Război în justiţie pentru salarii compensatorii la Capris Sebeş: angajaţii au pierdut prima bătălie cu lichidatorul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Capris din Sebes
Fabrica Capris din Sebes

Salariaţii societăţii Capris SA Sebeş, disponibilizaţi în urma declanşării procedurii de faliment, au pierdut prima etapă a procesului intentat de lichidatorul judiciar ce are ca obiect anularea contractului colectiv de muncă încheiat în octombrie 2012. Prin acest contract, sindicaliştii aveau dreptul la o compensaţie financiară cuprinsă între 15 şi 20 de salarii brute lunare.

Contractul colectiv de muncă ce prevede acordarea compensaţiilor financiare la disponibilizare a fost încheiat între conducerea societăţii şi Sindicatul "Căprioara" în 1 octombrie 2012. Tribunalul Alba a decis intrarea firmei în faliment în 9 octombrie 2012. Lichidatorul judiciar, Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara, afirmă că sindicaliştii şi conducerea cunoşteau faptul că societatea urma să intre în faliment şi acesta a fost motivul pentru care a fost încheiat noul contract colectiv de muncă, atacat în justiţie în decembrie 2012. În 20 martie 2013, Tribunalul Alba a hotărât să admită acţiunea lichidatorului şi să anuleze contractul respectiv. Instanţa a constatat că actul prin care se stabileau până la 20 de salarii compensatorii pentru foştii angajaţi a fost încheiat ilegal. Decizia Tribunalului este cu drept de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

"Conducerea Capris SA şi Sindicatul Căprioara, cunoscând că urmează a se dispune intrarea în faliment a societăţii, au încheiat, în data de 1 octombrie 2012, un contract colectiv de muncă prin care au prevăzut că, în caz de faliment sau de lichidare judiciară, la încetarea contractului individual de muncă, angajatorii vor acorda salariatului o compensaţie între 15 şi 20 de salarii brute lunare în cuantumul cel mai mare avut, în funcţie de vechimea în muncă, în afara drepturilor cuvenite la zi. Contractul a fost încheiat fără aprobarea administratorului judiciar. Nu putem fi de acord cu acel contract colectiv de muncă, având în vedere că dacă s-ar plăti 20 de salarii compensatorii foştilor salariaţi nu ar mai rămâne bani şi pentru ceilalţi creditori, cei mai mari fiind bugetul de stat şi băncile”, a spus Emil Gros, expert asociat al firmei de insolvenţă din Hunedoara. Demersul lichidatorului în justiţie este susţinut şi de Direcţia de Finanţe Publice Alba.

"Societatea Capris SA a avut încheiat un Contract colectiv de muncă pentru anul 2012 – 2013 înregistrat la ITM Alba sub numărul 2150/01.10.2012, după pronunţarea falimentului în data de 09.10.2012 lichidatorul judiciar Expert Insolvenţă SPRL – Hunedoara şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba au cerut în instanţă anularea acestui contract pentru a nu mai primi salariile compensatorii. Facem menţiunea că lichidatorul judiciar Expert Insolvenţă SPRL – Hunedoara a fost acceptat de conducerea societăţii, inclusiv de patronul german, lichidatorul şi-a luat angajamentul că va întocmi planul de reorganizare astfel încât să ne ajute la redresarea societăţii. După confirmarea de către Tribunalul Alba ca lichidator judiciar, nu şi-a mai ţinut promisiunea, nu a mai întocmit un plan de reorganizare viabil şi nici nu l-a susţinut pe cel întocmit de societatea noastră. Lichidatorul judiciar a cerut cu stăruinţă, încă din anul 2008, intrarea în faliment. Cred în obiectivitatea justiţiei şi sperăm că ne va face dreptate astfel încât toţi cei 148 de foşti salariaţi ai societăţii Capris SA să beneficieze de prevederile contractului colectiv de muncă", a afirmat Nicolae Martin, preşedinte al Sindicatului Liber Independent Căprioara Sebeş.

La data intrării în faliment a Capris SA, datoriile acesteia ajunseseră la 10 milioane de lei, în perioada de insolvenţă acumulându-se datorii de 5,8 milioane de lei. Fabrica din Sebeş a fost oferită la vânzare de lichidatorul judiciar pentru aproximativ 4 milioane de lei, dar până în prezent oferta nu s-a materializat. Societatea Capris SA Sebeş a fost una dintre cele mai importante fabrici din România în domeniul marochinăriei, respectiv a producţiei de genţi, poşete şi haine din piele.

Actionarul majoritar este o firmă din Germania – Verwaltungs und Beteiligungs Gesellschaft Amorbach GmbH – care deţine 92% din capitalul social. Restul acţiunilor aparţin SIF Banat Crişana. Acţionarul german a apărut la "Capris" în 2005, ca urmare a executării silite a fostului acţionar majoritar cu sediul tot în Germania, Bjorn Pfeiff KG. Istoria Capris se confundă cu primul atelier de tăbăcărie înfiinţat pe actualul amplasament al societăţii, în urmă cu 165 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite