestiere, precum şi de a nu mai emite autorizaţii de exploatare a pădurii. Potrivit Legii nr. 247/2005, care a modificat Legea 1/2000, pentru suprafeţele de pe care s-a exploatat masă lemnoasă în perioada dintre validarea cererilor de retrocedare şi punerea în posesie a proprietarilor, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va acorda acestora beneficiul realizat şi va suporta cheltuielile de împădurire a suprafeţelor neregenerate. A urmat un proces între părţile implicate, încheiat abia la finalul anului 2018. În apel, Curtea a reţinut că despăgubirile cuvenite Obştei din Gorj sunt în valoare de 54.880 lei, aferente a două facturi emise în cadrul unui contract de vânzare masa lemnioasă pe picior din anul 2009, la care se adaugă o altă sumă recunoscută de către Romsilva.
”În contextul în care, astfel cum s-a reţinut din contractul de vânzare-cumpărare rezultă că masa lemnoasă s-a vândut pe picior iar cheltuielile cu curăţarea şi exploatarea au fost în sarcina beneficiarului iar nu a pârâtei, Curtea constată că în cauză beneficiul realizat la care este îndreptăţită reclamanta este suma încasată pentru contravaloarea masei lemnoase prin cele două facturi, respectiv 54.880 lei. Adăugând această sumă la cea recunoscută de către pârâtele apelante, 46.000 lei, se reţine că suma totală la care este îndreptăţită reclamanta şi care este justificată prin raportare la dispoziţiile art. 135 din Codul Silvic şi art. 40 din Legea nr. 1/2000 este în cuantum de 100.880 lei. În consecinţă, se impune admiterea apelului pârâtelor şi schimbarea în parte a sentinţei primei instanţe în sensul admiterii în parte a acţiunii şi a obligării pârâţilor la plata sumei de 100.880 lei cu titlu de despăgubiri”, se precizează în conţinutul sentinţei de la Curtea de Apel.